Nyhet - R.I.P. Rodolfo Fagliano

Ett av de mest välkända kvalitetsskoföretagen i Sydamerika är Casa Fagliano från Argentina, världsberömt för sina polostövlar men som också tillverkar en mängd andra typer av skor. Rodolfo Fagliano – företagets grand old man – gick ledsamt nog bort förra veckan, vid 94 års ålder.

 

Jag skriver inte så ofta om sydamerikanska skomärken, den främsta anledningen till detta är att jag saknar kunskap om denna värld i stor utsträckning, får jag erkänna. Ett företag som jag dock känner mycket väl till är Casa Fagliano. Det grundades redan 1892 av Pedro och Giacomina Fagliano, som hade kommit till Argentina från Italien decenniet tidigare. Verkstaden låg (och ligger fortfarande) i stadsdelen Hurlingham i Buenos Aires. På 1920-talet började de tillverka handgjorda polostövlar av utmärkt kvalitet, och företaget blev en av de mest kända tillverkarna av ridstövlar för hästpolo.

Casa Fagliano polostövlar.

Casa Fagliano bespoke polostövlar.

Rodolfo Fagliano var den andra generationen, född 1929, han växte mer eller mindre upp i verkstaden och blev så småningom ansvarig och fortsatte att utveckla den under 1900-talet. Det var under hans ledning som företaget verkligen blev en världsomspännande sensation inom världen av polostövlar och ridstövlar i allmänhet. Han utbildade sina söner Eduardo och Héctor, och senare sin sonson Germán, i skotillverkning. De tre generationerna Fagliano har fortsatt att utveckla företaget, både med att erbjuda RTW-stövlar och nya skomodeller, Goodyear-randsydda herrskor som görs i Europa, och de yngre generationerna har också arbetat bra för att få in dem i den digitala tidsåldern med bra närvaro på nätet och i sociala medier.

Rodolfo fortsatte att arbeta i verkstaden långt upp i 90-årsåldern, vilket är helt otroligt och ett bevis på hans hängivenhet för att tillverka kängor och skor. Man måste verkligen älska något för att lyckas fokusera på detta under i princip åtta decennier. Q.E.P.D. Rodo.

Rodolfo Fagliano i mitten tillsammans med sina söner, barnbarn och andra kollegor i Casa Faglianos verkstad.

Rodolfo Fagliano i mitten tillsammans med sina söner, barnbarn och andra kollegor i Casa Faglianos verkstad. Bilder: Casa Fagliano