Jag har skrivit om London-bon Allan Baudoin och hans MTO och semi bespoke-satsning tidigare här på bloggen. Nu kommer nästa steg när han lanserar RTW-skor under namnet Baudoin & Lange. Till att börja med handlar det om en så kallad Belgian loafers i flera olika nyanser, gjord i ett delikat lamm-mockaläder. Också kort om att berömda skobutiken Skomaker Dagestad i Oslo rekryterar.

 

Skor i famnen.

Skor i famnen.

 

Modellen som heter Sagan har tidigare gått att köpa som MTO, men nu kommer de alltså att gå att få tag på som konfektion. Det är fortfarande Allan Baudoin och hans kollega Kasim Yldir som gör skorna. Misstänker att Lange som lagts till i nya namnet är en finansiär eller dylikt, men vet inte säkert.
För den som inte känner till bakgrunden så är märkets grundare Allan Baudoin utbildad inom datavetenskap och ekonomi och före detta Apple-anställd, han fick upp ögonen för traditionell skotillverkning när han lärde känna skomakaren Kasim Yldir under 2013. Kasim hade ett litet reparationsskomakeri, men hade sedan innan jobbat en hel del med bespokeskotillverkning, vilket var det han verkligen brann för. Allan började tillbringa mer och mer tid hos Kasim för att lära sig om skotillverkning, och sedan gjorde de tillsammans om skomakeriet för att mer rikta in sig mot skotillverkning, och startade Allan Baudoin Bootmaker. Till en början alltså med fokus på semi bespoke-beställningar där ett fåtal modeller går att beställa i valfritt läder, och där lästen sedan korrigeras efter kundens mått (måttagning kan göras själv, med hjälp av Allan över Skype). Sedan lanserade man nämnda loafer Sagan som MTO-modell för en tid sedan, och nu blir den RTW.

 

Skorna görs fortfarande av Allan och Kasim i London-verkstaden.

Skorna görs fortfarande av Allan och Kasim i London-verkstaden.

 

Modellen görs på samma sätt som innan, av Allan och Kasim i London (förutom nåtling som görs i Northampton), där Belgian loafern är en limmad modell som är ett sorts mellanting mellan en innetoffla och vanlig loafer.  Skorna görs i en ganska ovanlig lamm-mocka från Cypern, ett mycket mjukt material som också är ofodrat, vilket ger en mycket mjuk sko. Den fungerar utmärkt att bära ute, men den tunna flexibla lädersulan är kanske inte ideal för de längsta promenaderna i ösregn. Priset för skon ligger på 2 900 SEK (£245). Just nu kan de bara förbeställas, men på lördag lanseras den färdiga sajten så man kan köpa direkt, och de första skorna levereras i slutet av juni. Nu först finns fyra färger tillgängliga, tre till tillkommer senare i sommar.

 

På foten. Två senaste bildern: Permanent Style

På foten. Två senaste bildern: Permanent Style

Ljus fin mocka. Bilder: Allan Baudoin

Ljus fin mocka. Bilder: Allan Baudoin

 

 

 


 

 

 

Skomaker Dagestad i Oslo är en av Nordens främsta butiker för kvalitetsskor. De söker nu en heltidsanställd som förutom att jobba som säljare ska vara med och utveckla företaget vidare, ett jobb som kanske kan vara intressant inte bara för norska läsare utan även svenskar som kan tänka sig flytta till grannlandets huvudstad.

 

Utanför Dagestads stora butik, där mängder av märken trängs på hyllorna.

Utanför Dagestads stora butik, där mängder av märken trängs på hyllorna.