Den berömda lädertypen cordovan, gjord av hästens bakdel, är idag populärare än på länge. Det är ett material som skiljer sig en hel del från vanligt kalvläder, såväl när det gäller utseende, karaktär samt inte minst i hur det vårdas. Här en guide av vård av cordovanskor.

 

Största leverentören av cordovan i världen är Horween i Chicago, men det finns flera andra garverier i bland annat Italien, Japan och Argentina som också levererar cordovan av bra nivå. Det skiljer en del mellan de olika garveriernas cordovan, men generellt vårdas de på ungefär samma sätt. Det som gör cordovan så speciellt är att det inte är skinnet från hästrumpan som används. Hästarnas hud är nämligen speciella, och mellan yttre grainlagret, eller epidermis som det kallas, och underhuden, dermis, finns en tunn muskel som på engelska går under benämningen shell. På cordovan vänder man grain-delen inåt och tar fram det är det här muskelmembranet, som sedan behandlas på olika vis och matas fullt med naturliga oljor och fetter. Att cordovan inte har graindelen utåt gör att det exempelvis är klarar repor väldigt bra, på vanligt läder så skadar du grainytan när du får revor, shell-muskeln kan du bearbeta på ett annat sätt. Reporna kan uppkomma lite lättare, precis som exempelvis vattenmärken, men det är i gengäld enkelt att återställa och göra fint igen.

Skorna som får en vårdomgång i den här guiden, ett par Carmina chukka boots i burgundynyansen nr 8 från Horween. De var lite åtgångna, och hade en del repor på framför allt vänster sko.

Skorna som får en vårdomgång i den här guiden, ett par Carmina chukka boots i burgundynyansen nr 8 från Horween. De var lite åtgångna, och hade en del repor på framför allt vänster sko.

Närmre bild på reporna.

Närmre bild på reporna.

All "utrustning" som används.

All ”utrustning” som används.

I den här guiden går jag igenom grundläggande cordovanvård. Som alltid finns det många olika sätt att vårda skor, och många som fungerar, det här är något som jag upplever fungerat väldigt bra för mig. Den är uppdelad i sex delar, där del 1, 6 och ibland 2 är de som du genomför regelbundet. Del 3, 4 och 5 syftar till att på olika sätt återställa lädret, och respektive steg är anpassat för att fixa olika typer av problem, kan man säga, där steg 5 också har en tydligt skyddande effekt. Någon gång emellanåt är det bra att genomföra en ordentlig genomgång av skorna med alla sex stegen, hur ofta beror på hur frekvent skorna används, under vilka förhållanden, och skiljer sig också mellan olika cordovanhudar. De olika stegen är kort sammanfattat:

1. Borstning med tagelborste.
2. Avtorkning med fuktig trasa.
3. Gnuggning med ben.
4. Applicering av renovateur (eller dylik produkt).
5. Applicering av skokräm.
6. Polering med nylontrasa.

En ordentligare genomgång av de olika stegen:

 

1. Borstning med tagelborste

Bara genom att borsta cordovan med en borste gjord av hästtagel, gärna stor och inte för mjuk, kan du ofta fräscha till skorna rätt rejält. Borsta med mycket snabba tag över hela skon. Det här gör att en del av de oljor och fetter som finns i materialet kommer upp till ytan och glans kommer tillbaka, och mindre märken och fläckar kan ofta försvinna bara av borstningen.

Snabba drag med en rejäl tagelborste.

 

2. Avtorkning med fuktig trasa

När skorna blivit lite mer smutsiga är det bra att torka av dem med en fuktig trasa. Det går bra med en vanlig wettex-duk, med det mesta av vattnet utkramat, och med ganska hård press torkar du hela skon, även sul- och klackkanter.

En vanlig disktrasa fungerar för avtorkning.

En vanlig disktrasa fungerar för avtorkning.

 

3. Gnuggning med ben

Det här steget är en av de finaste bitarna med cordovan. Vanligaste typen att använda är hjortben, och de går att köpa hos många återförsäljare av skovårdsprodukter. Anledningen till att ben är bra är att även de innehåller en del fett som gör att det glider lätt över lädret och både för över fett från sig och arbetar upp fett och oljor ur cordovanlädret, och det jämnar till ytan på ett fint sätt. Till och med rätt stora repor och märken kan med en del gnuggning med benet försvinna, och de vågiga veck som bildas i cordovan jämnas ut en del med gnuggningen. Viktigt att det sitter skoblock i skorna när detta görs. Håll benet i båda dess ändar (vill man kan man ha exempelvis putsdukar mellan hand och ben, då de kan få händerna att lukta en del) och med en slät yta på benet (ofta finns små utbuktningar och ojämnheter på benet som kan göra nya märken, undvik dessa områden) trycker du hårt mot skon och gnuggar fram och tillbaka över hela skon, extra på ställen med märken. Du kommer se hur en fettig yta uppstår. Efteråt går man över med tagelborsten igen.

Det finns lite olika skolor hur benet gnuggas, jag tycker det fungerar bäst med att dra fram och tillbaka längs med skon.

Det finns lite olika skolor hur benet gnuggas, jag tycker det fungerar bäst med att dra fram och tillbaka längs med skon.

Här syns tydligt hur ytan blivit fet och oljig på skon till höger i bild som gnuggats med benet.

Här syns tydligt hur ytan blivit fet och oljig på skon till höger i bild som gnuggats med benet.

En omgång med tagelborsten.

En omgång med tagelborsten.

Sedan är skon i schysst skick igen, och som synes har reporna arbetats bort.

Sedan är skon i schysst skick igen, och som synes har reporna arbetats bort.

 

4. Applicering av renovateur

Det finns de som anser att man aldrig behöver smörja cordovan med någon produkt, men jag anser att även cordovan mår bra att tillföras vårdande ämnen inte bara från ben. Renovateur, eller liknande produkt som exempelvis Bick 4, är utmärkt för detta, det går in bra i lädret och ger god vård. Smörj in med en bomullstrasa, lite större mängd än på vanligt kalvläder, man märker hur mycket materialet tar upp. Låt skorna stå cirka tio minuter innan du borstar dem med tagelborsten.

Saphir Renovateur.

Saphir Renovateur.

Applicera med putsduk.

Applicera med putsduk.

 

5. Applicering av skokräm

Vill man ha en så naturlig patina som möjligt, och en som framträder snabbare, kan man undvika skokräm, särskilt pigmenterad sådan, och det kan också bli en lite annan känsla i glansen. Den stora fördelen med kräm är att det gör att cordovanlädret är bättre skyddat mot smuts och vattenmärken, och pigmenterad kräm är bra för återfärgning (om så önskas) och för få bort mindre märken. Det finns speciella cordovankrämer, men det fungerar egentligen lika bra med vanlig skokräm, de innehåller ungefär samma saker. Gnid in krämen med en bomullstrasa, lite hårdare och lite mer än för vanligt kalvläder. Glöm inte sul- och klackkanterna, och även om du inte använder kräm på själva ovanlädret behöver kanterna vård emellanåt, och pigmenterad kräm är att rekommendera här då det täcker märken mycket bättre än neutral. Låt skorna stå cirka tio minuter, gå över dem med tagelborste.

Skokräm.

Skokräm.

Insmorning.

Insmorning.

Borstning.

Borstning.

 

6. Polering med nylontrasa

Precis som med kalvläder är en nylontrasa (exempelvis ett par gamla strumpbyxor) utmärkt för att få till den där sista glansen på skorna. Trä nylontrasan över handen så den får ett spänt läge och nugga snabbt, snabbt, snabbt skon så värme bildas och glansen utvecklas ytterligare. Mellan de flesta användningar är det enda jag gör att borsta av skorna efter att jag tagit av dem (ibland torka med fuktig trasa), och innan jag tar på mig den så gnuggar jag upp dem med nylontrasan (precis samma som gäller för skor i vanligt läder).

Finishing touches med en nylontrasa.

Finishing touches med en nylontrasa.

Fina skor igen efter genomgången.

Fina skor igen efter genomgången.

No signs of the scratches.

No signs of the scratches.

 

På Shoegazing finns flera andra skovårdsguider, de mest populära är den kompletta guiden till skovård av vanligt läder, här en guide till vård av mockaskor.