En glad nyhet är att den italienska garverijätten Ilcea, som gick i konkurs i fjol, nu har räddats. Det är ett annat italienskt garveri, Florensbaserade Vecchia Toscana, som gått in och köpt upp Ilceas konkursbo. All personal är kvar, samma lokaler och samma produkter kommer att erbjudas.

 

Vecchia Toscana är en stor aktör på garverimarknaden och levererar framför allt läder till lyxmärkernas accessoarer och väskor. Vecchia Toscana har funnits sedan 1957 och i och med övertagandet av Ilcea breddar man nu sin verksamhet med ytterligare ett segment. Vad som är trevligt är att Vecchia inte planerar att inkorporera Ilcea under sitt egna namn, utan låta det leva vidare som innan, vilket jag tror är helt rätt strategi med tanke på det starka varumärke Ilcea ändå är (här är den nya hemsidan, som kommer att uppdateras med alla produkter och information inom kort). Förhoppningsvis kommer man kunna reparera det lite skamfilade rykte Ilcea fått efter problemen åren innan konkursen och efter att den blev ett faktum.

 

Många av er tycker säkert att det varit ett jädra tjat om Ilcea här på bloggen, men jag lovar, hade Tannery Du Puy, Tannery D'Annonay, J & FJ Bakers Tannery eller Charles F. Stead varit i liknande problematiska situation hade det skrivits mycket om det också. De stora kvalitetsgarverierna är viktiga för så många skoleverantörer och påverkar hela marknaden av kvalitetsskor.

Många av er tycker säkert att det varit ett jädra tjat om Ilcea här på bloggen, men jag lovar, hade Tannery Du Puy, Tannery D’Annonay eller Charles F. Stead varit i liknande problematiska situation hade det skrivits mycket om det också. De stora kvalitetsgarverierna är viktiga för så många skoleverantörer och påverkar hela marknaden av kvalitetsskor.

 

Ilceas finansiella problem gjorde att man var tvungen att köpa redan färdiga kromgarvade hudar från alla möjliga håll för att hålla nere kostnaderna, något som påverkade både leveranstiderna och kvaliteten på slutprodukterna. Vecchia Toscana ser nu till att man går tillbaka till att enbart köpa råhudar från Europa som garvas helt från början hos Ilcea, vilket borgar för den fina kvalitet man var van vid. Troligtvis tar det ett litet tag innan man byggt upp verksamheten på ett bra sätt igen, men förhoppningsvis kan Ilcea fortsätta vara en av de största leverantörerna av kvalitetsläder till italienska såväl som andra europeiska skotillverkare under många år framöver. Med tanke på den stora efterfrågan som finns på läder idag är alla bra garverier välkomnade, för att motverka brist och därmed prishöjningar, som i slutändan landar på oss konsumenter.

 

Ilceas Radica-läder, eller museum calf i folkmun, är något annat det tjatas ofta om. Här har det kommit många andra alternativ på senare år, så inom just denna lilla sfär är Ilcea inte lika viktiga längre. Även om det var de som var först. Bild: Grendelous

Ilceas Radica-läder, eller museum calf i folkmun, är något annat det tjatas ofta om. Här har det kommit många andra alternativ på senare år, så inom just denna lilla sfär är Ilcea inte lika viktiga längre. Även om det var de som var först. Bild: Grendelous