En av pionjärerna bland de specialiserade skobutikerna som ständigt blir fler och fler runt om i världen är amerikanska Leffot. Nu går man återigen i bräschen när man lanserar en second hand-avdelning, där man köper in och säljer finare begagnade skor.

 

Intresset för att köpa klassiska kvalitetsskor i andra hand är stort, det finns flera bra marknadsplatser för detta. På de olika Ebay-sajterna säljs mängder av skor, StyleForum har en stor köp- och sälj-del där det finns mycket skor, och även köp- och sälj-delen på Shoegazings forum är mycket välbesökt där det mer eller mindre dagligen läggs upp nya skor tillförsäljning.

Ett par Edward Green adelaides i utmärkt skick, som går för 4 400 kronor (

Ett par Edward Green adelaides i utmärkt skick, som går för 4 400 kronor ($540), en bit under halva priset de ligger på nya.

Det är med andra ord inget nytt område Leffot nu ger sig in på, däremot gör de det på ett nytt sätt. Man har tittat på andra branscher där det finns butiker som jobbar på detta sätt, och vad det handlar om är att folk mot kan lämna in skor till Leffot mot kontantersättning på 35% av det utpriset de sätter eller butikskredit på 55% av utpriset. Butiken fixar sedan till skorna, graderar dem och lägger ut dem till försäljning. Fördelen för den som vill sälja sina skor är att det blir ett smidigt och enkelt sätt att bli av med sina skor på (för amerikaner har Leffot förbetalda fraktsedlar). Fördelen för den som köper är att man får en kvalitetsstämpel på skorna genom butiken och dess gradering, att det är en enkel köpprocess, och att det går att returnera  även begagnade skor.

är 5 500 kronor får man dessa trevliga saddle oxfords från Stefano Bemer.

För 5 500 kronor får man dessa trevliga saddle oxfords från Stefano Bemer.

Inledningsvis köper och säljer man enbart tillverkare som man har eller har haft i Leffots utbud (med vissa undantag), och i utbudet nu hittar man bland annat skor från Edward Green, Saint Crispin’s, Alden, Alfred Sargent, Gaziano & Girling, John Lobb Paris, Corthay med flera. Graderingen som görs är nya (oftast butiksprovade ex), utmärkt, väldigt bra, bra. Priserna är relativt bra, ofta lägre än på exempelvis Ebay, i regel minst halva priset från ordinarie.
För oss i Sverige får man fortfarande räkna med tull på sitt köp, och ett frihandelsavtal mellan USA och EU ser väl i dagsläget tyvärr ut att vara längre bort än på länge. Men det är inte omöjligt att någon europeisk butik följer efter inom kort och erbjuder en liknande tjänst.

Allen Edmonds loafers i svart, 1 900 kronor.

Allen Edmonds loafers i svart, 1 900 kronor.

Ett annat helt nytt par, halva priset ändå, på dessa chukkas från Edward Green med tunna R1-gummisulan. Alla bilder: Leffot

Ett annat helt nytt par, halva priset ändå, på dessa chukkas från Edward Green med tunna R1-gummisulan. Alla bilder: Leffot