Det har varit mycket Edward Green i Sverige den här helgen. Dels har Skoaktiebolaget haft en trunk show med märket fredag-lördag, och dels har herrekiperingen Linnégatan No.2 i Göteborg fått in sin första leverans från den brittiska tillverkaren. Som göteborgare tycker jag naturligtvis att det är fantastiskt kul att vi den här våren går från noll premiumtillverkare i stadens utbud till två under våren, förutom Edward Green hos Linnégatan 2 nu så kommer som bekant Riccardo Freccia Bestetti finnas hos Spiga 3 inom kort.

 

Edward Green-skorna står på en specialbeställd hylla från en göteborgssnickare, där nederdelen är byggd för att rymma skolådor.

Edward Green-skorna står på en specialbeställd hylla från en göteborgssnickare, där nederdelen är byggd för att rymma skolådor.

 

I den här första omgången har Linnégatan No.2 tagit in fyra lagermodeller. Två varianter av Edward Greens plain cap toe oxford Chelsea, den ena i chestnut på rundade 202-lästen, den andra i dark oak på läst-82 som också har en rund tå men lite smalare till formen. De har också ”faux” full broguen Inverness, där hälkappan och vingen bara är mönstrade och inte gjorda i en ny bit läder för ett lite nättare intryck, i Edward Greens vackra burgundy, samt half brogue-modellen Cadgoan på 202 i Dark Oak som Per Mivér och Olof Bernhardsson på Linnegatan No.2 tror kan bli riktigt populär. Förutom de här modellerna där man har egen lagerhållning så har de ytterligare tre modeller som de har några visningsex av i butiken och som man kan beställa hem på någon vecka eller två från England. De är dubbla munkskon Westminister på 888-lästen i dark oak, Asquith som är en half brogue med rent hälparti i svart på läst 82, samt penny loafern Piccadilly gjord på 184-lästen. Priserna ligger på 7 300 SEK. Modellerna de har inne är i standardvidden E, utom Chelsean i chestnut som är i F. Alla går att beställa hem snabbt även i F-vidd (eller E för nämnda modell) och vissa fall i flera olika vidder från C till G, detta utan extra kostnad. MTO kostar 1750 kronor extra och väntetiden där är ungefär 4-6 månader.
Bra att veta dock är att många av Edward Greens vanligaste modeller i vanliga ”make-ups”,  exempelvis kängan Galway i dark oak/walnut country calf eller dark oak/mink suede på 82-lästen med Dainite, eller Chelsea i svart och så vidare, gäller som så kallade stock modeller för alla märkets återförsäljare, och kan beställas hem utan extra kostnad eller längre väntetider. Enklast är att fråga personalen i butiken eller maila Linnégatan No.2 för att få veta mer.

 

Några av modellerna ute i dagsljuset.

Några av modellerna ute i dagsljus.

 

Trevligt nog så tänker butiken också göra två olika butiks-MTO per säsong, två för vår/sommar och två för höst/vinter, där planen är att ta ut svängarna lite och erbjuda något unikt. Det kan handla om ovanliga modeller, speciella läderval, andra varianter av sulor och extragodis som infällda tåjärn och så vidare. De här ska finnas i mycket begränsad upplaga.
I dagsläget har Linnégatan No.2 bara sin fysiska butik, men inom bara ett par veckor så kommer deras nya webbshop att slå upp dörrarna, och då kommer man naturligtvis att erbjuda sitt utbud av Edward Green i den. Dessutom kommer man anordna en trunk show med Edward Green i början av maj, där definitivt datum inte är helt spikat ännu. En extra bra möjlighet för alla göteborgska skokonnässörer att se och prova fler modeller och lädertyper om man exempelvis är intresserad av en MTO.

 

Sula med Edward Greens svagt välvda midja.

Sula med Edward Greens svagt välvda midja.

Från vänster: Chelsea, Cadogan, Westminister och Inverness.

Från vänster: Chelsea, Cadogan, Westminister och Inverness.

Edward Greens burgundy är en fantastisk färg, och mycket mångsidig.

Edward Greens burgundy är en fantastisk färg, och mycket mångsidig. Märket var först av RTW-tillverkarna i England med att börja göra antiqueing på tå- och hälparti.

Modellen på foten.

Modellen på foten.

Westminister är Edward Greens klassiska och mycket omtyckta double monk.

Westminister är Edward Greens klassiska och mycket omtyckta double monk.

Mässingsfärgade spännen som i min mening gör sig riktigt bra mot mörkbrunt läder.

Mässingsfärgade spännen som gör sig riktigt bra mot mörkbrunt läder.

Klassiskt upphöjt i tre: Edward Green, plain cap toe oxford, mörkbrunt.

Klassiskt upphöjt i tre: Edward Green, plain cap toe oxford, dark oak.

Cadogan som är en half brogue vars hälkappa sträcker sig långt fram på skons sidor.

Cadogan som är en half brogue vars hälkappa sträcker sig långt fram på skons sidor.

Modellens medaljong.

Modellens medaljong.

Lädersockan i skon i passande grön nyans.

Lädersockan i skon i passande svagt gröntonad nyans.

Chelsean på rundare 202-lästen i chestnut, en mycket varm och rik färg.

Chelsean på rundare 202-lästen i chestnut, en mycket varm och rik färg.

Till sist två bonusmodeller som tyvärr redan har ägare, och därför inte är "up for grabs". Här ikoniska split toe-derbyn Dover i dark oak på 606-lästen, en gammal outplockad MTO.

Till sist två bonusmodeller som tyvärr redan har ägare, och därför inte är ”up for grabs”. Här ikoniska split toe-derbyn Dover i dark oak på 606-lästen, en gammal outplockad MTO.

Edward Greens rena PTB-variant, i burgundy och med enkel lädersula, vilket är ovanligt på den här modellen som oftast kommer med Dainite-sula och storm welt.

Edward Greens rena PTB-variant, i burgundy och med lädersula, vilket är ovanligt på den här modellen som oftast kommer med Dainite-sula och storm welt.