SM i skoputsning 2023 - Kvalificering

I år blir det ingen super trunk i Stockholm, men dock blir det SM i skoputsning. Detta arrangeras som vanligt ihop med skovårdsmärket Paul Brunngård, i år hos klädbutiken Ströms i Stockholm, lördag 30 september kl. 15.00. Nu öppnar vi upp kvalificeringen till finalen där en sko ska putsas så fin som möjligt på 20 minuter. Vinnaren får 3 000 kr, en hel väska med skovårdsprodukter, ett par randsydda skor, och så klart en guldmedalj.

 

Av lite olika anledningar pausar vi super trunken i Stockholm i år. Vi får se om den återkommer nästa år, det beror lite på hur mycket jobb det blir med första upplagan av New York Super Trunk Show som vi arrangerar 14 oktober. SM i skoputsning blir det hur som helst, för åttonde gången i ordningen. Den arrangeras av Shoegazing i samarbete med skovårdsmärket Paul Brunngård och klädbutiken Ströms. Det är på ovanvåningen i Ströms stora butik mitt i Stockholm i korsningen Kungsgatan-Sveavägen, på Kungsgatan 28, som tävlingen kommer att hållas. Detta lördag 30 september på eftermiddagen kl. 15.00. Förutom SM-finalen så kommer Paul Brunngård att visa upp sina skovårdsprodukter och putsa besökares skor, Ströms kommer att ha bra erbjudanden på sitt skoutbud, topp tre från årets VM i skotillverkning samt vinnaren i skopatina VM visas upp, med mera. Inget som skointresserade vill missa!

20 minuter har finalisterna på sig att putsa upp glansen på fabriksnya skor.

20 minuter har finalisterna på sig att putsa upp glansen på fabriksnya skor.

Skoputsnings-SM, dess deltagare och vinnare har fått en hel del publicitet i media genom åren, inte bara i herrstil-sammanhang utan även i traditionell media som TV4 Nyheterna och Nyhetsmorgon i samma kanal, Sveriges Radio både nationellt och lokalt, och i många lokaltidningar. Det hoppas vi fortsätter nu. Tidigare segrare har varit Anders Sundström 2014, Johan Wennerholm 2015 och 2017, Anders Ericsson 2016, Michael Håkansson 2018, Johan Olsson 2019 och Tobias Bjöörn 2022 (efter pandemipaus).

Kvalificeringen till finalen av SM i skoputsning går till på samma sätt som tidigare: Skicka in en bild på ett par skor du har putsat. Det kan vara en bild på hela skon, på bara tåhättan, ena skon i profil eller så, vad som helst är okej. Det som kommer bedömas är hur fint skon är putsad, observera att det inte enbart handlar om att ha högst glans utan att även andra parametrar kommer att tas in i bedömningen, som djup i putsen, eventuella färgskiftningar, och så vidare.

Man får bara skicka in en bild per deltagare, men det behöver inte vara en nytagen bild, utan den kan vara tagen när som helst. Dock måste putsarbetet vara utfört av den som skickar in bilden, och det är inte okej att skicka in ett bidrag som använts tidigare, men självklart får alla som deltagit tidigare även skicka in bidrag i år. Det är tillåtet att göra vissa småkorrigeringar av bilden i Photoshop, men större bearbetningar eller användande av filter eller liknande är inte tillåtet. Vi har en duktig fotograf som kommer att granska bilderna, och vid misstänkt brott mot reglerna diskas man.

Juryn består av:
Jesper Ingevaldsson, Shoegazing
Anders Sundström, Paul Brunngård
Filip Zellmann, Ströms
Roland Olsson, skofantast

Skicka ditt bidrag till tävlingen till shoegazingblog@gmail.com senast den 4 september, skriv ”SM i skoputsning” i ämnesraden.

En fullmatad, lyxig skovårdsväska från Paul Brunngård är en del av priset till vinnaren.

En fullmatad, lyxig skovårdsväska från Paul Brunngård är en del av priset till vinnaren.

Kort därefter kommer vi sedan presentera de tre bidrag som vi valt ut för kvalificering till finalen. Klockan 15.00 lördag 30 september hos Ströms på Kungsgatan 28 i Stockholm går den av stapeln, och där får alltså varje deltagare en randsydd mörkbrun oxford från Ströms Man, en burk Paul Brunngård Sublime Wax-polish och en burk av deras Spitshine-polish i valfria färger, en skål med vatten, borste och nylontrasa. Deltagarna får ta med sig egen putsduk, eller ta en vanlig bomullsputsduk som vi tillhandahåller. Sedan har man 20 minuter på sig att få till en så bra puts som möjligt på skorna. Juryn som består av samma personer här kommer att bedöma samma premisser som i kvalificeringen, alltså titta bredare än bara vem som får till högst glans.

Den som vi slutligen utser till segrare får 3 000 kronor i prispengar sponsrade av Paul Brunngård, en guldmedalj, Paul Brunngårds extremt lyxiga skovårdslåda full med produkter värd omkring 5 000 kronor, samt ta med sig den Ström som precis putsats upp dess ”syskon” värt 3 300 kr. Plus naturligtvis att det så klart är stor prestige i att kunna titulera sig svensk mästare i skoputsning (eventuellt finns också chansen att få betald resa till kommande Shoe Shining Champion of Champions i Tokyo, dock oklart om och i så fall när nästa upplaga blir av).

Skon från Ströms Man som ska putsas i finalen. Randsydd i Spanien. Bild: Ströms

Skon från Ströms Man som ska putsas i finalen. Randsydd i Spanien. Bild: Ströms