Nu är det dags för kvalificering till Shoegazings SM i skoputsning 2017 i samarbete med Springyard, där de tre tävlande i finalen gör upp om ett par Loake 1880 Aldwych i tan, samma sko som de också ska putsa så snygg som möjligt på 20 minuter. För att ta plats i finalen under Shoegazing Super Trunk Show lördag 2 september ska man skicka in en bild på ett par vackert putsade skor.

 

Juryarbete under förra årets SM-final.

Juryarbete under förra årets SM-final.

Årets super trunk går som i fjol av stapeln på Scandic Anglais på Humlegårdsgatan 23 mitt i Stockholm. Utställare i år är Myrqvist som är nätbutiken Herrstils egna märke, med Goodyear-randsydda skor för under 2 000 kronor. Göteborgsbaserade nätbutiken Skolyx som är spanska Yankos skandinaviska återförsäljare, spanska skor med en imponerande nivå för priset på 2 600 SEK. Vi bjuder också in The Sabot som säljer egna märket gjorda av Antonio Meccariello, fantastiska skor för 4 600 SEK, och butiken har dessutom Meccariellos egna Argentum-linje, spanska Andrés Sendra och japanska Yohei Fukudas RTW. Vi får hit polska bespokeskomakaren Jan Kielman, som erbjuder full bespoke där priset börjar så lågt som 7 900 SEK. Och så kommer japanske Hiro Yanagimachi tillbaka, vars skor är bland de finaste du kan få tag på i världen, där börjar MTO från 14 500 kronor.
Huvudpartner är Springyard, svenska skovårdsmärket som gjort sig kända inte minst för sina ekologiska, miljövänliga produkter.
Partners är populära Berg & Berg som gör prisvärda slips och accessoarer vars prisvärda, Carl Friedrik (tidigare Oppermann London) med minimalistiska, eleganta läderväskor och accessoarer, och så Fred & Matt som har utvecklat en ny modern typ av galosch. Dessa ställer också ut under dagen, med på utställargolvet är också Gaziano & GirlingSveriges Skomakarmästarförbund och Magic Mike Patina, som målar patinering live.
Under dagen är det också skovårdsworkshop med Dennis Boström från Södermalms Sko & Nyckelservice och öppen frågestund med folk från skobranschen: Filip Hallerfelt, agent Loake, Anders Björkman, ordförande Sveriges Skomakarmästarförbund, och Emelie Stenlund, reparations- och bespokeskomakare på Skomakeri Framåt och Södermalms Sko & Nyckelservice. All info om eventet i det här inlägget, här finns det på Facebook.

Shoe Therapy.

Springyard är partner för SM i skoputsning.

Shoegazing anordnar SM i skoputsning tillsammans med Springyard, och tävlingen har varit ett av de mest uppskattade inslagen under dagen med härlig stämning under den prestigefyllda finalen. Tidigare segrare har varit Anders Sundström 2014, Johan Wennerholm 2016, och förra året Anders Ericsson.

Kvalificeringen till själva finaldelen av SM i skoputsning under eventet går till på följande vis: Alla som planerar att besöka trunk showen får skicka in en bild på ett par välputsade skor. Det kan vara en bild på hela skon, på bara tåhättan, ena skon i profil eller så, vad som helst är okej. Det som kommer bedömas är hur fint skon är putsad, observera att det inte enbart handlar om att ha högst glans utan att även andra parametrar kommer att tas in i bedömningen, som djup i putsen, eventuella färgskiftningar, och så vidare. Man får bara skicka in en bild per deltagare, men det behöver inte vara en nytagen bild, utan den kan vara tagen när som helst. Dock måste putsarbetet vara utfört av den som skickar in bilden, och det är inte okej att skicka in ett bidrag som använts tidigare, men självklart får alla som deltagit tidigare även skicka in bidrag i år. Det är tillåtet att göra vissa småkorrigeringar av bilden i Photoshop, men större bearbetningar eller användande av filter eller liknande är inte tillåtet. Vi har en mycket duktig fotograf som kommer att granska bilderna, och vid misstänkt brott mot reglerna diskas man. Enväldig jury är jag, forumets moderatorer tillika medarrangörer: Joakim Berggren, Adrien Combier Hogg och Roland Olsson, Niclas Andersson från Springyard och Filip Hallerfelt från Loake. Kvalificeringsomröstningen görs på så sätt att jag visar upp de inskickade bilderna för övriga i juryn anonymt som sedan bedömer dem och utser sina fyra favoriter, jag är den enda som väljer mina favoriter och vet vilka som skickat in bidraget, och de som sedan fått flest röster tar sig till final.

Skicka ditt bidrag till tävlingen till shoegazingblog (a t) gmail.com senast den 6 augusti, skriv ”SM i skoputsning” i ämnesraden. Ange i mailet vilken storlek du har/tror dig ha i Loake Aldwych på Capital-lästen (lästen är relativt rymlig i storleken, tvekar du mellan två så välj den mindre), och vilken färg av Springyards polish du vill använda i finalen (ljusbrun, mellanbrun, mörkbrun, svart, neutral).

Fjolårets svenska mästare Anders Ericson under finalen.

Fjolårets svenska mästare Anders Ericson under finalen.

Andra veckan i augusti kommer vi sedan presentera de tre bidrag som vi valt ut för kvalificering till finalen under Shoegazing Super Trunk Show. Klockan 15.00 den 2 september sker finalen, och där får alltså varje deltagare en Loake 1880 Aldwych i färgen tan/ljusbrun, en burk Springyard polish i valfri färg, en skål med vatten, borste och nylontrasa. Deltagarna får ta med sig egen putsduk, eller ta en vanlig bomullsputsduk som vi tillhandahåller. Sedan har man 20 minuter på sig att få till en så bra puts som möjligt på skorna. Juryn som består av samma personer här kommer att bedöma samma premisser som i kvalificeringen, alltså titta bredare än bara vem som får till högst glans. Det handlar alltså till viss del om taktik, och har varit intressant att se alla olika taktiker som deltagarna praktiserat tidigare år. Den som vi slutligen utser till segrare får ta med sig den Loake Aldwych som precis putsats upp, samt dess ”syskon”, hem.

Förutom att vinnaren får ett par skor så vinner den också ett skovårdskit från Springyard med produkter från deras miljövänliga skovårdsserie Shoe Therapy. Plus att det så klart är stor prestige i att kunna titulera sig svensk mästare i skoputsning,

Det är alltid stor publik som följer SM-tävlingen på plats, och framför datorerna eller mobilerna, då eventet livestreamas. Bilder: Milad Abedi

Det är alltid stor publik som följer SM-tävlingen på plats, och framför datorerna eller mobilerna, då eventet livestreamas. Bilder: Milad Abedi

Förövrigt finns det fortfarande en del platser kvar till VIP-öppningen mellan klockan 9.30 och 11 den 2 september. Vill man ha plats där mailar man supertrunkvip@gmail.com. Och vill man anmäla sig till den trevliga middagen på kvällen klockan 20.00 mailar man till shoegazingblog@gmail.com. Mer info om de här grejerna hittar man längst ner i inbjudan-inlägget under rubriken Mat och dryck.