Shoegazing Super Trunk Show blev återigen en stor succé, vilket vi arrangörer är fantastiskt glada över. 900 personer besökte eventet i lördags, och det såldes över 160 par skor till ett värde av omkring 700 000 kronor (och ännu fler beställs av besökare de närmsta veckorna nu). Här en sammanfattning av hela tillställningen med en hel del bilder, och också videos från de tre programpunkterna på scenen.

 

Efter den lite oväntade anstormningen förra året var vi mer förberedda i år, och lokalerna hos Scandic Sergel Plaza som var ungefär tre gånger så stora som i fjol var rätt lagom. VIP-öppningen med ett antal föranmälda besökare första 1,5 timmen hjälpte till för att sprida ut besökarna, och även om det blev viss trängsel mitt på dagen när det var som flest i lokalen var det ändå tillräckligt med space för att göra det drägligt. Framför allt hos Meermin och Vass var det stundtals rätt trångt, men enligt nästan alla vi pratat med fungerade det mycket bättre i år. Detta trots att tillverkarna aldrig anammade kölapparna, av lite olika anledningar (vi har pratat om att ha kölappsskola nästa år, får se hur det blir), men som sagt gick det ändå skapligt.
Återigen var det en riktigt härlig stämning hela dagen och kvällen, och vi har fått mycket positiv feedback från både besökare och utställare. Det finns så klart en hel del som man fortfarande kan förbättra, vi som arrangerar eventet –  jag och Shoegazing-forumets moderatorer Roland Olsson, Joakim Berggren och Adrien Combier Hogg – lär oss hela tiden.

 

Massa folk.

Massa folk…

...massa skor.

…massa skor. Foto: Milad Abedi

 

I den stora utställningshallen var det fullspäckat med skor, plus en hel del annat trevligt. Meermin var precis som i fjol den stora dragaren med störst folksamling framför sitt bord under dagen. I år hade de med sig ungefär 150 par skor, bland annat de flesta av företagets pågående grupp-MTO:s som bestod av många riktigt intressanta kängor.
Portugisiska Carlos Santos var en av nykomlingarna, och det var flera av er besökare som sa att de var en riktigt trevlig överraskning. De hade med sig en drös modeller från främst standardlinjen, och folk hade möjlighet att prova ut storlekar och lägga beställningar. Tyvärr hade de lite problem med att ta betalt, så ni som aldrig kom till skott på grund av detta får invänta deras nya webbshop som förhoppningsvis är online om bara några veckor.

Vass hade efter trycket hos dem förra året tagit med sig utökat personalstyrkan med ännu en person, och när de nu var tre kunde de ge bra service till besökarna. Man hade ett stort antal skor med sig, bland annat kan nämnas Vass for Shoegazing-kängan Sarek i Tärnsjö-läder och några modeller på nya lästen SP. Det är en läst Mr. Vass själv jobbat fram i workshopen, med U som utgångspunkt, och påminner mycket om Saint Crispin’s chiseled-läst med en markerad kant på ovandelen av tån (detta är inte en av de läster som en brittisk lästskomakare jobbat med, där hoppas man få fram en läst som är mellan U och F).
Riccardo Bestetti hade med sig både RTW, MTO, Novecento (semi bespoke) och bespoke-modeller, och fick en hel del MTO och Novecento-beställningar. Hans modeller och framför allt lästformer är något som verkligen sticker ut. Spiga 3 som nyligen fick in några RTW-modeller hade också med sig dessa för försäljning på plats.

 

Dubbla munkskor från Carlos Santos.

Dubbla munkskor från Carlos Santos.

Storlekar provas ut hos Vass.

Storlekar provas ut hos Vass.

For Shoegazing-skon Napoli Castagna hos Italigente.

For Shoegazing-skon Napoli Castagna hos Italigente. Foto: Milad Abedi

 

Bespokeskomakarna Maftei hade både nya och gamla kunder inbokade, och flera gjorde drop-in-beställningar. Bland annat beställde en kvinna ett par i färgad stingrocka. På deras bord var det en blandning av allt från supernätta, patinerade modeller till grova kängor med norvegese-konstruktion i grainläder.
Gaziano & Girling som var här tillsammans med svenska agenturen Skoaktiebolaget hade med sig dels flera läckra bespoke-samples, bland annat en graffitimålad sko, och olika MTO-modeller. Många besökare tyckte det var kul och intressant att få möjlighet att träffa vår svenska superstar i branschen, Daniel Wegan, som leder G&G:s bespoke-avdelning i Northampton.
Hos Italigente var det inne i utställningshallen fokus på for Shoegazing-skon Napoli Castagna plus att övriga nuvarande sortiment visades upp. Dessutom hade man en utförsäljningsdel utanför lokalerna som var riktigt uppskattad, där folk kunde fynda skor från 500 kronor.

Precis som förra året så visade kvinnorna från Skomakeri Framåt tillsammans med Janne Melkersson upp samples på sina bespokeskor, samtidigt som de genomförde olika delar av bespokeskotillverkning live och svarade på frågor från besökarna. I år hade de dessutom sällskap av brittiska kollegan Tony Slinger som också hade med sig en del av sina skor. Besökarna kunde därmed verkligen få se en bred uppställning av handgjorda, måttsydda skor av vitt skilda typer. De lottade också ut en kurs i skokonstruktion där vinnaren Marcus Bergman nu en dag i höst ska få lära sig mer om hur skor är gjorda.

 

Mafteis bord vid en av super trunksen de var med på.

Mafteis bord.

Riccardo Bestetti hjälper en kund med beställning.

Riccardo Bestetti hjälper en kund med beställning. Foto: Milad Abedi

En sko från Gaziano & Girling med graffitipatinering.

En sko från Gaziano & Girling med graffitipatinering.

Carina Eneroth från Skomakeri Framåt visade hur man gör bespokeskor.

Carina Eneroth från Skomakeri Framåt arbetade på ett par boots.

 

I och med att vi hade tre sponsorer i år, från tre olika grenar så att säga, och alla de ställde ut, så blev det ett ännu bredare utbud av närliggande produkter, och många av er uttryckte att det var positivt. Brunngård som var huvudpartner hade dels med sig en hel del av tyska Collonils topplinje 1909. Dessutom kunde man för i princip första gången köpa deras nya egna skovårdslinje Springyard Shoe Therapy, som är gjord av helt naturliga ingredienser och kommer märkas med Naturvårdsverkets miljömärkning, som första skovårdsprodukt någonsin. Exempelvis kan man använda impregneringssprayen inomhus. Serien fick mycket positiv respons från många besökare, som bland annat uppskattade doften från produkterna som ofta påminner mer om schampoo än den traditionella terpentinstinna doft som annars brukar förknippas med skovårdsgrejer.
Partners var göteborgska herrekiperingen Spiga 3 och väsk- och accessoartillverkaren Oppermann London. Spiga hade tyvärr inte hunnit få in sin höstkollektion från populära italienska kostymtillverkaren Gabo Napoli, man hade dock med sig lite klassiska blå kavajer och kostymer från märket så folk kunde prova ut sina storlekar. Utöver det en del plagg och accessoarer, där framför allt de mycket trevliga jumpersen i cashmere från italienska Fioroni stack ut.
Hos Opperman London har man sålt så mycket under sommaren att de var lite barskrapade inför eventet, men flera av deras stilrena portföljer, väskor och accessoarer tillverkade i Italien av vegetabiliskt garvat läder hade de ändå med sig. En hel del besökare köpte eller beställde av dem, och de var väldigt nöjda med sitt deltagande.

 

Adam Nohlborg och Johan Wiklund från Spiga 3 hjälper en kund med utprovningen av kavaj från Gabo.

Adam Nohlborg och Johan Wiklund från Spiga 3 hjälper en kund med utprovning av kavaj från Gabo.

Några av Oppermann Londons väskor.

Några av Oppermann Londons väskor.

Sprillans nya linjen Springyard Shoe Therapy visades upp och såldes hos Brunngård.

Sprillans nya linjen Springyard Shoe Therapy visades upp och såldes hos Brunngård.

 

Inne i scenlokalen var det under dagen tre programpunkter. Pelle Björkman från Björkmans Skomakeri i Ludvika och Falun inledde med en patineringsskola, där han lite grundläggande gick igenom hur man kan jobba för att färga sina skor. Han gick igenom både vad man kan göra med skokräm och polish, samt mer avancerat med läderfärg, och hade på ett pedagogiskt vis förberett före och efter-skor och så vidare.

Finalen av SM i skoputsning som arrangeras i samarbete med Brunngård var precis som i fjol en riktig publikdragare, det var totalt knökfullt i lokalen under tävlingen och många fick vända i dörren då de inte kunde ta sig in. Finalister var Erik Gederberg, Anders Ericson, Alexander Glansholm och Johan Wennerholm. De fick varsin Loake 1880 Aldwych i tan och en burk Collonil 1909 polish, en gethårsborste från samma företag, en bomullstrasa och en nylontrasa, och hade sedan 20 minuter på sig att gnugga fram ett så fint resultat som möjligt. Det var återigen oerhört imponerande att se vad de tävlande lyckades åstadkomma på den korta tiden. Vinnare blev officeren Johan Wennerholm som med intensiv frenesi jobbade upp en sanslös glans över i princip hela skon, och som fick sin putsade Loake-sko och dess syskon i förstapris.

Paneldiskussionen som avslutade dagen handlade den här gången om hur vi kan få fler att köpa kvalitetsskor. På scen för att diskutera detta var Kia Holmberg från Rizzo/NK Skor, Mikael Petersson från Hammargruppen, Italigentes grundare och nuvarande Kavat VD:n Magnus Ericson samt skomakaren Dennis Boström från Södermalms Sko & Nyckelservice. Det blev ett riktigt intressant samtal, med mycket inspel från publiken, som tog upp många aspekter i ämnet. Exempelvis pratades det om vikten av kunskap hos de som säljer produkterna, vilket Kia på Rizzo/NK pratade om var något som de jobbade för att förbättra, och det diskuterades också mycket om damskosidan och hur den kan utvecklas och bli större när det gäller riktigt bra kvalitetsskor.
Samtliga programpunkter ovan kan ses i sin helhet nedan (kvaliteten på bild och ljud är tyvärr inte jättebra, hoppas ni har överseende med detta).

 

Pelle Björkman höll i skovårdsskola.

Pelle Björkman höll i patineringsskola.

En sko Pelle målat.

En sko Pelle målat, i lite flammig nougatton med en målad medaljong.

SM-finalisterna, från vänster Anders Ericson, Erik Gederberg, Alexander Glansholm och Johan Wennerholm.

SM-finalisterna, från vänster Anders Ericson, Erik Gederberg, Alexander Glansholm och Johan Wennerholm.

Mycket folk följde tillställningen.

Mycket folk följde tillställningen.

Anders bidrag.

Anders färdiga sko.

Eriks bidrag.

Eriks bidrag.

Skon som Alexander putsat.

Skon som Alexander putsat.

Och slutligen då Johans imponerande vinnarsko, med en ny oputsad Loake Aldwych direkt från kartong bredvid.

Och slutligen då Johans imponerande vinnarsko, med en ny oputsad Loake Aldwych direkt från kartong bredvid.

Johan Wennerholm, svensk mästare i skoputsning 2015.

Johan Wennerholm, svensk mästare i skoputsning 2015.

Deltagarna i paneldiskussionen, från vänster Kia Holmberg, Mikael Peterson, Magnus Ericson och Dennis Boström.

Deltagarna i paneldiskussionen, från vänster Kia Holmberg, Mikael Peterson, Magnus Ericson och Dennis Boström.

 

Som jag redan har konstaterat ovan så är alla inblandade väldigt nöjda med årets event, men vi tar tacksamt emot förslag på hur vi kan utveckla det vidare i kommentarsfältet nedan. För vi kommer vara tillbaka nästa år (dock på ny plats igen, då Scandic Sergel Plaza tyvärr kommer renoveras hela nästa år), Shoegazing Super Trunk Show är här för att stanna!

 

Skojakt.

Skojakt.

Pepe Albaladejo från Meermin.

Pepe Albaladejo från Meermin. Foto: Milad Abedi

Meermin hade bland annat med sig en hel del kängor.

Meermin hade bland annat med sig en hel del kängor.

Trots att det stundtals var en hel del folk framför Meermins bord fungerade det bättre än ifjol, då det var mer eller mindre kaos.

Trots att det stundtals var en hel del folk framför Meermins bord fungerade det bättre än ifjol, då det var mer eller mindre kaos.

Kängor från Carlos Santos.

Kängor från Carlos Santos.

Santos derby.

Santos derby.

Skor i crustläder som sedan kommer målas i den nyans som kunden önskar, som är upplägget i Santos mini-MTO-variant.

Skor i crustläder som sedan kommer målas i den nyans som kunden önskar, som är upplägget i Santos mini-MTO-variant.

Vass-skor uppradade.

Vass-skor uppradade. Foto: Milad Abedi

Vass for Shoegazing Sarek i vegetabiliskt garvat Tärnsjö-läder.

Vass for Shoegazing Sarek i vegetabiliskt garvat Tärnsjö-läder.

Vass Sales Manager Rezso Kuti pratar med kunder.

Vass Sales Manager Rezso Kuti pratar med besökare.

Bestettis skor är tveklöst karaktäristiska till formen.

Bestettis skor är tveklöst karaktäristiska till formen.

Dennes bord under eventet.

Dennes bord under eventet.

Läckra button boots från Maftei.

Läckra button boots från Maftei. Tre senaste bilderna: Milad Abedi

En split toe derby med mera.

En split toe derby med mera.

Fin display.

Fin display.

Gabriel Öberg Bustad, butikschef hos Skoaktiebolaget, var på plats för att visa upp Gaziano & Girling.

Gabriel Öberg Bustad, butikschef hos Skoaktiebolaget, var på plats för att visa upp Gaziano & Girling.

Bespoke samples från G&G.

Bespoke samples från G&G.

Daniel Wegan, blott 31 år, men leder redan Gaziano & Girlings bespoke-avdelning.

Daniel Wegan, blott 33 år, men leder redan Gaziano & Girlings bespoke-avdelning. Foto: Milad Abedi

En annan generation bespokeskomakare, Janne Melkersson till vänster och Tony Slinger till höger.

En annan generation bespokeskomakare, Janne Melkersson till vänster och Tony Slinger till höger.

Sko som handrandsys.

Sko som handrandsys.

Nya modeller från Italigente.

Nya modeller från Italigente.

Italigente hade också en utförsäljningsdel utanför den stora utställningslokalen där folk kunde fynda.

Italigente hade också en utförsäljningsdel utanför den stora utställningslokalen där folk kunde fynda.

Italigente-skor provas.

Italigente-skor provas.

Påsar med Shoe Therapy-produkter från Brunngård.

Påsar med Shoe Therapy-produkter från Brunngård.

Collonil 1909.

Collonil 1909.

Skjortor från Finamore hos Spiga 3.

Skjortor från Finamore hos Spiga 3.

Ett litet urval av vad Spiga har att erbjuda fanns på plats.

Ett litet urval av vad Spiga har att erbjuda fanns på plats.

Niclas Opperman visar upp sina produkter.

Niclas Opperman, ena brödrahalvan bakom Oppermann London, visar upp sina produkter.

Två av arrangörerna, Roland Olsson och Adrien Combier Hogg, lutar sig tillbaka och återhämtar sig en stund.

Två av arrangörerna, Roland Olsson och Adrien Combier Hogg, lutar sig tillbaka och återhämtar sig en stund.

Publik inne vid scenen.

Publik inne vid scenen.

Under skoputsningstävlingen.

Under skoputsningstävlingen.

Gnugga gnugga.

Gnugga gnugga.

Niclas Andersson från Brunngård som ingick i juryn inspekterade.

Niclas Andersson från Brunngård som ingick i juryn inspekterade. Fyra senaste bilderna: Milad Abedi

Nya SP-lästen från Vass, som påminner mycket om Saint Crispin's chiseled-läst.

Nya SP-lästen från Vass, som påminner mycket om Saint Crispin’s chiseled-läst.

 

 

Filmer

Patineringsskola med Pelle Björkman, Björkmans Skomakeri (börjar in i klippet):

 

SM i skoputsning i samarbete med Brunngård (börjar in i klippet):

 

Paneldiskussion om hur vi kan få fler att köpa klassiska kvalitetsskor:

 

Här en film som sammanfattar tillställningen: