Ännu ett sånt här inlägg som behandlar vad som säkert är en ren självklarhet för många av er, men jag har noterat att det är alldeles för vanligt att folk inte tar hand om sulkanten på sina skor, så tycker att det är på plats med ett stycke text om just detta.

 

Ett exempel, om än inte i närheten av det värsta jag sett, där ovandelen uppenbarligen får mycket kärlek, men där stackars sulkanten helt glöms bort. Rent estetiskt skär det sig rätt ordentligt mellan tåhättans magnifika glans och sulkantsspetsens slitna och uppskrapade yta. Bild: StyleForum

Att som många gör bara putsa ovandelen av skorna noggrant och prydligt, men lämna hela kanten på sulan och klacken gör inte bara att skon ser fulare ut, det skapar också utrymme för onödigt slitage. Sulkanten mår precis som ovanlädret bra av att vårdas ordentligt, och i och med dess utsatta läge gör några lager skyddande pigmenterad kräm både att gamla märken täcks och att risken minskar för att nya tillkommer.

En variant av påstrykningsborste som är perfekt för att enkelt komma åt med skokräm i utrymmet mellan randen och ovanlädret.

När det gäller själva utförandet bör man till att börja med använda en mindre borste för att komma åt ordentligt på ovandelen av sulkanten, och i skarven mellan randen och ovandelen. Där är det svårt att nå med en bomullstrasa, som är det de flesta använder för att applicera skokräm. Att rekommendera är att börja med att ta kräm i den här skarven, så putsar man bort de horisontella ”borstlinjer” som lätt bildas, och sedan putsa ovandelen av skon och sist resten av sulkanten. Själva sulkanten och kanten på hälen putsas precis på samma sätt som ovanlädret, och det skadar inte att lägga på även ett lager med polish, då det åtminstone i mina ögon absolut kan göra sig med lite glans även på sulkanten. Självklart bör även sulkanten på mockaskor putsas med kräm också, där är det dock säkrast att hoppa delen med påstrykningsborste för att undvika att få skokräm på mockan. Kan vara bra att istället lägga på krämen med pekfingret för extra precision.

Att lägga på inte bara kräm utan även lite polish och putsa till en glans även på sulkant och klack, som på bilden ovan, kan i mina ögon höja ett par skor avsevärt.