Köptips - Mogada RTW

Nästa europeiska bespokeskomakare som lanserar en RTW-kollektion är Mogada från Tyskland, ett märke som drivs av Gaziano & Girling-alumnen Louis Lampertsdörfer. Förstklassiga, handrandsydda mycket eleganta klassiker som är estetiskt fulländade.

 

Jag har lovordat utvecklingen av fler och fler bespoketillverkare som kommer ut med RTW- och MTO-skor. Inte minst det faktum att många av dessa är gjorda till en mycket hög standard också, även om de inte alltid når upp till bespoke-nivå har de ofta många andra delar som man inte hittar i vanliga RTW. Detsamma gäller Mogadas nya RTW-sortiment.

Mannen bakom Mogada är Louis Lampertsdörfer, baserad i den tyska staden München. Louis var bland annat lärling och arbetade senare på Gaziano & Girlings bespokeavdelning i England. Under den här tiden slutade han också sexa i VM i skotillverkning 2019, med en mycket stilren version av en full brogue. Intressant nog har den modellen nu legat till grund för en av de RTW-modeller han nu erbjuder. Cortinth-modellen finns i två bruna nyanser, Mahogany och Cedar, och förutom dessa består det ursprungliga RTW-sortimentet av en underbar svart plain cap toe oxford och en svart chelsea, alla tillverkade på en läst med elegant rund tå.

Alla fyra modellerna ingår i RTW-sortimentet, som är tillverkade enligt mycket hög standard.

Alla fyra modellerna ingår i RTW-sortimentet, som är tillverkade till mycket hög standard.

Louis fick frågor om möjligheter till distansbeställningar på standardläster från folk i USA och Asien, och började undersöka möjligheten att skapa ett RTW-sortiment. Han undersökte olika alternativ grundligt, och det slutade med att han samarbetade med en tillverkare i norra Italien. Louis sourcar läder, till de fyra nuvarande modellerna från Annonay, han skickar sedan detta till Italien där de tillverkar ovanlädren, handpinnar och handrandsyr skorna, och bygger dem med riktiga långa hälkappor i läder osv. För att hålla nere priset är tåkapporna celastic och sulorna maskinsydda, vilket är helt logiskt.

Sulor tillverkade av ekbarkgarvat läder.

Cleana sulor tillverkade av ekgarvat läder.

Skorna är endast grovbearbetade i Italien, all kantsanding, handsättning och efterbehandling görs av Louis Lampertsdörfer i hans verkstad, liksom putsning etc. av skorna. De riktigt tajt skurna klackarna och midjan, den lilla kanten mellan midjekanten och klacken och andra delar som görs här gör att de känns närmare helt handgjorda bespokeskor än vanliga premium RTW-skor. Priset för skorna är 12 000 SEK (€1 100) och för kängorna 15 000 kr (€1 350), inklusive moms. Med tanke på de små resurser Louis har finns det ett mycket begränsat lager tillgängligt, men han kommer att fylla på med jämna mellanrum och om man är ute efter en viss storlek kan man kontakta honom för att se till att den finns med i nästa lageruppfyllnad. Framöver planerar han att introducera nya läder och nya modeller, men fortfarande i liten skala. Även MTO och MTM är på utvecklingslistan. Men kvalitet är viktigare än kvantitet här.

Väldigt snygga klackar.

Väldigt tajt skurna klackar.

Den sista är mycket välbalanserad.

Lästen är mycket välbalanserad.

Fine details.

Fina detaljer.

The full brogue model comes in two different leathers.

Full brogue-modellen kommer i två olika läder.

Black wholecut chelsea.

Svarta wholecut chelsea.

Även om sulan är maskinellt sydd, ser ramsöppningen super ut.

Även om sulan är maskinsydd, ser randfinishen super ut. Bilder: Mogada