Dags så för kvalificering till Shoegazings SM i skoputsning 2015 i samarbete med Brunngård, där de fyra tävlande i finalen gör upp om ett par Loake 1880 Aldwych i tan, samma sko som de också ska putsa så snygg som möjligt på 20 minuter. För att ta plats i finalen under Shoegazing Super Trunk Show den 10 september ska man skicka in en bild på ett par vackert putsade skor.

 

I det här inlägget kan man läsa mer höstens stora event. Det är den 10 september som vi samlar Meermin, Septieme Largeur, Vass, Hiro Yanagimachi och Roberto Ugolini tillsammans med eventets partners Brunngård, Oppermann London och Frank Clegg på Scandic Anglais mitt i Stockholm. Ställer ut gör också Gaziano & Girling och Italigente plus att Michael Håkansson målar patina live. På scen blir det skoreparationsskola och öppen frågestund med folk från skobranschen. En nyhet är också att Sveriges Skomakarmästarförbund kommer att vara med i utställningsdelen och berätta mer om sin verksamhet, visa vad de gör och informera om hur man går till väga om man är intresserad av att bli skomakare. Det är en VIP-öppning på morgonen för föranmälda, vi bjuder på mingeldryck sen eftermiddag för anmälda, och på kvällen håller vi en middag med alla deltagare och där ni besökare också är mer än välkomna att delta. Mer info om allt i inbjudan.

Shoegazing anordnar SM i skoputsning tillsammans med skovårds och skotillbehörsgrossisten Brunngård, och tävlingen har varit ett av de mest uppskattade inslagen under dagen med härlig stämning under den prestigefyllda finalen. Segrare och den första svenska mästaren i skoputsning 2014 blev Anders Sundström, förra året vann Johan Wennerholm, vars vinnarsko ses på bilden överst.

 

Ett av kvalificeringsbidragen från förra året, som tog Anders till finalen.

Ett av kvalificeringsbidragen från förra året, som tog Anders Ericsson till finalen.

 

Kvalificeringen till själva finaldelen av SM i skoputsning under eventet går till på följande vis: Alla som planerar att besöka trunk showen får skicka in en bild på ett par välputsade skor. Det kan vara en bild på hela skon, på bara tåhättan, ena skon i profil eller så, vad som helst är okej. Det som kommer bedömas är hur fint skon är putsad, observera att det inte enbart handlar om att ha högst glans utan att även andra parametrar kommer att tas in i bedömningen, som djup i putsen, eventuella färgskiftningar, och så vidare. Man får bara skicka in en bild per deltagare, men det behöver inte vara en nytagen bild, utan den kan vara tagen när som helst. Dock måste putsarbetet vara utfört av den som skickar in bilden, och det är inte okej att skicka in ett bidrag som använts tidigare, men självklart får alla som deltagit tidigare även skicka in bidrag i år. Det är tillåtet att göra vissa småkorrigeringar av bilden i Photoshop, men större bearbetningar eller användande av filter eller liknande är inte tillåtet. Vi har en mycket duktig fotograf som kommer att granska bilderna, och vid misstänkt brott mot reglerna diskas man. Enväldig jury är jag, forumets moderatorer tillika medarrangörer: Joakim Berggren, Adrien Combier Hogg och Roland Olsson, Niclas Andersson från Brunngård och Filip Hallerfelt från Loake. Kvalificeringsomröstningen görs på så sätt att jag visar upp de inskickade bilderna för övriga i juryn anonymt som sedan bedömer dem och utser sina fyra favoriter, jag är den enda som väljer mina favoriter och vet vilka som skickat in bidraget, och de som sedan fått flest röster tar sig till final.

Skicka ditt bidrag till tävlingen till shoegazingblog (a t) gmail.com senast den 30 juni, skriv ”SM i skoputsning” i ämnesraden. Ange i mailet vilken storlek du har/tror dig ha i Loake Aldwych på Capital-lästen (lästen är relativt rymlig i storleken, tvekar du mellan två så välj den mindre).

 

Från förra årets final. Bild: Milad Abedi

Från förra årets final. Bild: Milad Abedi

 

I början av juli kommer vi sedan presentera de fyra bidrag som vi valt ut för kvalificering till finalen under Shoegazing Super Trunk Show. Klockan 15 den 10 september sker finalen, och där får alltså varje deltagare en Loake 1880 Aldwych i färgen tan/ljusbrun, en burk polish i valfri färg, en skål med vatten, borste och nylontrasa. Deltagarna får ta med sig egen putsduk, eller ta en vanlig bomullsputsduk som vi tillhandahåller. Sedan har man 20 minuter på sig att få till en så bra puts som möjligt på skorna. Juryn som består av samma personer här kommer att bedöma samma premisser som i kvalificeringen, alltså titta bredare än bara vem som får till högst glans. Det handlar alltså till viss del om taktik, och har varit intressant att se alla olika taktiker som deltagarna praktiserat tidigare år. Den som vi slutligen utser till segrare får ta med sig den Loake Aldwych som precis putsats upp, samt dess ”syskon”, hem.

Förutom att vinnaren får ett par skor så vinner den också ett skovårdskit från Brunngård med produkter från deras miljövänliga skovårdsserie Shoe Therapy. Plus att det så klart är stor prestige i att kunna titulera sig svensk mästare i skoputsning,

 

Johan Wennerholm, svensk mästare i skoputsning 2015.

Johan Wennerholm, svensk mästare i skoputsning 2015.

 

Förövrigt finns det fortfarande en del platser kvar till den ovan nämnda VIP-öppningen mellan klockan 9.30 och 11 den 10 september, även om det börjar bli fullt nu. Vill man ha plats där mailar man supertrunkvip@gmail.com. Och vill man anmäla sig till middagen på kvällen klockan 20 och/eller minglet mellan 16.45-18.00, då också paneldiskussionen sker, mailar man till shoegazingblog@gmail.com. Mer info om de här grejerna hittar man längst ner i inbjudan-inlägget under rubriken Mat och dryck.