Nyhet - Wildsmiths tredje pånyttfödelse

Wildsmith var ett av de klassiska brittiska kvalitetsmärkena för herrskor, som startades redan 1847, men det var länge sedan det hade sin prime. Det ursprungliga företaget likviderades i början av 2000-talet och efter två misslyckade återupplivningar är det nu dags för det tredje försöket.

 

Wildsmith är ett märke som var mycket välkänt under 1900-talets första hälft och som tillverkade riktigt fina bespokeskor och RTW-skor. Mot slutet av århundradet var det dock en annan historia. De sålde i princip bara överprissatta Crockett & Jones-skor och i början av 2000-talet lades varumärket i malpåse. År 2013 återlanserades det av Chay Cooper, som hade spelat en viktig roll i förnyelsen av Alfred Sargent, tillsammans med männen bakom det framgångsrika skrädderiet Cad and the Dandy.
John Wilsdmith, femte generationen av grundarfamiljen som sålde namnet till Cooper & Co, var fortfarande involverad och satt i styrelsen. De nya skorna som tillverkades av Alfred Sargent kostade strax över 3 000 kronor. Det var bra kvalitet för priset, och hade läster och modeller som många uppskattade.

Ett par Wildsmiths från 2014 som jag hade då, den första uppfräschningen av varumärket, då skorna tillverkades i Alfred Sargents fabrik.

Ett par Wildsmiths från 2014 som jag hade då, den första återuppståndelsen av märket, då skorna tillverkades i Alfred Sargents fabrik.

Men efter ett par år erbjöds Chay Cooper ett jobb på Crockett & Jones som han inte kunde tacka nej till, så efter ytterligare en tids paus köpte återförsäljaren Herring Shoes rättigheterna till Wildsmith och introducerade ett nytt litet sortiment under varumärket, även dessa tillverkade i Sargent-fabriken. Det verkade dock aldrig ta fart, och efter några år tillverkades de inte längre, och nu var Wildsmith icke-existerande i ytterligare ett gäng år.

Nu är Wildsmith tillbaka för en fjärde omgång.

Nu är Wildsmith tillbaka för en fjärde omgång.

Fram tills nu. Herring har bestämt sig för att göra ett nytt försök med Wildsmith, och den här gången gör man det på ett lite annorlunda sätt. 2018 köptes Herring av Paver, en av de största skobutikskedjorna i Storbritannien med över 100 butiker runt om i landet, som också äger Jones Bootmaker. Det är tillsammans med Paver-familjen som Herring har gjort den nya uppstarten. Syftet verkar vara att skapa ett mer modernt och samtida livsstilsskomärke, med Wildsmith-arvet som bas.

Diamantstansningen är en traditionell Wildsmith-funktion.

Diamant-punchingen är en traditionell Wildsmith-funktion.

Basen för modellerna kommer från Wildsmiths arkiv, och redan vid lanseringen finns det ett gäng modeller, från de givna loafersen till grövre kängor. Skorna tillverkas nu i Portugal och är alla durksydda (vilket jag tycker är lite synd, jag hade mycket hellre sett att grunden var Goodyear-randsydd), ovandelen är antingen full grain-kalv, mocka eller corrected grain-läder. Priserna börjar från drygt 3 000 kr. Även om jag personligen skulle ha föredragit lite mer fokus på kvalitet, med tanke på att det inte har fungerat tidigare för Wildsmith, kan jag förstå att man tar ett nytt grepp, och potentiellt kan det vara en fin bro för vissa från billigare limmade skor över till produkter av bättre kvalitet.

Mer diamantstansning.

Mer diamant-punching

Trevlig chukka boot.

Trevlig chukka boot.

Tvåfärgad penny loafer. Alla bilder: Wildsmith

Tvåfärgad penny loafer. Alla bilder: Wildsmith