Bilden - Två rader sulsöm

En bra sulsöm är något som ser vackert ut, ännu mer om den är kontrasterande, så två rader med fina kontrasterande sulsömmar ser naturligtvis underbara ut. Det är inte konstigt att detta blev vanligt på de tjusiga skorna med spade-sulor första halvan av 1900-talet. Som så ofta är fallet var orsaken till att denna typ av konstruktion uppstod från början enbart praktisk.

 

Den här bilden här, som är av en Ace of Spade-sko som efterliknar stilen från 1930- och 40-talen, är bra för att belysa dessa praktiska skäl. För den tvåradiga sulsömmen gjordes från början när man gjorde så kallade HAF-sulor, där midjan är enkel men framdelen dubbel. Så en rad sömmar fäster randen med en främre mellansula, och den andra raden omfattar även den den hela yttersulan. När man bara är ute efter en så stark konstruktion som möjligt, och priset inte är så viktigt som det är nuförtiden, var detta uppenbarligen super. Och man kunde fortfarande göra en ganska nätt, bekväm sko. Sedan utvecklades detta estetiskt till den mycket karakteristiska Spade sole-stilen.