Heschung Ginkgo, märkets ikoniska känga som är den de flesta återförsäljare i Sverige har, plus i flera fall några till modeller.

Franska Heschung har en ny nordisk agent och jobbar nu på att etablera märket i Sverige, först ut är Södermalms Sko & Nyckelservice som precis fått in Heschungs ikoniska kängmodell Gingko. Frankrike är som många vet ett av de absolut främsta länderna när det gäller kvalitetsskomärken, och det är roligt att vi äntligen får ett till av dem (utöver Paraboot som funnits ett tag) i butik i Sverige.

 

Märket grundades av Eugene Heschung 1934 i Alsace-regionen i nordöstra Frankrike, ett område med mycket skog och vattendrag, där flera garverier har huserat och fortfarande huserar (exempelvis Hermés-kopplade Haas). Idag är det Pierre Heschung som sitter vid rodret, tredje generationen i familjen. Ända sedan starten har fokuset legat på klassiskt konstruerade rejälare modeller, från början boots för exempelvis jordbrukare och skogshuggare, pjäxor med mera, och än idag är det lite grövre och mer casual-modeller som märket förknippas med, även om de har klassiska lite nättare modeller också. En del av tillverkningen sker fortfarande i ursprungsfabriken i Alsace, en del i Ungern.

 

En bild från den ursprungliga fabriken 1934, med Eugene och hans fru Madeleine Heschung i mitten. Bild: Heschung

En bild från den ursprungliga fabriken 1934, med Eugene och hans fru Madeleine Heschung i mitten. Bild: Heschung

 

Södermalms Sko & Nyckelservice har sin fokus på lite grövre skor och workwear-kängor när det gäller försäljningen, så det känns passande att de blir först med Heschung i Sverige. De har tagit in två varianter av kängan Gingko, en speciell tvåtons-boot med grov gummisula och reverse welt. Det är en variant av Goodyear-konstruktionen där randen är splittad så en del går upp utanpå skon och sys fast i ovanlädret, en del sys med vanlig avlappssöm fast i yttersulan, vilket ger en sko som tål en hel del. Gingko kommer med nya varianter av läder och skaftmaterial varje år. Det är en modell med ett speciellt utseende, och är en sån där sko som man antingen älskar eller hatar. Södermalmsskomakeriet har dock planer på att utöka utbudet av Heschung, bland annat eventuellt med dammodeller.

 

En av årets Gingko-modeller från ovan.

En av årets Gingko-modeller från ovan. Kommer kosta 4995 SEK hos Södermalms Sko & Nyckelservice. Det är de två på bild överst som de nu säljer.

Grov sula som klarar en hel del på Gingkon.

Grov sula som klarar en hel del på Gingkon.

 

För Heschung är starka också på damsidan, och Oslo-skomakeriet Skomaker Dagestad som sålt Heschung en tid har nyligen fått in flera nya dammodeller i sitt utbud. Bland annat handlar det om en plain toe derby och en damvariant av Gingko-kängan som heter Sequoia.
Priserna för både herr- och dammodellerna varierar en del beroende på konstruktion, material och om det är lågskor eller kängor, men ligger på mellan cirka 3200-5000 SEK.
Sarah Lafitte Levine som är nya agenten för märket i Norden har också kontakt med andra potentiella återförsäljare, så förhoppningsvis blir Heschung ännu ett kvalitetsskomärke som blir relativt lättillgängligt här på hemmaplan.

 

En derby för kvinnor som säljs hos norska Skomaker Dagestad, även på webben. Bild: Skomaker Dagestad

En derby för kvinnor som säljs hos norska Skomaker Dagestad. Bild: Skomaker Dagestad

Mer A/W 15/16-modeller, här en adelaide oxford i svart grain-läder på en asymmetrisk läst.

Mer A/W 15/16-modeller, här en adelaide oxford i svart grain-läder på en asymmetrisk läst.

Vanlig enkel lädersula på en Goodyear-randsydd sko.

Vanlig enkel lädersula på en Goodyear-randsydd sko.

Derbys.

Derbys.

Två varianter av single monks, en hög och en låg.

Två varianter av single monks, en hög och en låg.

En hel del av höstmodellerna hos Heschung.

En hel del av höstmodellerna hos Heschung.