Igår var var det trunk show och kvällsevent med Riccardo Freccia Bestetti i butiken Spiga 3 i Göteborg, och det blev en hel del beställningar under dagen och kvällen. Shoegazing passade också på att sätta sig ner med Riccardo för en intervju, där vi pratade om ”uppenbarelsen” för sju år sedan som resulterade i att han helt gjorde om sitt sätt att göra skor, om internets betydelse för de senaste framgångsrika åren, och om det faktum att han är mer eller mindre självlärd i skohantverket.

 

For international readers – please use the translation tool available on the right side of the page on the standard version of the site, at the bottom on smart phones.

 

En glad Riccardo Bestetti under Sverigebesöket.

En glad Riccardo Bestetti under Sverigebesöket.

 

Under lördagen mellan 12 och 16 hölls själva trunk showen, där sex skor från Bestetti visades upp, både RTW och Novecento. Det var väldigt mycket folk under dagen, Jonas Ericsson och Adam Nohlborg på Spiga 3 var överraskade över det stora intresset, och Riccardo Bestetti hade inte en lugn stund. Även kvällseventet där bland annat många Shoegazing-läsare deltog var välbesökt. Riccardo fick inte mycket tid över för mingel utan tillbringade större delen av tiden på golvet framför kunders fötter eller med iPaden i handen för att visa bilder och skriva upp uppgifter om vad folk beställde.
Kunderna som slog till var en blandad skara. Det var den stressade företagsledaren som bara tittade förbi snabbt för att få måtten tagna, och sedan sa till butikschefen Jonas att ”jag vill ha två par Novecento, du kan väl välja två schyssta modeller åt mig?”, innan han stack vidare.
Det var mannen som redan hade påbörjat en beställning av Novecento och som hade med sig sina testskor som Riccardo ritat alla korrigeringar som skulle göras på, och den här mannen berättade att han hade bestämt sig och ändrat sig 40 gånger om vilken modell han skulle köra på. Nu var en grön double monk spikad. Men han har troligtvis redan hunnit ändra sig igen.
  Det var också studenten som ganska nyligen började intressera sig för kvalitetsskor som efter att ha kärat ner sig i ett par Maverick hade lagt en förhandsbeställning på ett par RTW-skor i modellen Maverick, och var helt till sig av förväntan. Med flera.

Tanken med den här trunk showen och eventet var att mer att ge en försmak och bild av Riccardo Bestettis skor för besökarna samt då låta kunderna bli måttade och beställa MTO och Novecento, snarare än att prova ut storlekar för RTW. Riccardo reste ensam från Milano och hade begränsade möjligheter att ta med sig skor. Men de som var intresserade av bara RTW mättes också av Riccardo för att han skulle kunna avgöra korrekt storlek i de olika lästerna. Spiga 3 lägger nu sin beställning av de tre RTW-modeller som de beslutat ta in nu i en första fas, och dessa tillsammans med de skor som beställdes under dagen beräknas levereras inom två-tre månader.
Förutom de lagermodeller som Spiga har så kommer man i butik att kunna beställa MTO och Novecento, Jonas och Adam ska utbildas i måttagning för att kunna göra det på ett bra sätt, och i och med att Bestetti använder testsko för Novecento är man garanterad en riktigt bra passform. Dessutom kommer RTW-modellerna finnas tillgängliga i Spigas nätbutik och de kommer att försöka hitta ett bra system för att ta emot även MTO och Novecento-beställningar där, och de skickar även internationellt. Priserna har nämnts i tidigare inlägg men de kommer alltså vara i nivå med att köpa direkt från Bestetti: 4 995 SEK för RTW-blake, 7 995 för MTO-blake och RTW-handrandsytt, ca 10 000 för MTO-handrandsytt och ca 13 200 för Novecento.

 

Måttagning, mingel och skosnack. Under kvällseventet bjöds det på tilltugg och dryck och det var riktigt lyckat med trevlig stämning.

Måttagning, mingel och skosnack. Under kvällseventet bjöds det på tilltugg och dryck och det var riktigt lyckat med trevlig och avslappnad atmosfär.

Riccardo Bestettis egna "gladiators". Speciella och inte för alla, men klart fascinerande.

Riccardo Bestettis egna ”gladiators”. Speciella och inte för alla, men klart fascinerande.

Ett par RTW i modellen Maverick. RTW-modellerna görs i anilinfärgat läder (alltså helt genomfärgat) medan MTO görs med crust-läder (ofärgat läder) som Riccardo sedan handfärgar och putsar.

Ett par RTW i modellen Maverick. RTW-modellerna görs i anilinfärgat läder (alltså helt genomfärgat) medan MTO görs med crust-läder (ofärgat läder) som Riccardo sedan handfärgar och putsar.

 

Mellan trunk showen och kvällseventet satte jag och Riccardo Bestetti oss i Spigas två stora fåtöljer för ett samtal. Trots att Riccardo mer eller mindre såg i kors av trötthet, efter att ha påbörjat sin resa från Milano klockan tre på morgonen, insisterade han på att vi skulle köra intervjun på en gång, innan han kunde smita iväg och få sig en stunds vila före kvällens begivenhet. Riccardo är 47 år gammal och bor i Vigevano strax utanför Milano, en ort hans fru kommer från och det var hon som fick honom att lämna centrala Milano där han vuxit upp för den lilla grannstaden. Han kommer från en välbärgad familj, och berättar att han ända sedan han var liten har varit fascinerad av skor, men det var ingenting han funderade över att börja jobba med. När han var klar med skolan lånade han istället pengar av sin mamma för att öppna upp ett solariecenter.
– Jag hade ingen aning om vad jag ville göra egentligen, så solariecentret var bara något jag kom på och bestämde mig för att prova, men ingenting jag var särskilt engagerad i, säger Riccardo.
Solariecentret gick dock bra, och snart kunde Riccardo lägga över den dagliga skötseln av verksamheten helt på anställda. Istället åkte han till USA för att bo ett tag hos sin bror som träffat en amerikansk kvinna och flyttat till henne i Los Angeles. Riccardo var då 26 år. Han hade beställt tre par cowboy boots från bespoke-bootmakaren Pablo Jass nere i Texas, och åkte dit för att hämta upp dem. Till hans stora irritation så var skorna inte klara, trots att de var beställda sedan långt tillbaka och han fått informationen om att de skulle vara klara vid den här tiden. Nu hade han ju åkt hela vägen ner till Texas för att få hem skorna, och Pablo Jass fick skamfyllt sätta sig och börja göra klart dem med en gång. När Riccardo såg Jass arbeta tyckte han inte att det såg särskilt komplicerat ut.
– Så jag bad om att få fixa klart det ena av paren själv för att det skulle gå fortare, säger Riccardo.

När alla tre skorna var klara och det var tänkt att han skulle åka tillbaka till Los Angeles, valde han istället att stanna kvar i Texas. Riccardo Bestetti hade ju hittat sitt kall. Han hyrde en lägenhet, köpte material och samlade på sig lite litteratur om traditionell sko- och bootstillverkning. Men framför allt så köpte han gamla vintageskor och boots som han plockade isär och närstuderade för att lära sig hur skorna var byggda. Så under en tid bodde han nu i USA och tillbringade all vaken tid till att lära sig skotillverkningens ädla konst. Pengar var inget problem, solariecenterverksamheten rullade ju på där hemma.
Efter ett par år var han tillbaka i Milano och öppnade en bespokeverkstad i stan. Han gjorde både en del boots men framför allt skor. Han gjorde samma typ av skor som de flesta andra italienare, mycket finish, långa klackar, breda midjor och mycket norvegese-konstruktion. Verksamheten flöt på, han hade sina kunder, han blev ganska erkänd men det var inget större avtryck i skovärlden som han gjorde.

 

Riccardos fantastiska sulor, så här ser de ut på Novecento-modellerna, med träpliggade mycket smala midjor.

Riccardos fantastiska sulor, så här ser de ut på Novecento-modellerna, med träpliggade mycket smala midjor.

En mer eller mindre helt unik form på hälpartiet.

En mer eller mindre helt unik form på hälpartiet. För att få till de här utsvängda formerna använder han en tjockare hälhätta än vanligt, och den fortsätter också långt på utsidan och under hela hålfoten på insidan. Det gäller även RTW-modellerna, då lästformerna gör att det krävs det här stödet för att behålla formen och för att Riccardo inte vill kapa i kvaliteten.

 

Så för drygt sju år sedan, när Riccardo Bestetti satt och surfade på nätet och tittade på skor så fick han lite av en uppenbarelse. ”Vad är det jag håller på med egentligen?”, tänkte han för sig själv. ”Varför gör jag bara som alla andra i det här landet?” Han började samla på sig tusentals bilder på skor från hela världen, hittade de enligt honom ultimata exemplaren, fick massvis med inspiration.
– Jag bestämde mig för att revidera verksamheten helt och hållet. Gå tillbaka till ritbordet. Jag började utveckla en helt ny typ av läster, nya modeller, och en annan konstruktion av skorna där jag tog in mycket mer av western boots-tillverkningen med de träpliggade midjorna och mindre, elegantare klackar, säger Riccardo.
Han öppnade också en ny hemsida där han visade upp de nya skorna, och senare också en Tumblr-blogg för samma ändamål. Plötsligt började det hända saker. Runt om i den så kallade ”#menswear”-världen, på bloggar och i forum började det spridas bilder på skor från en Riccardo Freccia (hans smeknamn) Bestetti. Det var relativt aggressivt utformade läster, eleganta runda former på hälpartierna, och supersmala träpliggade midjor med en kraftig fiddle-waist, och som pricken över i en smäcker finish. Det bildades lite av en mytomspunnen aura kring den ganska okända italienaren med de unika skorna. Snart började folk som faktiskt hade erfarenhet av hans skor dela med sig av dessa, och det framgick klart och tydligt att de inte bara såg fantastiska ut, de var det också. Bestetti beskrevs också som en bespoke-skomakare med mycket god känsla för passform.
Riccardo berättar att han har ett väldigt bra bildsinne, och det räcker med att se på några bilder för att veta exakt vad som behöver göras för att få till en bra passform. Något jag själv fick uppleva med mitt par Novecento, där testskorna satt sisådär men efter att jag skickat några bilder så pinpointade han direkt vad som behövde göras, och de färdiga skorna är nästan helt perfekta i passformen. Till det nya par jag beställde igår så är det bara ett par småjusteringar på den högra lästen som ska göras.

 

Riccardo mäter en kunds fötter och diskuterar passformsbitar.

Riccardo mäter en kunds fötter och diskuterar passformsbitar.

Aggressivt och elegant på en och samma gång.

Aggressivt och elegant på en och samma gång.

 

En annan viktig del av framgångssagan Bestetti inleddes för tre år sedan, då en liten italiensk skofabrik kontaktade Riccardo Bestetti och ville starta ett samarbete där de tillverkade en RTW-serie för Bestetti. De gjorde en liten kollektion till en Pitti Uomo-mässa, men strax därefter gick fabriken i konkurs.
– Skorna var helt okej, men inget märkvärdigt, så det var egentligen lika bra. Det positiva med detta var att tanken på en RTW-linje hade väckts, berättar Riccardo.
Istället för att ha en outsorcad tillverkning i någon fabrik där han bara designade skorna, bestämde han sig för att bygga upp en liten men högklassig verksamhet i sin egen workshop. Idag har han tre anställda och man tillverkar ungefär 550 par om året, då är både RTW, MTO, Novecento och full-bespoke inräknat. Som jämförelse så gör Crockett & Jones cirka 170 000 par om året, Allen Edmonds ungefär en halv miljon par. Riccardo hoppas dock kunna anställa någon eller några till i den närmsta framtiden för att kunna möta den ökade efterfrågan.

För efterfrågade, det är skorna. Nätet har gjort sitt för direktordrarna.
– Styleforum och artiklar hos The Shoe Snob och på din blogg har gjort att de vuxit alltmer, säger Riccardo.
Nu börjar också försäljning via olika butiker ta fart på allvar med. Han är väldigt glad över samarbetet med Spiga 3 och tycker att butiken och personerna bakom känns helt rätt för honom. Han berättar att den kommande veckan ska han ha möte med japanska jättemodehuset Isetan som vill börja sälja hans skor, och en agentur i Japan som vill ta på sig distributionen i landet. Dessutom har en av de mest kända amerikanska skobutikerna hört av sig och är intresserade av att börja sälja hans skor.
– Jag är så lycklig och tacksam över att det går så bra som det gör. Men jag vill inte rusa iväg i detta, jag vill växa sakta men säkert, och hålla det på en bra nivå. Det känns väldigt viktigt att behålla produktionen själv, och fortsätta göra skor på det sättet vi gör nu. Kvaliteten är A och O, jag håller mig hellre i mindre skala och gör bra skor än växer stort och blir rik men gör sämre saker.

 

Till vänster Jonas Ericsson, grundare och ägare av Spiga 3, i mitten Riccardo Bestetti, och längst till höger Adam Nohlborg som är den som ligger bakom att butiken nu ska sälja Bestetti.

Till vänster Jonas Ericsson, grundare och ägare av Spiga 3, i mitten Riccardo Bestetti, och längst till höger Adam Nohlborg som är den som ligger bakom att butiken nu ska sälja Bestetti.

Andreas Weinås, redaktör för Manolo, samtaler med Riccardo.

Andreas Weinås, redaktör för Manolo, samtaler med Riccardo.

Samtliga sex par som Riccardo hade med sig. De två längst bort är RTW, övriga fyra är alla Novecento.

Samtliga sex par som Riccardo hade med sig. De två längst bort är RTW, övriga fyra är alla Novecento.

Boston derby i mörkbrunt på classic round.

Boston derby i mörkbrunt på classic round.

Samma modell sedd från ovan.

Samma modell sedd från ovan.

Tassel loafer i brun mocka på en loafers-läst med mjukt fyrkantig tå.

Tassel loafer i brun mocka på en loafers-läst med mjukt fyrkantig tå.

Från ovan.

Från ovan.

Quarter brogue på classic round-lästen.

Quarter brogue på classic round-lästen.

Classic square-lästen (som dock är lite modifierad sedan den här modellen gjordes, nu är bland annattåpartiet lite längre med lite mindre bred tåspets.), här i quarter brogue-utförande.

Classic square-lästen från ovan, som dock är lite modifierad sedan den här modellen gjordes. Nu är bland annat tåpartiet lite längre med lite mindre bred tåspets.

Adelaiden Maverick på Almond toe-lästen, i ljuvlig burgundy.

Adelaiden Maverick på Almond toe-lästen, i ljuvlig burgundy.

Under dagen var det de här skorna Riccardo Bestetti hade på sig, ett par chukkas i brunt alligatorläder.

Under dagen var det de här skorna Riccardo Bestetti hade på sig, ett par chukkas i brunt alligatorläder.

I den här sittande positionen, för mätning av kunders fötter, satt Riccardo under stora delar av lördagen.

I den här sittande positionen, för mätning av kunders fötter, satt Riccardo under stora delar av lördagen.

 

Läs Shoegazings stora köpguide till Riccardo Freccia Bestetti här.