Vi pratar ofta om vikten av skoblock, att skor inte ska stå nära element, och annat kring hur de förvaras. En sak som sällan reflekteras över är vilken sorts hylla skorna står på, vilket dock kan ha ganska stor betydelse. Också en påminnelse om att det är en vecka kvar att kvalificera sig till finalen av SM i skoputsning och anmäla sig till middagen på super trunken.

 

Jag skrev nyligen om hur ett par lädersulor möglat efter att skorna gått i regn och sedan fått stå i min skohylla hemma, något som kunde avhjälpts om de lagts på sidan för att torka. En annan sak som kunde räddat detta är om jag haft en annan typ av skohylla. Jag har byggt min i en garderob med elfa-konsoler och vanliga vita spånskivor, som har problemet att lädersulorna står tätt mot botten. För skor, särskilt fuktiga lädersulor, är det bättre med en hylla som låter luft cirkulera även undertill.

En öppen skohylla som låter luft cirkulera. BIld: Maze Interior

En öppen skohylla som låter luft cirkulera. BIld: Maze Interior

Det är en av anledningarna till att de flesta ”riktiga” skohyllor är designade med olika spjälor eller liknande, en annan anledning är för att smuts ska kunna trilla ner på golvet och dammsugas upp där. För hyllor likt mina kan man dock enkelt göra så att du får en yta som låter luften cirkulera, jag köpte en tjockare gummimatta som skars till i rätt storlek och placerades ut på varje hylla.

Gummimatta som hade samma bredd som mina hyllor.

Gummimatta som hade samma bredd som mina hyllor.

Skurna så de passar in på djupet.

Skurna så de passar in på djupet.

Voila! Kanske inte heminredningsmagasinsnivå på looken, men mycket funktionellt.

Voilà! Kanske inte heminredningsmagasinsnivå på looken, men mycket funktionellt.

 

 


 

 

Nu är det bara en vecka kvar att skicka in bidrag för att kvalificera sig till finalen av SM i skoputsning, som går av stapeln under Shoegazing Super Trunk Show i Stockholm 2 september. All info om tävlingen i det här inlägget. För de som vill vara med på den alltid trevliga och givande middagen som avslutar eventet är det också sista anmälningsdag nästa söndag. Mer info om det i inbjudan.

Tre par ska putsas, bara en kvart på varje.

Från SM finalen i skoputsning förra året. Bild: Milad Abedi