Det görs skor i väldigt många olika sorters läder, men säl är helt klart ett av de mindre vanliga. Det här är Paraboots ikoniska modell Michael med vamp i sälskinn. Modellen tillverkas inte längre, men Skomaker Dagestad i Oslo har tagit in ett par som en liten specialare, då de har möjlighet köpa från det lilla lager som finns kvar av modellen. Också tips om ett radioreportage som jag är med i.

Sälskinn kan vara lite känsligt här i Sverige, men efter säldöden på 90-talet är beståndet i Östersjön och Nordsjön åter stort, och man tillåter sedan ett antal år skyddsjakt på säl även här i Sverige. Sälskinn är precis som med kalvläder en biprodukt från köttproduktion, och det har onekligen en väldigt speciell karaktär när man behållit behåringen som här.

 


 

 

Sveriges Radio-programmet Plånboken som sänds har i senaste programmet ett reportage om skor och skovård. Intervjuas gör undertecknad och Peter Holmér på Bäckmans Skoservice i Stockholm. Här kan man lyssna på reportaget.