Shoegazing Super Trunk Show blev återigen en stor succé, vilket vi arrangörer är fantastiskt glada över. 900 personer besökte eventet i lördags, och det såldes över 160 par skor till ett värde av omkring 700 000 kronor (och ännu fler beställs av besökare de närmsta veckorna nu). Här en sammanfattning av hela tillställningen med en hel del bilder, och också videos från de tre programpunkterna på scenen.
Efter den lite oväntade anstormningen förra året var vi mer förberedda i år, och lokalerna hos Scandic Sergel Plaza som var ungefär tre gånger så stora som i fjol var rätt lagom. VIP-öppningen med ett antal föranmälda besökare första 1,5 timmen hjälpte till för att sprida ut besökarna, och även om det blev viss trängsel mitt på dagen när det var som flest i lokalen var det ändå tillräckligt med space för att göra det drägligt. Framför allt hos Meermin och Vass var det stundtals rätt trångt, men enligt nästan alla vi pratat med fungerade det mycket bättre i år. Detta trots att tillverkarna aldrig anammade kölapparna, av lite olika anledningar (vi har pratat om att ha kölappsskola nästa år, får se hur det blir), men som sagt gick det ändå skapligt.
Återigen var det en riktigt härlig stämning hela dagen och kvällen, och vi har fått mycket positiv feedback från både besökare och utställare. Det finns så klart en hel del som man fortfarande kan förbättra, vi som arrangerar eventet – jag och Shoegazing-forumets moderatorer Roland Olsson, Joakim Berggren och Adrien Combier Hogg – lär oss hela tiden.
I den stora utställningshallen var det fullspäckat med skor, plus en hel del annat trevligt. Meermin var precis som i fjol den stora dragaren med störst folksamling framför sitt bord under dagen. I år hade de med sig ungefär 150 par skor, bland annat de flesta av företagets pågående grupp-MTO:s som bestod av många riktigt intressanta kängor.
Portugisiska Carlos Santos var en av nykomlingarna, och det var flera av er besökare som sa att de var en riktigt trevlig överraskning. De hade med sig en drös modeller från främst standardlinjen, och folk hade möjlighet att prova ut storlekar och lägga beställningar. Tyvärr hade de lite problem med att ta betalt, så ni som aldrig kom till skott på grund av detta får invänta deras nya webbshop som förhoppningsvis är online om bara några veckor.
Vass hade efter trycket hos dem förra året tagit med sig utökat personalstyrkan med ännu en person, och när de nu var tre kunde de ge bra service till besökarna. Man hade ett stort antal skor med sig, bland annat kan nämnas Vass for Shoegazing-kängan Sarek i Tärnsjö-läder och några modeller på nya lästen SP. Det är en läst Mr. Vass själv jobbat fram i workshopen, med U som utgångspunkt, och påminner mycket om Saint Crispin’s chiseled-läst med en markerad kant på ovandelen av tån (detta är inte en av de läster som en brittisk lästskomakare jobbat med, där hoppas man få fram en läst som är mellan U och F).
Riccardo Bestetti hade med sig både RTW, MTO, Novecento (semi bespoke) och bespoke-modeller, och fick en hel del MTO och Novecento-beställningar. Hans modeller och framför allt lästformer är något som verkligen sticker ut. Spiga 3 som nyligen fick in några RTW-modeller hade också med sig dessa för försäljning på plats.
Bespokeskomakarna Maftei hade både nya och gamla kunder inbokade, och flera gjorde drop-in-beställningar. Bland annat beställde en kvinna ett par i färgad stingrocka. På deras bord var det en blandning av allt från supernätta, patinerade modeller till grova kängor med norvegese-konstruktion i grainläder.
Gaziano & Girling som var här tillsammans med svenska agenturen Skoaktiebolaget hade med sig dels flera läckra bespoke-samples, bland annat en graffitimålad sko, och olika MTO-modeller. Många besökare tyckte det var kul och intressant att få möjlighet att träffa vår svenska superstar i branschen, Daniel Wegan, som leder G&G:s bespoke-avdelning i Northampton.
Hos Italigente var det inne i utställningshallen fokus på for Shoegazing-skon Napoli Castagna plus att övriga nuvarande sortiment visades upp. Dessutom hade man en utförsäljningsdel utanför lokalerna som var riktigt uppskattad, där folk kunde fynda skor från 500 kronor.
Precis som förra året så visade kvinnorna från Skomakeri Framåt tillsammans med Janne Melkersson upp samples på sina bespokeskor, samtidigt som de genomförde olika delar av bespokeskotillverkning live och svarade på frågor från besökarna. I år hade de dessutom sällskap av brittiska kollegan Tony Slinger som också hade med sig en del av sina skor. Besökarna kunde därmed verkligen få se en bred uppställning av handgjorda, måttsydda skor av vitt skilda typer. De lottade också ut en kurs i skokonstruktion där vinnaren Marcus Bergman nu en dag i höst ska få lära sig mer om hur skor är gjorda.
I och med att vi hade tre sponsorer i år, från tre olika grenar så att säga, och alla de ställde ut, så blev det ett ännu bredare utbud av närliggande produkter, och många av er uttryckte att det var positivt. Brunngård som var huvudpartner hade dels med sig en hel del av tyska Collonils topplinje 1909. Dessutom kunde man för i princip första gången köpa deras nya egna skovårdslinje Springyard Shoe Therapy, som är gjord av helt naturliga ingredienser och kommer märkas med Naturvårdsverkets miljömärkning, som första skovårdsprodukt någonsin. Exempelvis kan man använda impregneringssprayen inomhus. Serien fick mycket positiv respons från många besökare, som bland annat uppskattade doften från produkterna som ofta påminner mer om schampoo än den traditionella terpentinstinna doft som annars brukar förknippas med skovårdsgrejer.
Partners var göteborgska herrekiperingen Spiga 3 och väsk- och accessoartillverkaren Oppermann London. Spiga hade tyvärr inte hunnit få in sin höstkollektion från populära italienska kostymtillverkaren Gabo Napoli, man hade dock med sig lite klassiska blå kavajer och kostymer från märket så folk kunde prova ut sina storlekar. Utöver det en del plagg och accessoarer, där framför allt de mycket trevliga jumpersen i cashmere från italienska Fioroni stack ut.
Hos Opperman London har man sålt så mycket under sommaren att de var lite barskrapade inför eventet, men flera av deras stilrena portföljer, väskor och accessoarer tillverkade i Italien av vegetabiliskt garvat läder hade de ändå med sig. En hel del besökare köpte eller beställde av dem, och de var väldigt nöjda med sitt deltagande.
Inne i scenlokalen var det under dagen tre programpunkter. Pelle Björkman från Björkmans Skomakeri i Ludvika och Falun inledde med en patineringsskola, där han lite grundläggande gick igenom hur man kan jobba för att färga sina skor. Han gick igenom både vad man kan göra med skokräm och polish, samt mer avancerat med läderfärg, och hade på ett pedagogiskt vis förberett före och efter-skor och så vidare.
Finalen av SM i skoputsning som arrangeras i samarbete med Brunngård var precis som i fjol en riktig publikdragare, det var totalt knökfullt i lokalen under tävlingen och många fick vända i dörren då de inte kunde ta sig in. Finalister var Erik Gederberg, Anders Ericson, Alexander Glansholm och Johan Wennerholm. De fick varsin Loake 1880 Aldwych i tan och en burk Collonil 1909 polish, en gethårsborste från samma företag, en bomullstrasa och en nylontrasa, och hade sedan 20 minuter på sig att gnugga fram ett så fint resultat som möjligt. Det var återigen oerhört imponerande att se vad de tävlande lyckades åstadkomma på den korta tiden. Vinnare blev officeren Johan Wennerholm som med intensiv frenesi jobbade upp en sanslös glans över i princip hela skon, och som fick sin putsade Loake-sko och dess syskon i förstapris.
Paneldiskussionen som avslutade dagen handlade den här gången om hur vi kan få fler att köpa kvalitetsskor. På scen för att diskutera detta var Kia Holmberg från Rizzo/NK Skor, Mikael Petersson från Hammargruppen, Italigentes grundare och nuvarande Kavat VD:n Magnus Ericson samt skomakaren Dennis Boström från Södermalms Sko & Nyckelservice. Det blev ett riktigt intressant samtal, med mycket inspel från publiken, som tog upp många aspekter i ämnet. Exempelvis pratades det om vikten av kunskap hos de som säljer produkterna, vilket Kia på Rizzo/NK pratade om var något som de jobbade för att förbättra, och det diskuterades också mycket om damskosidan och hur den kan utvecklas och bli större när det gäller riktigt bra kvalitetsskor.
Samtliga programpunkter ovan kan ses i sin helhet nedan (kvaliteten på bild och ljud är tyvärr inte jättebra, hoppas ni har överseende med detta).
Som jag redan har konstaterat ovan så är alla inblandade väldigt nöjda med årets event, men vi tar tacksamt emot förslag på hur vi kan utveckla det vidare i kommentarsfältet nedan. För vi kommer vara tillbaka nästa år (dock på ny plats igen, då Scandic Sergel Plaza tyvärr kommer renoveras hela nästa år), Shoegazing Super Trunk Show är här för att stanna!
Filmer
Patineringsskola med Pelle Björkman, Björkmans Skomakeri (börjar in i klippet):
SM i skoputsning i samarbete med Brunngård (börjar in i klippet):
Paneldiskussion om hur vi kan få fler att köpa klassiska kvalitetsskor:
Här en film som sammanfattar tillställningen:
En sak är säker, nästa år får jag inte missa detta för allt i världen!
Sjukt trevlig tillställning!
Ser fantastiskt ut! Har full förståelse att förra årets professionella streaming inte kan köras varje år men tycker ändå att årets websändning var ett fantastiskt bra sätt att hänga med för oss som inte var på plats.
Bra jobbat!
Ett väldigt bra arrangemang! tur att budgeten var begränsad, kunde ha handlat mig olycklig bland alla dessa fantastiska märken. Sparar redan till nästa år:)
Igen, superkul å bra jobbat 🙂
”Shoegazing Super Trunk Show är här för att stanna!”
Härligt 🙂
Jag ser redan nu fram mot nästa år.
Jag slänger ut en ide här bara.
Det kanske skulle vara kul med ett skoputsarstånd, där det sitter någon som putsar skor och kan svara på frågor – som Melkersson å skomakeri framåt gör.
PonLarsson, Anderifal, Motsols: Stort stort tack!
Skolyx: Tackar, kul du upplever det så!
Niklas Nordin: Tack så mycket! Det är inte en dum idé, skriver upp den.
Trodde de flesta på forumet hade skoputsarstånd redan 🙂
Superevent! Väldigt proffsigt!
Stort tack för arrangemanget.
Story tack för detta event, ser fram emot nästa!
Marre och Lano: Jättetack!
Hatten av för dig Jesper samt Roland, Joakim och Adrien för ett superevent, nog fasen årets händelse! Ser redan fram emot SSTS2016
Erikged: Tack så jättemycket!
Någon Vasskund som fortfarande väntar på bekräftelse från Budapest…?
Per S: Det har tydligen varit galet mycket mail och beställningar efter super trunken, och Rezso har haft svårt hinna med allt, men du kommer säkerligen få svar snart, lite tålamod bara.
Jättebra; tack så mycket.
Åkte från Lund för att vara med, helt klart värt resan! Blev försten oväntat förtjust i Carlos Santos skor. För mig skulle det vara intressant att också kunna prata iläggsulor osv med en utställare. Tänker att det bör vara möjligt att både glida fram i snygga skor och ha fötter som mår bra men har ännu inte kommit dit själv… Bara en tanke. Stort tack för en fantastisk blogg! (försökte lägga in kommentaren efter eventet men då funkade inte sidan av någon anledning)
Patrik: Tack så väldigt mycket, roligt att du åkte upp från Lund och tyckte det var så bra! Brunngård har ju en del iläggssulor, även om de kanske inte hade med sig så mkt sånt men det kan vi säga önskemål finns mer av nästa gång, och sedan är både Janne Melkersson och flera av kvinnorna på Skomakeri Framåt ortopediskt skolade och duktiga, så nästa år får du prata med dem om det!
Låter som en bra plan :-). All heder förresten till dina kollegor som sålde Italigente skorna. Var egentligen inställd på att bara titta, men tack vara trevlig service blev det ett par som liknar Loake Aldwych på utförsäljningen. Mycket nöjd.
Patrik: Härligt att höra!
Någon som hört något från Vass än? Dojorna lovades väl efter en månad eller så…?
Per S: Normal leveranstid från Vass nuförtiden brukar vara 6-8 veckor, så de borde inte ha sagt en månad. Och då de fick en hel del beställningar under eventet och ännu fler efteråt tror jag de har fullt upp, så skulle inte räkna med mindre än så, snarare mer.
Nu tänkte jag närmast på ett mail som bekräftar att vi ingått någon slags avtal och vad Vass leverans ska utgöras av…
Per S: Aha, eftersom du skrev ”dojorna lovades väl efter en månad” tolkade jag att det var leverans av skorna du menade. Jag har inte koll på hur de sköter beställningarna som gjordes där, om ni utlovats någon sorts bekräftelse eller så, tycker du ska maila Rezso på info@vass-cipo.hu och höra med honom direkt om du är osäker kring något.
Supertrevligt event, kommer definitivt besöka igen. Gillade Carlos Santos trevliga skor och fick på plats information från deras representant att de öppnar webshop inom kort (ca 3 veckor efter datumet för eventet). Har dock kollat deras hemsida med jämna mellanrum sen dess men ingen webshop än. Någon som vet mer?
Eric B: Kul att du tycker det! Vet också att planen var att lansera nya hemsidan inom några veckor från eventet, men vet också att det är en sån sak som ofta blir försenat..
Känner att jag är skyldig en uppdatering:
Pjucken kom i fredags, och de ser mycket fina ut.
Per S: Härligt att höra!
Intressant sida för en skoälskare. Har haft många olika ”foot-wear” under åren. Tycker bättre om kvalitet än slit & släng (kanske därför jag gillar denna blogg…?)
Har alltid älskat att vårda föremål. Ofta blir det mer sällan, men när det blir -då!
Mässing, äldre föremål (gama skrivmaskiner, rakbladsvässare från Sovjetunionen, en dansk förlossningstång från 1858, tillverkad av järn, med handtag i ädelträ och taggad mässingsrand mellan trä och metall) – och skor!
När det gäller skoputs föredrar jag Johan Wennerholms nivå; en mycket blank yta runt hela skon, men med med ytterligare djup i tåhätta och utsidan av bakkappan, som ju också brukar ha det slätaste lädret. Med det mjukare böjdelarna av skon är det knepigt; precis som Jesper I. skriver är det viktigt att inte lägga på för mycket skokräm, utan tunna lager.
Principen att bygga upp en nästan lackskoliknande nivå på glansen är ju en metod som påminner om fransk möbelpolityr. Skillnaden är att där använder man rödsprit och vax och polerar runt runt i cirklar, doppandes den på en dubb utspända trasan. Efterhand blir ju även trasan mycket jämn, ja nästan spegelblank och då blir förstås också träet spegelblankt.
Detta är ett oerhört tidsödande arbete och ytterst ohälsosamt; de gamla polityrmästarna tog ofta stor skada av att andas in de lättflyktiga medlen och blev inte riktigt så gamla…
Jag fick lära mig att putsa skor av min far; det var viktigt att ha rena och putsade skor, de fick gärna vara gamla och patinerade, men skulle vara välputsade. I Ungern, där jag är född, fanns det inte ett enda par konfektionsskor att köpa efter kriget, fabrikerna hade varit helt inriktade på krigsproduktionen och det tog flera år att ställa om till civil produktion. Därför var enda möjligheten att hitta begagnade skor, som krigsänkorna sålde på trottoarer till en billig penning eller att gå till en skomakare för att få ett par skor tillverkade (om man hade råd – och kunde få tag på bra skinn och läder!) Det fanns dock ganska många ytterst duktiga skomakare.
Av olika skäl, som utrymmet här inte tillåter, blev min far utsedd till stilleståndskomissionär av segrarmakterna, dvs de allierade. Hans uppgift blev att försöka få igång just en civil produktion av allt som behövdes, men som inte tillverkades. Fabriker var sönderbombade, råvaror otillgängliga och en aldrig överträffad inflation (som fick den tyska förkrigsinflationen att blekna) slog sönder ekonomin både för privatpersoner och företag. Till slut gick min far och andra som kunde omkring med ett nystan av tunn guldtråd i fickan, nagelsax och en liten våg.
En av de andra uppgifterna var att sätta upp en civil poliskår; kaos rådde, folk flydde undan ryssarna, vägarna var igenproppade av soldater och flyktingar; rån våldtäkter och mord var vardagsmat, de sovjetiska ockupationstrupperna framfart var skrämmande. Den sista – och kanske viktigaste uppgiften som en stilleståndskomissionär hade, var att försöka infånga så många krigsförbrytare som möjligt, dvs gestapo och ss-män. Det var en svår och många gånger både obehaglig och farlig uppgift.
Men för att gå ett par år tillbaks i tiden, till dagen då min far ryckte in i kadettskolan 1939, knappt fem år före Ungern på allvar drogs in i kriget: Underbefälet slängde till de inryckande unga männen ett par officersstövlar. Helt utan att tänka på skostorlek. De blivande subalternerna fick omedelbart börja byta med varandra tills alla hade sin respektive skostorlek. Stövlarna var ofärgade, dvs helt och hållet gråvit-beiga.
Underbefälet: ”Giv akt! Ärade herrar kadetter! Här får Ni skokräm, borstar och en trasa. Jag kommer tillbaks med sergeanten, som gör en visitation av Era stövlar om 3 timmar. Om Ni inte har lyckats knulla upp en glans som på hundtestiklar på stövlarna tills dess kommer ni att få knulla rent toaletterna med Er tandborste! Efter det kan Ni ta igen er i arresten under natten. Knulla omedelbart igång, ärade herrar kadetter!
Svetten rann, armar och fingra värkte. Underbefälet skrek ut instruktionerna, någon gav upp. Vatten fick inte användas, endast saliv. Men tre timmar senare hade nästan alla stövlar en yta som lackskor…
Denna teknik kom väl till pass när pappa och mamma skulle på en finare middag; fracken satt på, mammas klänning såg ljuvlig ut – men pappa hittade inte sina lackskor. Lyckligtvis hade de extra tid på sig och pappa slängde av sig fracken, på med morgonrocken och efter en timmes idogt arbete blänkte hans svarta skor, som lackskor.
Jag lärde mig denna ganska tröttsamma, men effektiva metod och kunde konkurrera ut vår kapten när vi skulle gå vår första högvakt. Han gjorde sig viktig och tog fram en trasig damstrumpa ur fickan, som vore det världens trettonde underverk och utmanade alla 90 nyinryckta befälselever. (Jag gjorde värnplikten på Livkompaniet på Kgl. Svea Livgarde och det var viktigt att ha blanka skor till modell ä. med pickelhuva eller björnskinsmössan.)
Behöver jag överhuvudtaget nämna att mina skor blev de allra blankaste på hela kompaniet? Behöver jag nämna att kapten Kempff hade ett horn i sidan till mig och under hela året uttalade mitt namn fel, med stor sarkasm i rösten? Nej, troligen inte.
Ovanstående lilla berättelse är bara ett vittnesbörd om att skoputs varken är en barnlek eller lek över huvudtaget. Det är blodigt allvar. Alltid…
Ah, ursäkta, fel e-mailadress…
Det finns möjlig att vi köpa eller vi kontakt fabriker med internet . har ni onlyn butik ?
Med vänlig hälsning,
Mourad Bahaeldin