Det här är något som jag funderat på ibland, och som jag gjort någon gång ibland på någon sko, men absolut inte regelbundet. Sedan lyfte en av Shoegazingforumets moderatorer, Hoodog, frågan och jag började tänka på det på allvar, och insåg: Självklart måste man vårda även insidan av skorna ordentligt.
Jag pratade också med två välrenommerade bespoke-skomakare om detta, och båda var tydliga med att det definitivt bör göras. Den ena gjorde det regelbundet själv och hade gjort det så länge han kunde minnas. Den andre hade precis som jag bara gjort det några fåtal gånger, men var fullt medveten om att han borde göra det oftare. Båda lyfte fram det faktum att det som oftast går sönder först på en sko är just insidan, vanligast är att fodret spricker bak i hälen eller vid kanterna till häl- eller tåhätta. Det här är något som man om än inte eliminerar men säkerligen skjuter på framtiden en del om man vårdar läderfodret. Läder är ett levande material som behöver återfuktning och omsorg, och jag skäms lite över att jag själv proklamerar detta stenhårt och smörjer in så väl väskor som klockarmband regelbundet, men ändå misskött detta med ena halvan av mina kära skor. Visst är det så att utsidan utsätts för störst påfrestningar med all väder och vind, men saltsvettiga fötter som gnuggas mot en är inte överdrivet skonsamt det heller.
Hur ska man då ta hand om skornas insida? De gånger jag gjort det tidigare har jag använt Saphir Renovateur, men den kändes inte ultimat. Aningen för ”lätt” för ändamålet. Jag har nu den senaste tiden provat använda Saphir Leather Lotion, och tycker det känns klart bättre. Den är lätt att applicera och går in fint i läderfodret, och det känns återfuktat och fint. Jag smörjer på det precis som jag går tillväga när jag smörjer utsidan, med liten mängd produkt på en bomullstrasa lindad runt fingrarna, och i mycket tunt lager. Det är så klart rätt bökigt att komma åt längst in i skon vid tån. Ta bort skosnörena för att förenkla, och skulle du inte nå ända längst fram i spetsen kan man ta hjälp av något föremål ex en penna och linda trasan runt den. Glöm inte heller att smörja sulan. Låt sedan skorna torka utan skoblock över natten så att det får gå in i lädret ordentligt, och sedan är de garanterat torra och lotionen helt inne i lädret så den inte riskerar att kladda ner strumporna. Gör detta med jämna mellanrum, kanske varannan-var tredje månad eller något sådant bör vara lagom.
Mina skor brukar släppa i mitten på innersulan där den bakre delen möter den främre och en flik bildas som ofta blir större med tiden och då främst när jag tar av mig skorna (trots att jag är noggrann med uppsnörningen). Needless to say får jag lätt fotsvett men jag låter skorna lufta sig efter bruk och använder därefter alltid skoblock, är detta en vanligt bekymmer och hur bör det hanteras? Universal-lim?
Filip: Ja det händer ganska ofta att ”lädersockan” släpper lite, framför allt i hörnen. Ingen fara egentligen, så länge den inte börjar lossna mycket eller om det blir obekvämt. Gällande att limma dit den så brukar jag alltid rekommendera att man låter en skomakare göra det, även om det är smågrejer som detta. De använder rätt sorts lim med rätt fästförmåga. En sån grej kan de oftast fixa direkt, så har man skorna på sig kan man bara ta av sig de så lägger de på lite lim, sedan kan man traska därifrån sen.
Hmmm….tackar återigen för detta. Denna tanke hade aldrig ens slagit mig
***skäms lite i tysthet***
I den här japanska skovårdsguiden som refereras ganska ofta, http://imgur.com/a/KO9IA, så rengörs insidan med alkohol. Har du någon erfarenhet av detta?
Det verkar ju tilltalande om man har mycket svett men man undrar hur bra det är för skorna egentligen?
Niklas: Tackar! Och som sagt, inte bara du som skäms lite över att detta inte skötts så bra..
Magnus: Möjligt att alkohol någon gång ibland för rengöring kan vara bra, men det viktiga skulle jag ändå säga är att tillföra någon djupvårdande produkt likt lotion.
Även jag har gått i dessa tankebanor en längre tid, får ta och testa vårda även insidan och se hur det påverkar skon helt enkelt!
Hej,
Tack för ännu ett bra tips! Även jag har helt förbisett detta. Tror du läderbalsam typ ”Grasso” kan funka? Använder det på sulorna ibland.
/Wooster
http://skoprojektet.blogspot.se/?m=0
Tänkvärt inlägg. Skulle vara intressant med en reflektion kring vilka produkter som är minst skadliga för fötter och hälsa.
Wooster: Grasso används om jag minns rätt främst för ridstövlar, och alltså gjort för tjockt, vaxat/oljat läder. Kan vara att det är för fett för att tränga in ordentligt i det tunnare, finare foderlädret. Men prova lite på något ställe, så märker du hur det fungerar.
Woodsie: Generellt är det som alltid bäst att välja produkter med naturliga råvaror. En mild och lättupptagen läderbalsam går helt in i lädret och är ingenting som förs över till dina fötter, särskilt inte när du dessutom har ett par strumport emellan.
Jag har några skor som luktar lite unket, trots att jag använder skoblock, låter skorna vila, byter stumpor ofta osv osv. Om jag rengör/vårdar skon på insidan enligt beskrivningen, får jag då även få bort dålig lukt? Om inte känner du till någon bra produkt att få bort dålig lukt?
Det kan hjälpa lite med att smörja in dem, men inte säkert du får bort det helt dock. Jag skulle göra en riktig djuprengöring av dem, se det stora skovårdsinlägget här på bloggen. Se om det hjälper, och kanske komplettera med någon sorts produkt som ska motverka dålig lukt, finns alla möjliga varianter, allt från så kallade ”sko deos” som man sprayar i till grejer man ska lägga i skorna och så.
Ok, får prova göra en djuprengöring. Tack för svaret!
Köpte en spray som heter ”Yocoair” som påstås att ta bort dålig lukt. Den ska funka på alla material som tål saltvatten. Salt och läder känns ju inte som den bästa kombinationen, så jag har inte vågat prova den ännu…
Vad använder man för att rengöra innersulan på ett par läder sandaler. De känns lite kladdiga men jag vill inte kassera dessa sandaler.
När du säger ”Glöm inte heller att smörja sulan” så syftar du på innersulan eller ska man även behandla ”ytter sulan”?