Forumsvar skapade
-
FörfattareInlägg
-
2018/05/25 kl. 11:04 e m #32887MontyBurnsDeltagare
Var idag iväg på lunchen och köpte en sallad med tillhörande salladsdressing. Vid momentet där jag packar ner salladen och burken med dressing i en påse slinker burken med dressing ut ur påsen och ner på golvet där locket går upp och dess innehåll flyger ut. Ca 10% av det som åkte ut hamnade på golvet, övriga 90% hamnade på min högerfot. Självklart hade jag valt att ta på mig mina Loke cannon i brun MOCKA! Jag började med att torka bort dressingshelvetet från skon med lite papper innan jag surt gick tillbaka till kontoret där jag testade att tvätta med lite vatten. Det syndes tydligt att det blev en stor fet fettfläck. När jag nu kom hem från jobbet körde jag direkt hårt med saphires mockatvätt och skorna står nu på tork, jag kan dock se att fläcken inte gått bort!!!
Kan någon snälla tipsa om ett mirakelmedel som kan ta bort/minska fläcken? Jag tänker spraya på några lager med saphires pigmenterade spray när de torkat men tror ändå fläcken lyser igenom
Trist! Kan tyvärr inte dela med mig av något mirakelmedel. Hade också testat ordentlig tvätt med Saphirs Omninettoyant i första läget. Vad tror du om diskmedel?! Det brukar jag använda på kläder som fått fettfläckar där det inte ens hjälpt med Vanish borttagningsmedel och tvätt i 60 grader. Diskmedel brukar lösa fettet och få bort fläckarna. Vet dock inte hur mocka reagerar om du gnuggar och tvättar med diskmedel? Kanske klokt att ringa t ex Davidssons skomakeri i Uppsala och rådfråga?
2018/05/02 kl. 10:10 e m #32550MontyBurnsDeltagare^^^ Snyggt Monty! Fortsätter du putsa dem med mörk burgundy och svart kommer de få fantastiskt djup med tiden.
Tack! Det tror jag också! Har redan putsat dem flera gånger med svart och särskilt på/kring sömmarna som synes, men de kommer få ännu mer djup med tiden och efter fler lager.
Vore kul att läsa fler inlägg på temat patinering, kanske med Niklas eller Magic Mike?
2018/05/01 kl. 9:10 e m #32523MontyBurnsDeltagareLånghelgen gav möjlighet till ett ytterligare patineringsprojekt. Gav mig på att göra om ett par Wildsmith Sloane. Fin sko (läs Jespers recension här: https://shoegazing.se/2014/01/05/recension-wildsmith-sloane-black-calf/).
Så här såg skon ut från start:
Jag tyckte färgen tan var rätt trist, saknade liv i putsen och jag var sugen på att göra om dem till något annat. Färginspirationen hämtades från dessa fyra:
Gaziano & Girling “Hayes” i färgen “vintage rioja”.
"Hayes" in Vintage Rioja Calf – TG73
Alfred Sargent Moore i färgen ”cherry”
https://www.herringshoes.co.uk/alfred-sargent/moore_semi-brogues/cherry-calf
Paolo Scafora Agnano i ”bordeau calf”
Paolo Scafora Agnano in Bordeaux Calf
och kanske framförallt Enzo Bonafé ”burgundy beauty”
Enzo Bonafé Burgundy BeautyEfter rengöring och strippning med Saphir Decapant såg skon ut så här.
Efter en första strykning med röd färg:
Efter flera målningar med röd bas och burgundy, samt flera lager kräm i olika färger och avslutande puts blev slutresultatet detta:
Vad säger ni? Tror de kommer bli grymma till grå byxor, och framförallt till mörkblå kostym. Inomhus blir färgen mindre dramatisk och skon ser markant mörkare ut.
- Det här svaret redigerades för 6 år, 9 månader sedan av MontyBurns.
- Det här svaret redigerades för 6 år, 9 månader sedan av MontyBurns.
- Det här svaret redigerades för 6 år, 9 månader sedan av MontyBurns.
2018/03/30 kl. 6:07 e m #32244MontyBurnsDeltagareInte illa! Vågat och exklusivt!
2018/03/30 kl. 5:16 e m #32243MontyBurnsDeltagareTack för svar. Avsåg inte tweedkostym utan finare/vanlig kostym (vad man nu ska kalla det).
Håller med er i flera delar. Skulle själv inte välja chukkas på en formellare tillställning eller sommartid, men ett par C&J Tetbury (i skinn, inte mocka), tycker jag känns helt ok till kostym en dag på jobbet i mars. (Tex mörkbruna Tetbury till en mörkblå kostym).2018/01/08 kl. 4:56 e m #31440MontyBurnsDeltagareTar gärna emot tips på liknande känga som alternativ!
MontyB,
I prisspannet har Carmina en hel del boots rtw, såväl balmorals som derby. Snygga modeller och läster. Körde själv mto för boots nyligen via dem, då har du stor valfrihet och kan styra en hel del detaljer. Vass har ju också mto. Ligger i linje med Northcote prismässigt, och väldigt mycket valbara alternativ. Nackdelarna är ju såklart viss fördröjning vid mto.
Vänligen
NicholasTack för svar! MTO via Carmina är faktiskt det närmaste jag själv kommit när jag har letat runt. EG har ju fina boots men det är i en annan prisnivå.
2018/01/08 kl. 4:54 e m #31439MontyBurnsDeltagareTack för utförligt svar! Vore intressant att se bilder och höra vad du tycker om skorna sedan.
2018/01/07 kl. 9:28 e m #31418MontyBurnsDeltagareÄr på jakt efter ett par lite högre kängor för att komplettera skosamlingen ytterligare och hittat C&J Northcote i dark brown som i mitt tycke egentligen är perfekta. Men, har redan flera C&J och det vore roligt att hitta motsvarande modell i god kvalitet av av någon annat tillverkare. Tar gärna emot tips på liknande känga som alternativ!
2018/01/07 kl. 9:24 e m #31417MontyBurnsDeltagareKlämde och kände lite på skor från The Sabot på trunkshowen 2 september. Fina skor! Är sugen att beställa ett par som är från Antonio Meccariello-linjen men gjorde misstaget att inte prova när jag hade chansen. Utöver passformen funderar jag lite på hur skorna står sig gentemot andra märken kvalitetsmässigt? Tänker t ex på kvaliteten på lädret. Om någon med kunskap om skorna kan berätta lite är jag tacksam. Eftersom priset på 4800kr är i nivå med Crockett and Jones (som nog är mitt alternativ annars) vore en jämförelse intressant! ( utifrån hantverk, detaljnivå, kvalitet i material etc).
Ingen?
2018/01/07 kl. 9:19 e m #31414MontyBurnsDeltagareStiligt! Lite mkt svart för min smak men helt rätt att köra på det om du inte gillar variationen med många olika bruna nyanser!
Gillar särskilt dina C&J Northcote! Är sugen på ett par sådana, men i mörkbrunt 😉- Det här svaret redigerades för 7 år, 1 månad sedan av MontyBurns.
2018/01/07 kl. 9:10 e m #31413MontyBurnsDeltagareHar kollat några av mina Loakeskor och jämfört med din bild, inga har lika tydligt jack/mellanrum som det är på dina så lite otur har du haft med paret i fråga, även om det syns en skarv även på mina skor, dock snyggare inpassat. Kollade även några av mina Crockett and Jones och där är skarven knappt synlig.
Är du nöjd med skorna i övrigt så går väl jacket att leva med men förstår att det stör lite! Du får trösta dig med att ingen annan lär lägga märke till det.2017/11/05 kl. 2:01 e m #30843MontyBurnsDeltagare8,5. Alltid 8,5 hittills.
Gäller Crockett & Jones 348
Loake 1880 capital last, last 026, och mayfair last
Herring premier by Cheaney, last 205
RM Williams, comfort Craftsman
Mm mm…2017/11/05 kl. 1:54 e m #30842MontyBurnsDeltagareEn jämförelse av läster på chukkaboots!
På bilden:
– Crockett & Jones Tetbury, last 348
– Loake 1880 Pimlico, capital last
– Loake 1880 Kempton, last 026
Gillar helt klart de lite spetsigare lästerna, den rundade lästen på Loake Kempton är lite tråkig.2017/11/05 kl. 1:42 e m #30841MontyBurnsDeltagareHur gör ni med vården av skor inför vinterförvaringen? Jag har just lagt undan fem par skor med lädersula som inte kommer användas igen förrän framåt april. Lade ett lager Saphir créme 1925 neutral, och gnuggade även in kräm på sulorna och sulkanterna. Ingen putsning eller borstning utan torkning ett par timmar och sedan in i skopåsarna och lådor för förvaring.
Är det bättre att årligen lägga t ex renovateur inför vinterförvaringen eller hur gör ni?2017/11/04 kl. 8:56 e m #30829MontyBurnsDeltagareNu har jag kommit till skott och testat att måla om ett par skor. Tänkte försöka beskriva hyfsat utförligt i steg tillsammans med ett antal bilder så det blir lätt att se hela resan från ursprungsskon till det färdiga resultatet.
Skon jag använde var en Loake 1880 Pimlico, dark brown calf. Målet var en tydlig och djup oxblodsfärgad sko. Så här såg skon ut från start:
RENGÖRING/STRIPPNING
Började med att tvätta skon med vatten och Saphir Omni’nettoyant. Gnuggade med en tvättsvamp för att rengöra skon.
Torktid ca ett dygn.
Sedan strippning med Saphir Décapant. Använde bomullstussar och gnuggade hela skon (hade täckt för sulkanten med maskeringtejp).
Efter rengöring och strippning:
Det var svårt att få bort färgen helt jämt och skon var lite flammig. Jag tänkte att det nog delvis täcks av färg och skokräm, och att ev kvarvarande flammighet ger lite liv och djup.MÅLNING
Jag använde två färger: Saphirs läderfärg Teinture Francaise, i grundfärg röd samt burgundy.
Första strykningen: grundligt en gång med den röda färgen.
Sedan rikligt tre gånger med burgundy. Sedan en fjärde gång med burgundy, men då extra över tå och häl.
Skorna fick torka mellan strykningarna, och sedan stå över natten och torka ordentligt. På morgonen hade färgen blivit markant ljusare än när skon fortfarande var fuktig.
VÅRD/PUTS
Eftersom jag inte hade någon brun eller svart skofärg att måla med hade jag tänkt att göra färgskiftningarna med skokräm vid putsningen.
Här blev det svårt. Jag ville inte ha en sko som var för röd och ljus vid slutresultatet, men inte heller för brun. Så jag testade att putsa lite på plösen med fem olika krämer: Saphir creme 1925 i neutral, burgundy, parisien brown, och black, samt Saphir Renovateur. Efter det testet valde jag att putsa hela skon första gången med Creme 1925 neutral. Egentligen hade det väl varit logiskt att börja med Renovateur, med tanke på att lädret blivit torrt efter strippningen, men jag såg att renovateuren smetade ut färgerna och ville undvika det.
Efter ett lager Creme 1925 neutral (ingnuggat med trasa i små rörelser):
och efter 20-30 min torktid och lätt putsning/borstning:
Nu valde jag att arbeta in ett tunt lager av Saphirs Renovateur. Efter ytterligare torkning och borstning lades lite Saphir creme 1925 i parisien brown och sedan svart på häl och tå för att skapa lite skiftningar. Resultatet:
So far, so good. Men. Här gjorde jag ett misstag. Jag ville förstärka färgen generellt och ge mer vård/skydd och lade därför ett lager Saphir creme 1925 i färgen burgundy. Det framgår nog inte riktigt av bilderna hur mycket det förändrade utseendet. Dels försvann en hel del av den fina, röda tonen, dels försvann en hel del av färgskiftningarna från de tidigare momenten. Hela skon blev mörkare och mindre nyansrik.
Efter detta lade jag ytterligare svart creme 1925 på häl och tå för att åter försöka skapa lite skiftningar.SLUTRESULTAT
Efter ytterligare torktid och puts blev slutresultatet detta:
På det hela taget är jag nöjd med resultatet. Jag tycker det blev en fin, djup oxblodsfärg på chukkabootsen. Och det var roligt att prova på hela processen. Gissar att strippningen sliter på skinnet men ingen synlig skada verkar ha uppstått. Hur skinnet mår på längre sikt återstår ju att se. Det är också svårt att veta hur färgerna kommer reagera med tidigare färg och skokräm. Om jag hade gjort om processen hade jag nog lagt två grundlager med röd färg istället för enbart ett, och kanske minskat med ett lager burgundy. En omgång putsning med neutral creme gjorde ändå skorna markant mörkare. Och jag hade hoppat över den sista putsningen med creme 1925 i burgundy, då det gjorde hela skon mörkare, och faktiskt brunare, och tog bort en del av färgskiftningarna. Ett ljusare slutresultat hade också varit att föredra då jag gissar att färgen kommer att bli än mörkare vid framtida vård med neutral och burgundy.
- Det här svaret redigerades för 7 år, 3 månader sedan av MontyBurns.
- Det här svaret redigerades för 7 år, 3 månader sedan av MontyBurns.
- Det här svaret redigerades för 7 år, 3 månader sedan av MontyBurns.
2017/10/01 kl. 9:44 e m #30451MontyBurnsDeltagareÄr lite tidig ute fortfarande, men har ett hål i garderoben inför vintern. jag har chukkas och Chelsea boots på danite sula vilket fungerar utmärkt ner på stan, på jobbet mm. Sen har jag meindel kängor när jag ska ut i skogen, skidbacken mm. Det jag söker är något där emellan. Exempelvis: besöker vänner och eventuellt kommer gå med ungarna till pulka backen. Så en sko som man inte behöver vara rädd om, men ändå ser vettig ut! känner dock att det är svårt att hitta något med specen comandosula, varmfodrad, och inte behöva gråta floder ifall foten blir överkörd av en snowracer ( alltså runt 2000kr )
Jag har precis som du Chelsea- och chukkaboots som jag använder höst, vinter, vår. Och även Meindlkängor för vandring och liknande. Mellantinget du söker och som jag kör med är ett par Blundstones. Tåliga men ser ändå hyfsade ut. Ok, de är inte fodrade men skaffa några par vandringsstrumpor i ull (typ Smartwool) så funkar det så länge du inte är ute i timtal.
Menar ett par sådana:
https://www.naturkompaniet.se/blundstone-500- Det här svaret redigerades för 7 år, 4 månader sedan av MontyBurns.
2017/09/07 kl. 10:24 e m #30241MontyBurnsDeltagareTänkte på det här med säsongsförvaring av skor. Säg att jag har 6 par vår/sommarskor och 6 par höst/vinterskor/boots. Är det dumt att skaffa 12 par skoblock eller går det lika bra med 6 som man stoppar i de skorna man använder för aktuell säsong och förvarar de andra paren utan skoblock? Är ute efter maximal livslängd men vill samtidigt inte läga ut pengar i onödan så att säga.
Hej Kristian!
Med all respekt för människors ekonomiska förutsättningar och hur vi värderar och motiverar utgifter, men ur ett subjektivt perspektiv tycker jag inte att det är så mycket att fundera över givet hur frågan formulerats. Oaktat om du har 12 eller 24 par är det en relativ tilltagen summa som du ligger ute med. Om vi leker med tanken att du spar in på sex skoblock (räknar på volymrabatten som ofta är gängse tillämpning vid visst antal av marknadens vanliga modeller) är summan försumbar i det större sammanhanget. Kanske nämnda sex skoblock betingar en kostnad under 1200:-, skorna de skall vara till godo för från 15 000:- och uppåt (då räknat på skor i instegsprisklass 2500 kronor per par, matematiken blir helt annorlunda vid redan vid Carmina, C&J, Vass etcetera). Då är värdet på skorna det dubbla.
Håller med, ser det som självklart att lägga ca 250kr för skoblock i cederträ i samband med varje skoköp så att alla par alltid har skoblock i sig, även under det halvår de inte används.
2017/09/07 kl. 10:20 e m #30239MontyBurnsDeltagareBra bredd och balans på samlingen. Mina ögon dras hela tiden till Edgware-skorna från C&J med snygg färg, form och attribut, och likt Jesper gillar jag även wholecutsen från Herring by Cheaney. Hur upplever du Tetbury i vax calf, är dessa ytbehandlade på ett vis där du endast torkar av skorna? Snygg modell är det oaktat. C&J Hallam och Nortcote har ju också samma kategorisering så jag försöker få grepp om hur de upplevs.
Vänligen
NicholasTack!
Upplever faktiskt inte att Tetbury i wax calf är särskilt annorlunda i skinnet än Edgware. Lika i färgen och mjukt fint skinn på båda. Vårdar mina Tetbury med Saphirs fina krämer och sköter om dem på samma sätt som lågskorna med lädersula.
2017/09/05 kl. 7:58 f m #30126MontyBurnsDeltagare^^^Stabil samling det där! Mina favoriter är Herring wholecutsen.
Tack!! Gillar också wholecutsen (Herring MacDonald) skarpt. Är annars svag för chukkas, därav två par C&J Tetbury… 🙂
Funderar som bäst på vad nästa par ska bli. Förslag? Tror att ett par oxfords i oxblod eller ett par boots (t ex C&J Coniston) skulle komplettera bra. Har du tips på liknande boots som Coniston men snäppet nättare/smalare men ändå höga och rejäla?
Lutar åt att försöka strippa Wildsmith-paret och måla om dem, eller köpa ett par Yanko Adelaide i crustläder och testa måla/patinera på egen hand, som jag nämnde för dig på trunk showen i lördags när vi talades vid som hastigast. Bra event förresten, ser fram emot nästa blogginlägg!2017/09/04 kl. 10:15 e m #30123MontyBurnsDeltagareMTO Chukkas från Antonio Meccariello. Modellen heter Tribune och jag beställde den i vidden F (bredare, vilket dock inte är jättebrett) och i färgen ”Mondonero red”. Trodde den skulle vara röd med inslag av svart men är snarare jättemörk ”Burgundy”. Inget fel på färgen dock, riktigt fin! Använde de för första gången idag!
Mycket fina, gillar färgen!
-
FörfattareInlägg