Galoscher är ju på sätt och vis ett rätt begränsat ämne, men det finns en del saker som kan vara bra att känna till och tänka på, och här tänkte jag lista några av dem.

Rätt passform
Galoscher är mycket praktiska för att skydda sina lädersulade skor mot regn och rusk, men de har en stor nackdel och det är att de har en tendens att orsaka märken på skon, framför allt vid vampen där skon utsätts för störst rörelser. Det brukar gå att putsa bort, men använder man en sko med samma par galoscher ofta så att de gnider på samma ställe ofta så kan det i värsta fall bli så illa att märkena blir mer eller mindre permanenta. För att undvika detta så gott det går är det viktigt att galsocherna passar bra. De ska framför allt inte sitta för löst, då gnider de alldeles för mycket mot ovanlädret i onödan. Men de ska inte heller sitta för hårt och vara för trånga. Lagom är bäst med andra ord. De ska vara lite småbökiga att ta på och sitta hyfsat tajt över hela skon, utan att klämma åt så att det känns som att skon har blivit en storlek mindre.

Norska Swims har varit en dundersuccé sedan de lanserades för några år sedan, och gjort att galoscher inte längre nödvändigtvis ses som extremt gubbigt. Bild: Edgen Control

Foder att föredra
För att undvika problemet med märken från galsocherna i mesta möjliga mån är galoscher med foder att föredra. I de flesta fall handlar det om en sammetsliknande tygyta på insidan av galsochern som gör de mer skonsamma mot ovanlädret. De flesta lite dyrare galoscherna, ex Swims och Springyard, har foder. Ett problem man ska vara medveten om är dock att det här fodret kommer att slitas ner och den rena gummiytan komma fram på vissa ställen på galoscherna ändå, och då med konsekvensen att de lättare orsakar märken.

Undvik våranvändning
Den allra bästa säsongen för galoscher är hösten. Inte bara för att det i regel regnar som mest då, utan för att då är gatorna rena från grus. Så fort snön dyker upp är även gruset där, och det är något som nöter hårt på galoschernas ändå rätt mjuka gummi, i alla fall när gruset når ner för att landa på asfalten. Allra värst är det naturligtvis på vårkanten när gatorna är snöfria men fulla med allt vinterns grus, då kan det vara läge att helt strunta i galoscherna vid regn (och använda gummisulade skor istället) om man inte vill riskera läckage och tvunget nyinköp.

På snö fungerar galoscher utmärkt. Däremot sliter det grus som gatorna dränks med vintertid och som sedan får ligga kvar på asfalten under tidiga våren. Bild: SvD

Ej med mockaskor
Galoscher bör absolut inte användas till mockaskor. Den friktion som uppstår med galoscher, och som på vanligt läder kan orsaka mindre märken som förhoppningsvis går att putsa bort, så kan det bli betydligt svårare skador på mockan. Det är inte ovanligt att galsocher kan gnida av hela fläckar på mockan, något som aldrig går att återställa sedan.

Billigare galoscher än dessa går troligtvis inte att få tag på, just ni 50 kronor hos HM. Bild: HM

 

Ett intressant alternativ till alla gummigaloscher är svenska Fred & Matts nya galoschvarianter som är tillverkade i vattentåligt stretchtyg, tejpade sömmar och gummisula. Med stor sannolikhet mer skonsamma mot skorna än gummiditona, men dessvärre kostar de en del, från 1300 kr. Bild: Fred & Matt