Köptips - Ny generationen skorengöring från Saphir

Det franska skovårdsföretaget Saphir har under de senaste åren lanserat tre nya skorengöringar, som fyller olika tomrum som deras premiumlinje Medaille d’Or tidigare haft. Den senaste är den starka Reno Cleaner, vi har den skonsamma Cleanser och den helt ekologiska Plant Based Cleaner.

 

Alla skor måste rengöras regelbundet, det är avgörande för deras livslängd. På vilket sätt de behöver rengöras varierar mycket beroende på typ av läder, hur skorna har använts, vad man behöver ta bort från skorna och så vidare. Det är därför som alla bra skovårdsmärken erbjuder en mängd olika rengöringsmedel, på samma sätt som olika bilvårdsföretag har massor av olika typer av rengöringsmedel för olika användningsområden.

Saphir är det ledande varumärket inom premium-skovård, inte minst med sin Medaille d’Or-serie. Med en historia som går tillbaka till 1925 har de länge legat i framkant inom skovårdsindustrin. Företaget utvecklar ständigt sitt sortiment och har under de senaste åren bland annat introducerat flera nya rengöringsmedel med olika egenskaper. En av dem är allroundtvätten Plant Based Cleaner, som är en helt ekologisk produkt, vilket är viktigt för en del människor. Den tar bort både smuts och gammalt vax, hur effektivt kan man reglera med mängden produkt som används och hur många gånger man går över skorna med den. Den kemiska karaktären hos det växtbaserade lösningsmedel som används gör att det tar längre tid att torka, men det rengör effektivt utan att torka ut lädret

Den växtbaserade rengöringsmedlet.

Det växtbaserade rengöringsmedlet. Bild: Potter & Sons

En annan relativt ny produkt är deras Cleanser, som är en mycket mild läderrengöring som passar för regelbunden användning, när du behöver ta bort ytlig smuts och som öppna porerna för att göra det släta lädret redo att ta emot de vårdande ingredienserna i skokrämen när du putsar skorna. Detta är en av mina favoritprodukter, eftersom om man försiktigt går över skorna med Cleanser får man bort det mesta av smutsen utan att skada glansen, så att man bara kan putsa skorna som vanligt igen och enkelt få tillbaka den höga glans man har arbetat för att uppnå. Jag var faktiskt med och namngav den, eftersom när jag besökte deras fabrik för ett tag sedan (läs ett reportage från det här) höll de på att utveckla den, jag provade en tidig version och vi pratade om potentiella bra namn för den.

The Cleanser är en mycket skonsam rengöringsprodukt från Saphir.

Cleansern är en skonsam rengöringsprodukt från Saphir.

Slutligen är det senast lanserade rengöringsmedlet en finare Medaille d’Or-version av standardlinjens Reno’Mat, här kallad Reno Cleaner. Det här är ett starkare rengöringsmedel som kan ta bort envisa fläckar men som också är perfekt när du behöver ta bort gammal skokräm och vax från skorna. Det här är bra att göra kanske en gång om året eller så, eller mindre om det är skor som man inte bär så ofta och därför inte putsar så ofta. Men så småningom täpper du till porerna i lädret och nya vårdande ingredienser har svårare att tränga in, med Reno Cleaner kan du liksom börja om från början igen med skokräm och vax, utan att behöva ta till ännu starkare produkter som aceton.

Reno Cleaner är utmärkt för att ta bort gammal skokräm och vaxpolish. Bild på bilden:

Reno Cleaner är utmärkt för att ta bort gammal skokräm och vaxpolish. Bild: Saphir