När Alfred Sargent gick i konkurs i vintras meddelade Paul Sargent, fjärde generationen av grundarfamiljen, snabbt att han ledde ett projekt för att starta om allt under ett nytt namn. Nu har Paul Sargent Shoes officiellt lanserats.

 

Många av er läsare var förkrossade när jag publicerade artikeln om Alfred Sargents likvidation i februari, och lika hoppfulla när ni läste uppföljningsintervjun med Paul Sargent när han berättade om sina framtidsplaner. För att kort sammanfatta saker och ting: Alfred Sargent grundades 1899 av den man som bär det namnet, tillsammans med sina två söner Harry och Frank. Företaget etablerades i Rushden och har sedan dess varit kvar i staden väster om Northampton stad. Som en av de gamla aktörerna i Northampton hamnade de i svårigheter runt millennieskiftet. De gick i konkurs 2009 efter den globala finanskrisen, gick i rekonstruktion och 2012 togs de över av det stora franska skoföretaget Manbow, som äger varumärken som till exempel Bowen och Manfield. Fram till i vintras drevs företaget av den fjärde generationen Sargents, Paul och Andrew, tillsammans med de två franska bröderna Frédéric och Nicolas Thierry från Manbow. På grund av ekonomiska svårigheter, inte minst till följd av pandemin, gick Alfred Sargent i konkurs den 28 januari 2021.

En robust chukka boot i vaxat läder.

Varumärket Alfred Sargent och det återstående lagret såldes till en brittisk skonätbutik (som fortfarande inte har gjort något med detta, såvitt jag vet), medan Paul Sargent fick hjälp av en annan Londonbaserad skotillverkare att köpa maskinerna, lästerna och mönstren, och Andrew Sargent ägde fortfarande lokalerna. Så tillsammans med en kärngrupp av tidigare anställda och tillsammans med Pauls son Alex, var planen att fortsätta att tillverka det som Alfred Sargent-fansen gillade mest, några av deras mer casual boots och skor och deras berömda Exclusive-linje.

Paul Sargent Moore, som ser ut att vara tillverkad med samma mer markerade smala välvda midja som Exclusive-linjen hade från början när den lanserades (midjorna blev mer basic genom åren med AS).

Som alltid tar saker och ting mer tid än man vill att saker och ting ska ta. Men de senaste veckorna har en Facebook-sida för Paul Sargent Shoes dykt upp och några bilder på nytillverkade skor har lagts ut i olika grupper. I dag lanserade de alltså sin webbplats där en nätbutik ingår. Nu är de fortfarande i ett tidigt skede av uppbyggnaden av saker och ting, men jag tycker att de har rätt strategi med att få ut grejer direkt istället för att vänta mycket längre och lansera när allt är på plats. Det här är trots allt ett varumärke som redan på ett sätt är känt, och det är bättre att finnas med i folks medvetande än att vara helt borta under en lång tid.

Nu inledningsvis har de gjort stock av tre olika kängor som kan beställas som RTW, och fler modeller kommer att introduceras kontinuerligt. De har också gjort samples av olika modeller, som deras populära adelaide oxford Moore, som kan köpas via e-mail nu inledningsvis tills de har gjort klart ett antal för lagerhållning och introducerar dem i nätbutiken. Priserna börjar från cirka 3 300 kronor (£280) för boots i standardsortimentet och vid 5 000 SEK (£425) för modeller i Exclusive-linjen (MTO:s av befintliga modeller som de inte har klara verkar vara £50 extra nu inledningsvis). Detta är i princip i linje med vad AS-skor kostade tidigare. Lästade skoblock finns inte tillgängliga ännu, men de överväger att ta tillbaka dem också, Handgrade-linjen är mer osäker, jag skulle gissa att det beror på hur efterfrågan verkar vara och hur saker och ting tar fart nu. Ska bli intressant att se hur det nya märket och deras nya och ”gamla” skor kommer att tas emot.

En hög jodphurkänga i brunt.

Modellen Brunswick på 53-lästen. Alla bilder: Paul Sargent Shoes