Tidigare idag kungjorde spansk-kinesiska budgetuppstickaren Meermin och österrikisk-rumänska premiumtillverkaren Saint Crispin’s på respektives Facebook-sida att de kommer att anordna en gemensam trunk show i Stockholm i början av maj.

 

Riktigt intressant att två av de just nu hetaste kvalitetsskotillverkarna i världen går ihop för en gemensam tillställning, och att man dessutom gör det i Stockholm. Det sker den 3 och 4 maj på Bizapartment Hotell Gärdet. De båda tillverkarna kommer där visa upp delar av sitt utbud och många av sina läster, för Meermin kommer Pepe Albaledejo vara på plats och Phillip Car från Saint Crispin’s. Även om en del skor kommer säljas på plats kommer man framför allt ta emot beställningar, dels av RTW-modeller men kanske framför allt av MTO. Saint Crispin’s kommer också ta emot bespoke-beställningar om kunder är intresserade av det.

Meermin MTO i form av en side-laced-sko med tåmedaljong.

Vid en första anblick kan Meermin och Saint Crispin’s ses som en udda duo att slå sig ihop för en gemensam trunk show på det här sättet, men tänker man efter lite är det inte så konstigt. Dels så konkurrerar de inte riktigt om samma kunder, och dels så har de trots de skiljda prisnivåerna en hel del gemensamt. Båda är märken med säte i väst, medan tillverkning sker i öst för att hålla nere prisnivån. I spanska Meermins fall alltså i Kina, och i österrikiska Saint Crispin’s i Rumänien. Båda gör handrandsydda skor (Meermin gör det i sin finare linje Linea Maestro och i MTO-modeller), båda har vuxit mycket de senaste åren och är idag väldigt populära inom respektive segment, och båda satsar mycket på sina generösa MTO-program.

Saint Crispin’s är inte minst kända för sitt fantastiska hantverk på undersidan av skon, med några av världens vackraste sulor. Här med en träpeggad midja, insänkta tåjärn och någon form av signatursymboler närmst klacken.

Meermin har två huvudserier, Classic-linjen som är Goodyear-randsydda och kostar 160 euro och Linea Maestro som alltså är handrandsydda och går på 260 euro. De har också cordovan- och norvegeseskor för 320 respektive 360 euro. För MTO tillkommer en summa på 150 euro, och de tillverkas alltid till Linea Maestro-standard. Meermin gör prisvärda skor, som ger mycket kvalitet för en relativt liten peng.
Saint Crispin’s gör en del RTW framför allt åt olika butiker som gör beställningar, men framför allt tillverkar de MTO-skor. Priserna börjar på 12 000 kronor, och för en liten extra summa kan man alternera befintliga läster för bättre passform. Saint Crispin’s håller mycket hög kvalitet på både hantverk och material, och räknas till den absoluta toppnivån av RTW- och MTO-tillverkare. Vill man gå full bespoke går det på drygt 25 000 kronor.

Svarta wholecuts från Meermins billigaste Classic-linje, gjorda på Ama-lästen.

 

En översikt av de modifieringar av sina standardläster som Saint Crispins erbjuder för en mindre summa för alla som beställer MTO.

 

Meermin cap-toe derby i karangrain. Alla Meermin-bilder: Meermins Facebook-sida

 

En lite robustare modell från Saint Crispin’s, chukka i så kallat krympt kalvläder. Alla SC-bilder: Saint Crispin’s Pinterest

På onsdag kommer en till nyhet, denna gång en som framför allt kommer att intressera er som bor i de allra södraste delarna av landet.