Jag har skrivit om det här förut i andra skovårdssammanhang, att det är bra att torka blöta skor liggande för att snabba upp torkprocessen och låta hela skon luftas. Nyligen blev jag varse om vad som kan hända om man inte gör detta, då ett av mina bespokepar från Janne Melkersson som gått i ordentligt regn och stått vanligt hade fått ordentlig mögelbildning på sulan.

 

Det var efter att ha hamnat i en ordentlig höstskur för någon månad sedan som jag utan att tänka på det ställde in skorna från Melkersson som vanligt på min skohylla i klädkammaren. Då var sulan fortfarande riktigt fuktig, och när den platta del som ligger plant mot backen fick stå så kloss an mot träet i hyllplanet utan att luftas så bildades mögel. Det upptäcktes inte förrän ett par veckor senare när jag skulle använda skorna igen, och först noterade gröna fläckar på den vita hyllan, och sedan såg vad det handlade om.

 

Närbild på mögelangreppet.

Närbild på mögelangreppet.

 

Det var inga större problem att med en vanlig kökskniv skrapa av möglet och sedan låta skorna torka som de borde ha fått göra från börja, liggande, i nån vecka till, så var i princip allt mögel borta och efter att ha gått i dem ett par gånger och nött ner dem lite är sulan återställd. Men det är klart att det inte är särskilt fräscht och lyckat när det blir så här. Så det finns all anledning att verkligen hålla på regeln att låta blöta skor, inte minst om de har lädersulor, torka på högkant.

 

Efter att möglet skrapats bort och de fått luftas ett tag syns bara minimala spår av möglet, det nöttes bort på ett par användningar.

Efter att möglet skrapats bort och de fått luftas ett tag syns bara minimala spår av möglet. Efter att bilden togs och de används ett par gånger nöttes det sista lilla bort.