Jag tjatar ofta om att det är passformen som är det enskilt viktigaste när det handlar om skor. En försvårande omständighet när det kommer till detta ämne är att våra fötter är i konstant förändring, de ändrar stolek genom åren, mellan årstiderna, och till och med under dagen. Här lite mer om detta faktum.

 

Våra fötter är på många sätt en av de kroppsdelar som utsätts för tuffast påfrestning. Stora delar av dagen bär de upp hela vår vikt, vi går och står, vi springer och slår i. Dag efter dag, månad efter månad, år efter år. Det finns ingens fötter som ser likadana ut när man är 70 år som de gjorde när man var 50 eller när man var 25. Oftast sjunker fötterna ihop med åren och blir plattare och bredare, dock inte alltid så mycket vidare, alltså större i omkretsen, vilket är viktigt att särskilja. Fötterna påverkas också av din vikt, vilket många inklusive jag själv fått erfara. Går man upp i vikt växer nästan alltid också fötterna, de blir helt enkelt fetare. På samma sätt minskar de i storlek vid viktnedgång.

Alla de här omständigheterna gör att skor som en gång suttit riktigt bra något eller några år senare kan vara ordentligt fel i storlek. Och över tid är det inte ovanligt att man faktiskt får börja köpa skor i en annan storlek än man är van vid. Jag själv har till exempel gått upp från en standardstorlek på EU44/UK10 för ett par år sedan till EU45/UK10,5 som standard, även om man i vissa fall kan jobba med att gå upp i vidd istället. Det här hänger så klart ihop med att jag under samma tid gått från storlek 50/150 till 54/154 när det gäller kavajer och kostymer.

 

Att skor som en gång suttit bra inte längre gör det på grund av att fötterna förändrats är väldigt vanligt. Översta bilden:

Att skor som en gång suttit bra inte längre gör det på grund av att fötterna förändrats är väldigt vanligt. Översta bilden: Irysching

 

Klimatet påverkar också våra fötters storlek. Som en generalisering så är de mindre under det kalla vinterhalvåret medan de sväller under varma sommarperioden. Det är därför inte ovanligt att skor som man bär bekvämt under vinter, vår och höst kan upplevas som riktigt tajta en varm sommardag, så tajta att man får ordentligt ont av att använda dem. Jag brukar ofta ha några par som jag rätt och slätt får ställa undan när det är sommar, de blir helt enkelt för trånga, så det är ingen idé att klämma i fötterna i dem.

Men det är inte bara över längre tid som fötterna skiftar i storlek och form. Under en dag händer det också mycket. Generellt så sväller fötterna under dagen och är allt som oftast lite större på kvällen när man kommer hem efter arbetsdagen och använt fötterna en hel dag, vilket gjort att blod och vätska ansamlats i dem i högre utsträckning. Men också vad man gör påverkar dem. Lägger du dig ner och vilar en timme så krymper fötterna. Går du upp och ner för trappor eller tränar på gymmet eller är ute och springer sväller dem. Likaså samlas mycket vätska i fötterna vid resor, därför många exempelvis fått erfara att skorna man tog av sig när flygningen började knappt går att få på sig när man landat.
Just de här skiftningarna under dagen är så klart det som är allra svårast att anpassa sig efter, men det man kan göra är att vara lite förutseende och exempelvis om man vet att man ska göra något som fötterna oftast sväller utav så väljer man något par man har som är lite rymligare.
Att det för bespokeskomakare är idealt att man använder testskor under några dagar är delvis just för att man då kan få koll på hur skorna känns även vid fluktueringar, inte bara vid ett läge så att säga. Likaså finns det många som föredrar att ta måtten senare under dagen, för att kunden ska ha lite mer uppsvullna fötter så man inte mäter när de är som minst.

Överlag handlar det om att hela tiden lyssna på hur det känns, och att sedan anpassa förhållandena efter det. Ibland handlar det enkelt om att välja bort nån sko vid någon sorts tillfälle, ibland behövs det göra modifieringar hos skomakaren, ibland kan det handla om att sälja av skor som inte längre passar, och så vidare.