Jonas

Forumsvar skapade

Visar 20 inlägg - 1 till 20 (av 39 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #10829
    Jonas
    Deltagare

    Jag testade även lite hemmagjord burnishing på tå och häl på mina Vass double monks. Jag tycker verkligen det höjde den annars ganska “platta” finishen Vass kan ha. Postar foton där en sko är “patinerad” och en inte är så ni ser hur den såg ut från början!

    Snygg färg! Vilken färg är det? MTO?

    Edit: Tog bort bilderna

    • Det här svaret redigerades för 10 år, 4 månader sedan av Jonas.
    #8741
    Jonas
    Deltagare

    Hur hittar ni info om alla museumskinn? Hittar inget om dem på hemsidan.

    #8159
    Jonas
    Deltagare

    Prylen ifråga kostar ju lika mycket som att lästa ut skorna hos skomakare, och ser inte ut att hålla så bra i längden… :)

    Den ser lite röpplig ut, ja 🙂 Hur som helst så kan den ju kosta betydligt mer än en utlästning med tanke på att man kan använda den till flera par skor. Eller så gör man som Jesper och sätter skavsårsplåster på skoblocken för att sträcka ut skon bara på ett visst ställe.

    #8147
    Jonas
    Deltagare

    Häftig pryl som jag såg på Put This On: Amazon

    Undrar om det funkar bra. Någon med problem som testat? Själv brukar jag tack vare min fotbredd få lite smygont just vid lilltån, kanske detta vore ett alternativ för mig.

    EDIT: Såg just att det var damstorlekar, men idén är ju bra med gummipluppar man sätter på blocket för att punktsträcka.

    • Det här svaret redigerades för 10 år, 7 månader sedan av Jonas.
    #5407
    Jonas
    Deltagare

    Har någon provat skor med denna typ av sula: Loake Outlaw? Rätt lik sula som Meccarielloskon som Jesper la upp en bild på tidigare i tråden, fast gummit verkar limmat på lädersulan innan den sys fast. Skulle nämligen behöva ett par till skor man kan ha när det spöregnar.

    Det skulle vara kul med en tråd som diskuterar alla olika sulor som finns, för – och nackdelar och så vidare. Jag har däremot för lite att säga i ämnet just nu för att starta en.

    #5148
    Jonas
    Deltagare

    Nu har jag fått mina Pantherella från Sockshop. De är ganska stora i storleken. Får hoppas att de krymper en smula i första tvätten.

    Kan starkt rekommendera butiken! Snabb leverans och bra priser.

    #5106
    Jonas
    Deltagare

    +1

    #4986
    Jonas
    Deltagare

    Tackar för svaren på mitt inlägg om sockar (sitter på en mobil, ids inte börja citera flera, klippa och klistra). Viyella känns uteslutet då jag har runt 40 i storlek. Har någon provat sockshop.co.uk? De verkar ha lite lägre priser än WoS på Pantherella (kollade dock inte Viyella).


    @Christer
    Mörk: Tack, den ska jag kolla in! Får samla ihop några vänner som vill beställa samtidigt om det blir aktuellt att beställa galgar!

    #4969
    Jonas
    Deltagare

    Jag har tre frågor angående strumpor. Vad ska jag satsa på för färg? Jag har varit inne bara på svarta (gillar dessutom inte spräckliga och färgglada) men har några mörkgrå Dressmannstrumpor som jag gillar färgen på. Kanske svarta och grå?
    Jag funderar på Pantherella. Ska jag beställa OTC eller kortare? Både och kanske?
    Jesper tipsade om Woods of Shropshire. Är de pålitliga? Snabb leveranstid?

    #4731
    Jonas
    Deltagare

    Jag har ett par Rizzo chukkas i grå mocka som skor att bara kasta på mig när jag ska skotta snö, gå på Ica eller ta ut soporna. De har hållit förvånansvärt bra ändå, inga skoblock, burit dem flera dagar i rad osv. Jag har skött dem enbart genom att impregnera och tvätta/borsta, annars inget mer. Sulan börjar dock sjunga på sista versen.

    #4427
    Jonas
    Deltagare

    Om du menade att byta ut hela sulan är det inga problem eftersom skon är randsydd. Då kan man välja vilken sula man vill och rent teoretiskt finns det inget hinder att du byter ut en enkel lädersula mot en dubbel dainitesula.

    Du kan byta din lädersula mot en Dainite. Du kan oxå välja att bara lägga i en “rubber toe tap” för att rädda tåsöm och fortsätta med lädersulan, som jag gjort nedan. Det är en väsentligt billigare lösning om sulan i övrigt är fräsch.

    Perfekt! Då ska jag göra det. Även om sulan säkert går att rädda eller om det skulle räcka med en halvsulning så skulle jag behöva ett par lite lättare skor än mina C&J Brecon och Loake Dovedale att ha på sommaren då det regnar. Tåjärn (i gummi) kommer jag dock i fortsättningen att lägga på alla mina lädersulade (har det på mina Vass).

    #4413
    Jonas
    Deltagare

    Jag tänker sula om ett par Loake Chester inom kort och tänker lägga på gummisula istället för nuvarande lädersula. Jag har nämligen nött ner tåpartiet till randen. Kan man lägga på gummisulor på skor som det tidigare suttit lädersulor på?

    Tänkte gå till Löfströms skomakeri här i Umeå. Någon Umeåbo som testat honom? Eller testat någon skomakare i Umeå för den delen?

    #4319
    Jonas
    Deltagare

    Se sidan 2 där jag ställer en fråga om denna borste. Både Rolle och hoodog äger borsten och rek. den.<br>
    Jag är dock på jakt efter en kraftig borste för att ta bort lätt smuts med.<br>
    Har den mjukare cahsmere borste ifrån Kent och även en modell “röd manchester” borste och dessa används till lite ömtåligare tyg och funkar bra.

    Jamen se på tusan, precis den. Jag tycker att den verkar för kraftig på kostymer med lätta tyger. Egentligen på alla ulltyger, bomull går bättre! Ingen som har samma erfarenhet? Då ska jag tillägga att jag är väldigt försiktig när jag borstar.

    #4131
    Jonas
    Deltagare

    Har någon provat Kents klädborste med två sidor, en kort och en lång? Anledningen till att jag frågar är att den känns så sträv och hård. Jag har en kostym från Cavalieres CEO-linje, med tyg som är lite halvblankt och som känns väldigt lent och lätt. Jag tycker nästan att borsten är lite för ”raspig” för fina tyger. Merinoull till exempel borde bara vara och glömma, trots att den marknadsförs som en borste för allt från merino till denim. Vad tror ni? Ska en klädborste vara väldigt sträv?

    #4022
    Jonas
    Deltagare

    Saphirs MDO polish är alltid mörkare i nyansen i burken än motsvarande färg pommadier. Så Mahogany krämen är ljusare och passar mindre bra till dem (om man vill ha så nära färg som möjligt). Bordeaux finns inte i polish.

    Pate de luxe finns enligt Grafford i burgundy i alla fall, det var där jag beställde från. Det är 08 men jag fick 09, så jag fick den ju inte, men de marknadsför att den finns och de hävdar att de säljer den. Men nu när jag tänker på det så verkar den ju inte finnas någon annanstans. Inte hos Davidssons, Herrstil, Hanger project eller Skolyx heller! Jag börjar tro att man ska hålla sig undan Grafford. Men men, det är en annan diskussion.

    #3970
    Jonas
    Deltagare

    Här kommer två bilder på resultatet av dagens skovård. Vass, Old English, U-läst, Bordeaux Calf.

    <br>

    Vad använder du för färg på krämen på dessa? Jag har ett par Old English Plain i denna färg och jag köpte först Saphir 1925 i burgundyoch tyckte att den passade perfekt. Sen beställde jag Pate de luxe i samma färg men fick fel, nämligen mahogny (tror jag att det var) och tycker att den passar precis lika bra. Burgundy är lite mer lila en mahogny. Vilken är ”rätt”? Dvs om man vill matcha skon så bra som möjligt? Jag kan inte avgöra. Har till och med smetat lite på ett vitt papper för att verkligen få se färgen, och jämfört det med det som hade färgat av sig på insidan av de vita skopåsarna när jag fick skorna, men ändå inte lyckats avgöra vilken som är mer lik.

    #3876
    Jonas
    Deltagare

    Ja här har Jonas rätt, sulan är ordentligt limmad, även på randsydda skor. På alla skor egentligen, blake med. Överhuvudtaget är det en jädra massa lim överallt i skor nuförtiden, även kvalitetsskor. Numera finns ju också riktigt bra lim som inte är halvt eller helt giftiga heller, utan hyfsat naturliga. Det går dock att göra helt utan lim, som på riktigt gamla goda tiden, finns en del bespoke-skomakare idag som roar sig med sånt. Skitsvårt dock.

    Tänkte väl det, jag var nära att lägga ner det här med kvalitetsskor och surfa in på Skopunktens hemsida för att shoppa lite skor jag förstår. Hur gör man när man bara syr då? Jag tänker att de inte kan hålla lika länge då tråden ryker ganska snabbt (för mig i alla fall) vid tån.

    #3865
    Jonas
    Deltagare

    Här är en länk med en genomgång av de vanligaste konstruktionsmetoderna som Jesper skrev förra året:

    https://shoegazing.se/2012/11/15/konstruktionsmetoder-den-kompletta-listan/

    Jo, jag har läst den. Var helt säker på att man först limmade, sen sydde, och att det var därför man kunde nöta ner sömmen på undersidan helt utan att sulan lossnade.

    #3860
    Jonas
    Deltagare

    Jaha du, Grafford-stjärnan slår till igen.

    Precis så…

    Vilket lim?

    Visst limmas väl sulan fast innan den sys?

    #3858
    Jonas
    Deltagare

    Finns det något sätt att komma till första olästa inlägget i en tråd?

Visar 20 inlägg - 1 till 20 (av 39 totalt)
Stäng