Nyhet - J. FitzPatrick Footwear lanserar ny EU-sajt

Sedan Justin FitzPatrick tog sitt företag och flyttade från Europa till USA har alla EU-medborgare varit tvungna att betala både tull och moms på sina beställningar. Nu slipper vi det, eftersom J. FitzPatrick Footwear har en ny EU-hemsida, med ett ”pre-order”-system med ganska snabba leveranser för alla nya modeller – nu också tillgängliga med upp till 20% rabatt.

 

Från en EU-medborgares perspektiv är det nuvarande upplägget mellan EU och USA väldigt märkligt, det är ordentligt skevt. Amerikaner kan dra av momsen på cirka 20% som alla europeiska länder har, plus att de inte behöver betala någon tull för beställningar under $800. Så för amerikaner är det billigare att köpa från EU än det är för oss som bor här. Omvänt, när vi i EU köper från USA får vi betala tull plus moms, så vi betalar mycket mer än vad de som bor där gör (jag känner till sales tax i vissa stater, men inte ens den högsta sales tax är nära den lägsta momssatsen). Det är därför direktimporten från EU till USA är ganska hög, men importen till EU från USA är mycket lägre.

Burgundy plain cap toe oxfords.

Burgundy plain cap toe oxfords

För ett företag som J. FitzPatrick Footwear är denna skevhet mycket tydlig, med tanke på att företaget startade i EU (i Storbritannien, när det fortfarande var en del av EU) och drevs här i ett antal år, sedan för några år sedan när Justin FitzPatrick flyttade hem till USA flyttade han också företaget, lagret och allt. Försäljningen till Europa är mycket lägre idag än den var då, naturligtvis för de högre kostnaderna för kunderna som jag nämner ovan.

Av den anledningen har Justin nu fixat en EU-specifik lösning med en separat hemsida, jfitzpatrickfootwear.eu. Eftersom fabriken för varumärket ligger i Spanien har han lyckats lösa det så att EU-medborgare kan få skorna skickade därifrån. För att inte vara i behov av två separata lager (i alla fall inte nu inledningsvis) erbjuder han en ”pre-order”-tjänst, där beställningar av den senaste kollektionen levereras inom tre veckor. Extra trevligt är att det är 10-20% rabatt på dessa nu, så ett bra pris. Och ja, det pris som vi svenskar ser på den här sidan, det är vad du faktiskt kommer att betala.

En av många modeller som man kan få levererad i juli, till ett rabatterat pris. Bilder: J. FitzPatrick

En av många modeller som man kan få levererade i juli, med rabatt. Bilder: J. FitzPatrick