Att det alltid är svårare att putsa upp en ordentlig glans på nya skor känner nog många igen. Det kan dock skilja stort mellan olika tillverkare hur enkelt det är att få fram glans, och mycket har att göra med hur mycket skokräm och polish de fått på sig i fabrik. De här skorna ovan är ett utmärkt exempel, båda är nya och har putsats på i princip exakt samma sätt, men slutresultatet skiljer avsevärt.

 

Paret till vänster är modellen Stewart från spanska Crownhill Shoes (kommer en recension av dem senare i år) gjorda i läder från garveriet Haas, de till höger är ett par John Lobb St. Crepin 2008 i läder från Annonay. Båda är anilinfärgat läder, och egentligen rätt lika till karaktären. Den stora skillnaden är alltså att skorna från Crownhill fått betydligt mindre kräm och polish på sig i fabriken jämfört med John Lobb-skorna. Det är inte så att glansen är märkvärdigt mycket högre på JL-paret, men tittar man noga på lädret ser man att det är mer mättat med produkter. Det märks också när man börjar putsa skorna, det är liksom strävt när man går över lädret med putsduken på skor som likt Crownhill-paret inte fått så mycket kräm och polish.

För att göra en jämförelse så putsade jag båda de här paren samma kväll på precis samma sätt, med först tre tunna lager skokräm och sedan ett antal omgångar polish, främst då på tåpartiet. Som synes är det stor skillnad på slutresultatet, trots att insatsen är densamma.
Nu råkar det vara så att det billiga paret är det som är minst fabriksputsat, men det behöver inte alltid vara så att det är dyrare skor som fått mer kräm och polish vid tillverkningen. Det är dock oftare så att det är det här som ligger bakom hur lätt eller svårputsat man upplever att ett läder är, snarare än att det skiljer sig mycket mellan olika kalvläder från olika garverier. Vilket kan vara bra att veta. Det är ju också därför som använda skor som putsats flera gånger alltid blir lättare och lättare att glänsa till, lädret är redan mättat.

 

Crownhill-skorna har börjat få lite glans, men det är långt ifrån något märkvärdigt.

Crownhill-skorna har börjat få lite glans, men det är långt ifrån något märkvärdigt.

Med samma antal lager polish har dock en mindre spit shine byggts upp på Lobb-skorna.

Med samma antal lager polish har dock en mindre spit shine byggts upp på Lobb-skorna.