Hantering av plastrester på skor

Många skofabriker och bespokeskomakare använder plastöverdrag under tillverkningsprocessen för att skydda ovanlädret från fläckar och märken. När man tar bort detta i slutet av produktionen kommer man oundvikligen att få plast kvar. Om detta ämne, och hur man hanterar det (eller inte hanterar det), i denna artikel.

 

I en skofabrik eller en verkstad hos en bespokeskomakare är det standard att på något sätt skydda överdelen av skorna från hårda maskiner och/eller verktyg samt kantfärg etc. som kan orsaka problem. Det varierar hur det görs, allt från att täcka helt med plast plus extra skyddstejp för olika steg, till bara tejpbitar i specifika steg. Delvis på grund av hur känsligt läder man arbetar med, men delvis bara på grund av standardpraxis för den platsen.

Här har en sko fått ett plasthölje över sig och legat en kort stund i en

Här har en sko fått ett plastöverdrag över sig och legat en kort tid i en ”ugn” som har krympt den, och det större överskottet skärs bort.

Hur det ofta ser ut på vagnarna i en skofabrik.

Hur det ofta ser ut på vagnarna i en skofabrik.

Plastöverdrag är en vanlig lösning, som skyddar mer eller mindre hela ovanlädret från mindre hack och fläckar (en slirande slipskiva eller liknande skulle fortfarande gå igenom det, därför använder man ofta extra tejp för att förstärka ytterligare). Skyddet fästs efter att ovanlädret har pinnats, före randsömnaden (om skon är randsydd), och det kan vara ett plastöverdrag som man drar över skon, eller av så kallad krympplast som först är stort men sedan med värme krymps så det sluter tajt runt ovandelen.

Här är en handsvetsad skräddarsydd sko med en plastfolie, som tas bort efter sömmen.

Här är en handrandsydd bespoke-sko med en plastfolie, som tas bort efter sömmen.

En plastfolie skyddar inte mot hårdare material, så under en del av tillverkningen fäster man ofta extra stark tejp.

Plastöverdraget skyddar inte mot hårdare material, så under en del av tillverkningen fäster man ofta extra stark tejp.

En uppvärmd kniv används för att ta bort locket, men som du förstår av bilderna ovan finns det plast kvar inuti skon.

En uppvärmd kniv används för att ta bort överdraget, men som du förstår av bilderna ovan finns det plast kvar inuti skon.

Plasthöljet avlägsnas med en kniv med en uppvärmd kant. Det görs så nära sul- och klackkant som möjligt, och med värmen dras kanten på resterna liksom in i skon och syns inte längre. Därför har många av dina randsydda skor sannolikt plastremsor inuti sig. Det gör ingen skada alls, och i de flesta fall märker du det inte överhuvudtaget. Men det som ibland händer är att plasten börjar krypa fram och bli synlig.

Detta är något som vissa människor är mycket irriterade över (intressant nog ofta samma människor som är känsliga för märken på ovanlädret från tillverkningen…), men det är inte dåligt arbete av fabriken eller tillverkaren, det är bara naturen av vad som kan hända när man använder ett plastöverdrag. Det går inte att ta bort det bättre än vad som görs, och om det sedan med tiden kryper ut och blir synligt, ja, då är det inte mer än att man kan ta bort det.

Denna fabrikstillverkade sko hade en stor del som kom ut ur storm welt-delen. Mycket synlig men också mycket lätt att ta bort.

Denna fabrikstillverkade sko hade en stor del som kom ut ur stormrand-delen. Mycket synlig men också mycket lätt att ta bort.

Här i den inre bågen på ett par skräddarsydda skor kan man se plastrester som sticker ut.

Här i den inre bågen på ett par skräddarsydda skor kan man se plastrester som sticker ut.

Det görs oftast bäst med en pincett, som du försöker få grepp om den plastremsa som du ser, och drar ut. När du har fått ut den lite kan du använda fingrarna istället. Dra mycket försiktigt, så att du kan få ut så mycket som möjligt på en gång utan att plasten går sönder och du kanske måste börja om igen och fippla med pincetten.

När du har tagit bort all synlig plast är det bra att använda en appliceringsborste och få in lite skokräm mellan ovandelen och sul- och klackkanten, eftersom plasten vanligtvis har täckt delar som nu är synliga igen. Inte för att det gör så stor skillnad på långt håll, men det känns bättre att göra det ordentligt.

Med ett par tweesers kan du sakta men säkert dra ut plasten. När det är så mycket kvar kan man börja använda fingrarna istället.

Med en pincett kan du sakta men säkert dra ut plasten. När den är så här mycket ute kan du börja använda fingrarna istället.

Gone.

Gone.

Plastrester avlägsnade från detta skräddarsydda par. Vissa var egentligen inte så synliga, men när man börjar med de visade bitarna kommer andra också fram.

Plastrester avlägsnas från detta bespokepar. Vissa var egentligen inte så synliga, men när man börjar med de visade bitarna kommer andra också fram.