Reportage - Råland Bootmaker

Råland Bootmaker är ett enmansföretag som tillverkar gedigna kängor för hand – i Sverige. Nu har Adam Persson, mannen bakom märket, samarbetat med svenska butiken Second Sunrise för att lansera en RTW engineer boot i läder från Maryam.

 

Som svensk är det en sann glädje varje gång nya skomärken som gör ordentliga skor dyker upp. För ett litet land som vi är det inte illa med mer än fem märken som erbjuder Goodyear-randsydda skor (Skolyx, Myrqvist, Löf & Tung, Morjas, Mano och Ace of Spades). Alla dessa märken tillverkar dock sina skor utomlands, i Spanien eller Portugal främst. Den en gång så blomstrande svenska skoindustrin försvann under förra seklets sista hälft, i likhet med många andra nordeuropeiska länder. Producerande i Sverige har vi ett par etablerade bespokeskomakare – Melker Shoes och Skomakeri Framåt – och några små skofabriker som gör olika skotyper, men i de fallen oftast mest basic grejer. Det är därför Råland Bootmaker är så spännande.

Råland Bootmaker engineer boots.

Råland Bootmaker engineer boots.

Adam Persson började sin skoresa som lärling hos en av de större skomakarna i Stockholm, Bäckmans Skoservice. Efter bara sex månader fick han en heltidsanställning, och han tillbringade fem år som reparationsskomakare, vilket också innebar en hel del arbete med randsydda skor. Tidigt under denna period besökte han bespokeskomakaren Janne Melkersson på Melker Shoes för en kurs i skotillverkning.
– Hos honom lär man sig att tillverka skor för hand, på traditionellt sätt. Jag älskade verkligen detta, säger Adam Persson och han har varit tillbaka hos Janne igen för att lära sig mer.
Han tillbringade också några månader i Grekland och arbetade för Dimissianos & Miller, ett märke som på ett speciellt sätt kombinerar handgjorda, till och med handrandsydda, skor och kängor med avantgardistiskt mode, men var tvungen att återvända hem till Sverige när hans flickvän blev gravid, och fortsatte på Bäckmans.

För tre år sedan flyttade sedan Adam och hans lilla familj till Kalmar, där han växte upp och har familj och vänner. Där drev han sitt eget skomakarbolag i ett härligt centralt läge.
– Problemet i en sådan stad är att det inte finns några bra skor att reparera. Jag använde avlapparen för sy sulsöm ungefär en gång i månaden, annars var det bara superlim och lim och enkla reparationsjobb som dominerade, säger han.

Bespoke women's chelsea boot by Råland Bootmaker.

Bespoke chelsea boots för dam.

Han blev uttråkad av den typen av jobb i skomakeriet och började ägna mer tid åt att tillverka skor åt sig själv, på fritiden. Och sedan till sina vänner. Så småningom bestämde han sig för att sälja skomakeriet, till Ola Sörensson som tidigare jobbade hos Davidsons i Uppsala, eftersom arbetet där inte var så intressant för honom. I stället köpte han nya maskiner och verktyg, hittade en plats för en mindre verkstad och fortsatte att tillverka kängor. Detta under sitt eget märke – Råland Bootmaker.

Engineers with soft toes.

Engineers with soft toes. Alla bilder ovan: Råland Bootmaker

Det är främst kraftigare kängor som han tillverkar, där specialiteten är högre kängor som engineers.
– Jag vill göra solida saker som kan användas hårt. För den här typen av kängor finns det inte heller lika många avancerade detaljer eller krav på en perfekt finish som på fina dressade skor, vilket är en fördel när man är ny på att göra skor.
Vid det här laget har Adam gjort ungefär 20-25 handgjorda par, och de förbättras så klart hela tiden.
– Jag har lärt mig mycket från min tid som skomakare, från min träning med andra, men jag har också lärt mig mycket genom att bara arbeta själv och prova olika saker.

RTW-kängorna har en halvgummisula av Vibram och en häl av Dr. Sole.

RTW-kängorna har en halvgummisula av Vibram och en klack av Dr. Sole.

För ett tag sedan tog han kontakt med butiken Second Sunrise, som är baserad i Stockholm och säljer workwear-kläder och skor, och frågade om de skulle vara intresserade av att sälja ett litet sortiment av hans kängor. Nu kan man köpa hans första RTW engineer boots från dem, i ett mycket begränsat antal storlekar. De är handpinnade och handrandsydda med handbyggda klackar, med maskinsydd sulsöm. Tillverkade i Maryam horsebutt (skaft i svart och vamp och häldel i mörkgrönt färgat svart), med bindsulor från Garat i Frankrike, klackbas och yttersula i läder ekgarvad av Gerberei Martin i Tyskland, Dr. Sole-klackar och Vibram-suldel. Priset är 1 350 euro (15 000 SEK) inklusive moms.
– Det var en fantastisk resa att utveckla dessa kängor. Basen var en läst från Springline som jag modifierade en hel del och lät det svenska företaget Brunner göra upp en rad storlekar i. När det gäller mönstret gjorde jag grundmönstret och lät sedan en kvinna i Ukraina gradera hela storleksintervallet.

Han har gjort kängor på deltid under föräldraledigheten med sitt andra barn, och studerar nu en högskolekurs, samtidigt som han har flyttat in i en ny större verkstad i en gemensam lokal som också rymmer en möbelrestaurerare, en antikbutik och en fotograf. Förutom det lilla RTW-sortimentet har han nu kundbeställningar i kö som han försöker hålla jämna steg med. Han kan göra personliga make-ups och även ändra lästerna för att förbättra passformen, där priset för lägre kängor börjar på cirka 12 000 kronor.
– Drömmen är att nå en nivå där jag kan göra detta på heltid. Men det är svårt. Det är dyrt att bo i Sverige så jag måste ta ut en hel del för kängorna, och det finns förstås många bra bootsmärken i världen. Men jag hoppas att jag ska hitta min plats.

Heels built layer by layer.

Klackar byggda lager för lager.

Stövlar byggda för att användas. Senaste bilderna:

Kängor gjorda för att användas. Senaste bilderna: Second Sunrise