Skor handlar om känsla. Det är det förvisso mycket annat i livet som gör också, men kvalitetsskor gör det i en synnerligen hög grad. Dels handlar det om de många rent fysiska känslorna som ett par riktigt fina skor ger. Om den nästan sammetslena mjukhet som mycket högkvalitativt smidigt läder har mot fingertopparna, om de första stegen efter vintern med lädersulade skor på grusfri asfalt, och om hur ett par skor som sitter riktigt väl sluter om hela foten precis lagom tajt. Men framför allt handlar det om ett psykologiskt välbefinnande.

 

Har man väl gått över till kvalitetsskosidan är det för de flesta svårt att gå tillbaka. Bild: The Shoe Snob

I princip alla personer jag känner som köpt ett par kvalitetsskor vittnar om samma sak, har man köpt sitt första par ”riktiga” skor är det väldigt svårt att gå tillbaka till de limmade skräpskor eller rent av sneakers man använde innan. Och anledningen är oftast inte ovanstående fysiska fanstasmer, eller vetskapen att med lite omhändertagande så kommer de här skorna vara med mig i många år framöver, utan det handlar om det psykologiska välbefinnande – känslan – som vi får av att ha köpt någonting som faktiskt har tillverkats med känsla. Av människor. Det må i de flesta fall handla om till stor del maskintillverkade skor fortfarande, men det är en människa som styrt maskinen, fört skon genom maskinen, använt mänskliga sinnen för att göra en så lyckad slutprodukt som möjligt. Långt ifrån en tillverkningsprocess där den mer eller mindre enda mänskliga kontakten är någon som gör stickprov innan skorna, som innan dess vandrat genom diverse helt automatiserade maskiner, packas ner i kartongerna.

Den mänskliga närvaron i tillverkningen av kvalitetsskor är för många lika viktig som det högvalitativa slutresultatet. Bild: Sybaritelm

Det är också därför den massiva känslan av psykologiskt välbefinnande växer ännu mer när det handlar om nästintill helt handgjorda skor, där stygnen är gjorda av mänsklig hand som sett och känt vad som görs. Den vetskapen är värd enormt mycket. Det är därför det blir stort ramaskri när det kommer fram att Saint Crispin’s syr sin avlappssöm med maskin, trots att kvaliteten på en sådan avlappsssöm inte alls behöver vara nämnvärt sämre än en handsydd. Det är en speciell känsla när något är gjort helt för hand. Det är på riktigt.

Det är därför vi älskar kvalitetsskor. Den talar till det mest fundamentala hos en mänsklig varelse- känslan.

Ett par helt handgjorda Riccardo Freccia Bestetti-skor. Bild: StyleForum