Nyhet - Allen Edmonds Reserve-kollektionen

Det är inte ofta som herrskojätten Allen Edmonds lanserar nya linjer randsydda skor, men den här veckan lanserades den nya toppkollektionen Reserve. Bättre läder, en ny läst och en del handgjorda detaljer för denna nya amerikansktillverkade serie som består av fyra nya modeller i olika läderalternativ.

 

Allen Edmonds är fortfarande en av de största tillverkarna av Goodyear-randsydda skor i världen. Även om en större andel av försäljningen på senare år kommer från mer basalt konstruerade skor, tillverkade utomlands i exempelvis deras fabrik i Indien, är sortimentet av Goodyear-randsydda dressade skor och kängor som tillverkas i Port Washington, Wisconsin, fortfarande en viktig del av verksamheten.

Under det senaste decenniet, i princip mellan 2011 och 2020, hade Allen Edmonds ett toppsortiment som kallades Independence. Den hade mer välskurna sulor, tätare sömmar, snyggare finish och bättre ovandelar och foder än huvudserien. Speciellt i de första omgångarna av serien hyllades den, senare hade de lite mer problem med saker som blödande foderläder och kvalitetskontroll, men bland AE-fans var den alltid uppskattad. Priset ansågs dock vara relativt högt, och för några år sedan upphörde de med sortimentet. Nu är det dags för en ny omgång förhöjda Allen Edmonds.

Reserve tillverkas på en modifierad version av 65 last.

Reserve tillverkas på en modifierad version av 65-lästen.

Den här veckan introducerades Reserve-kollektionen. Till en början fyra modeller – en plain toe derby kallad Maxwell, Mason longwing derby, Murray quarter brogue oxford och longwing-kängan Maddox – som erbjuds i olika läderalternativ, som svart, chilli, valnöt och mörkblått där de flesta har en handgjord burnishing. PTB finns också i en lyxig krokodilversion. De har 360° stormrand, dubbel lädersula med målade midjor, lätt fudging och finare läderval än de vanliga randsydda skorna.

Longwing in för färgval.

Longwing i fyra olika färger.

Lästen som används är en utveckling av 65-lästen, som de kallar Reserve. Sedan många år tillbaka har AE flyttat sin tillverkning av ovanläder för de randsydda skorna till Dominikanska republiken, med undantag för Shell Cordovan-skorna och den tidigare topplinjen Independence, om jag har förstått saken rätt. Det är inte helt tydligt, men som jag förstår det tillverkas även Reserve-modellerna helt och hållet i USA.

Priset ligger på cirka 8 800 kr ($800), alltså nästan dubbelt så mycket som standardsortimentet, och nästan lika mycket som deras vanliga Shell Cordovan-modeller. Undantaget är förstås krokodilversionen som kostar 33 000 kr ($3 000).

Krokodil.

Krokodil.

Jag har känt till AE:s nya topplinje ett tag och i ärlighetens namn hoppades jag på en ännu större skillnad jämfört med den vanliga randsydda serien. De säger att ”det är de skor av högsta kvalitet som vi någonsin har tillverkat”, och jag vet att marknadsavdelningen måste spinna saker, men låt oss bara konstatera att detta inte är korrekt (ta bara en titt på dessa 1960-tals brogues så förstår du vad jag menar). Icke desto mindre är det mycket positivt att ett märke som Allen Edmonds också fortsätter att utveckla sidan med klassiska randsydda skor och vill göra bättre saker, och jag hoppas verkligen att det kommer att hitta sina kunder.

Murray Oxford i valnöt.

Murray Oxford i valnöt. Alla bilder: Allen Edmonds