VM i skoputsning och skopatinering 2023 - Kvalificering

Vi öppnar nu kvalificeringen till finalen i VM i skoputsning och VM i skopatinering 2023, två prestigefyllda tävlingar som anordnas tillsammans med Saphir. Finalen äger rum vid London Super Trunk Show lördag 13 maj. Patina-finalisterna kommer att måla sina skor under hela evenemanget, och skoputsarna har 20 minuter på sig att putsa en sko så vackert som möjligt.

 

Vi kommer snart att presentera årets uppställning av London Super Trunk Show, det blir garanterat en härlig upplaga, och vi kommer också att presentera några nya spännande grejer. Håll ögonen öppna för detta. Evenemanget äger rum lördagen den 13 maj 2023, i hjärtat av London hos Showcase.co på 12 Regent Street, där vi samlar mer än 10 märken från hela världen, intressanta partners, VM i skotillverkning kommer att ha sin prisutdelning och tävlingsskor visas upp, med mera. Och sedan förstås finalerna i de två andra VM-tävlingarna som är i fokus i den här artikeln. Som vanligt kommer vi att livestreama från de olika mästerskapstävlingarna och prisceremonierna, på Shoegazings Youtube-kanal och här på Shoegazing.com (förhoppningsvis utan teknikstrul den här gången), samt på Saphir Medaille d’Ors Instagram.

 

VM i skoputsning 2023

För femte gången anordnar vi VM i skoputsning i samarbete med Saphir, där vinnaren får ett par skor från Loake, en guldmedalj och förstås den prestigefyllda världsmästartiteln. Tidigare vinnare är japanerna Yuya Hasegawa och Yuta Sugimura från Japan samt John Chung och Ash Samsudin från Singapore. De har alla utnyttjat sina världsmästartitlar, och bland annat turnerat runt på olika platser i Asien, framträtt i TV och tidningar och byggt upp sina respektive skoputsningstjänster som de driver och varit ambassadörer för skoputsaryrket. Till exempel har förra årets vinnare Ash nu en stor följarskara på TikTok, där en video från förra årets tävling har över 7,8 miljoner (!) visningar.

Världsmästare i skoputsning 2022, Ash Sam.

Världsmästare i skoputsning 2022, Ash Sam.

Ash på TikTok, där han har fått mycket uppmärksamhet sedan tävlingen förra året.

Ash på TikTok, där han har fått mycket uppmärksamhet sedan tävlingen förra året.

Finalen äger rum klockan 15.00 den 13 maj, här ska en Loake 1880 Aldwych i Mahogny putsas så vacker som möjligt. Juryn kommer inte bara att titta på den högsta glansen, utan det vackraste arbetet belönas, hur mycket av skon som putsas osv. Finalisterna kommer att få en burk Saphir Medaille d’Or Pate de Lux i valfri färg, en burk Saphir Medaille d’Or Mirror Gloss i neutral färg, vatten, en borste, en putsduk (som de får ta med sig själva) och en nylontrasa, och sedan har de 20 minuter på sig att putsa skon. För de av er som har följt tävlingen tidigare år vet ni att det blir fantastiska resultat även om tiden är kort. Vinnaren kommer att tituleras världsmästare i skoputsning 2023, och får behålla den sko han eller hon har putsat och dess syskon, får ett skovårdsskit från Saphir, plus förstås guldmedaljen.

För att kvalificera dig till mästerskapen i skoputsning (vi vet att kvalificeringssystemet inte är perfekt, men som sagts tidigare är det den bästa lösningen vi har hittat för att verkligen göra det möjligt för alla från hela världen att delta) ska du skicka in tre bilder på ett par välputsade skor. Bilderna ska visa upp så mycket som möjligt av det putsade arbetet, det är deras syfte, så variera vinklarna mellan bilderna, kanske en närbild osv. Det som kommer att bedömas är hur väl putsat paret är, inte nödvändigtvis den högsta glansen, utan även andra parametrar kommer att beaktas, t.ex. djupet av glansen, eventuella färgvariationer etc., samma saker som vi tittar på under finalen.

Endast ett bidrag (tre bilder på samma skor) per deltagare kan skickas in, och det får bara vara högst ett par skor på bilden (exempelvis inte en skosamling med blankputsade skor). Skorna på bilderna ska vara putsade av den som skickar in bidraget, och personen måste kunna närvara vid finalen i London den 13 maj. Tävlingen är öppen för såväl proffs som amatörer, så både ”patina artists” eller professionella skoputsare och vanliga skonördar kan delta i tävlingen.

Det är tillåtet att göra mindre justeringar av bilderna i till exempel Photoshop, men mer betydande förändringar eller filter etc. är inte tillåtna. Vi har en professionell fotograf som kommer att granska alla bidrag, och om vi misstänker att dessa regler har överträtts kommer personen att diskvalificeras. Och notera att det är putsningsarbetet som bedöms, inte hur bra bilderna är. Det är möjligt att skicka in bidrag till båda tävlingarna, om någon skulle ta sig till finalen i båda tävlingarna fungerar det, men det blir ett tajt schema under tävlingsdagen.

Christian Vingsand, bidrag om skoputsning

En av finalisten Christian Vingsands bilder från förra årets kvalomgång.

Juryn (preliminärt) består av Jesper Ingevaldsson från Shoegazing, Justin FitzPatrick från The Shoe Snob, Katia Moura, Business Development and Content Manager på Saphir, en representant från Loake och Tom Beecroft, som driver tjänsten för skoputsning och patina på The Valet. Alla kommer att välja sina fem favoriter, och de tre bidrag som får flest röster kommer att kvalificera sig till finalen. Jesper Ingevaldsson kommer att vara den enda som vet vilken bild som kommer från vilken person, de andra kommer att rösta utan någon information om vem som har skickat in bidragen. Vid lika antal röster kommer Justin FitzPatricks röster att vara avgörande. Juryns beslut kan inte överklagas.

Skicka in ditt kvalificeringssbidrag till shoegazingblog@gmail.com senast söndag 12 mars. Ange ”World Championships of Shoe Shining” i ämnesfältet. Finalisterna kommer att tillkännages veckan därpå.

Naoki Ueda i 2022 års final, han arbetar hårt. Bilder: Christopher L ProctorNaoki Ueda i 2022 års final, arbetar hårt. Bilder: Christopher L Proctor[/bildtext]

Vad alla är ute efter. Bild: Mason & Smith

Vad alla är ute efter. Bild: Mason & Smith

 

VM i skopatinering 2023

Den senaste tävlingen, som fullbordade den heliga triangeln av skohantverk. VM i skopatinering anordnas i samarbete med Saphir, där vinnaren får ett par TLB Mallorca-skor, ett skovårdspaket från Saphir och en guldmedalj. Intresset för att måla skor har ökat mycket de senaste decennierna, och har framför allt tagit fart i Frankrike och Italien, men senare även på andra marknader som Japan och Storbritannien. Vi har märken som erbjuder olika patinatjänster, antingen som RTW eller personliga genom MTO, och vi har professionella skopatinerare som målar nya och gamla skor. Det finns många olika tekniker, och det är alltid intressant att se vilken typ av patineringsarbeten vi kommer att ha i tävlingen.

Tidigt i tävlingen förra året.

Tidigt i tävlingen förra året.

Världsmästare i patina förra året, Toan Junie.

Världsmästare i skopatinering förra året, Toan Junie.

Finalen startar direkt efter öppnandet av superstammen, klockan 11.15, och avslutas klockan 17.15 med en timmes paus mellan 14.45-15.45 (då tar skoputsningsfinalen över scenområdet). De tre finalisterna kommer i år att måla en TLB Mallorca Artista crust penny loafer, där lädret kommer från Annonay. De kommer att få välja fem nyanser av läderfärgen Saphir Teinture Francais, som de får blanda och använda som de vill under dagen. De får också en Saphir Medaille d’Or Pommadier skokräm, en burk Pate de Luxe vax och en Mirror Gloss i de färger de önskar, samt en hästhårsborste och en nylontrasa. Utöver detta tar de med sig sina egna borstar och utrustning för målning och putsning, och de får måla skorna på alla tänkbara sätt.

På samma sätt som i skoputsningstävlingen kommer juryn att bedöma den övergripande skönheten i målningen, men även titta noga på patineringskvaliteten, de använda teknikerna och hur väl utförd de är. Vinnaren kommer att bli världsmästare i skopatinering 2023 och får behålla skorna som han eller hon har målat, får ett skovårdskit från Saphir samt en guldmedalj. De vinnande skorna kommer dock först att åka på en världsturné till tio destinationer, tillsammans med de tre bästa från VM i skotillverkning.

Skon som ska målas i år, penny loafers från TLB Mallorcas Artista-sortiment (men då i ofärgat skorpeläder).

Skon som ska målas i år, penny loafers från TLB Mallorcas Artista-sortiment (men då i ofärgat crust-läder).

För att kvalificera sig till mästerskapet i skopatinering ska tre bilder från olika vinklar på ett par målade skor skickas in. Det ska vara taget av ett helt par men alla bilder av samma skor, och det rekommenderas att visa så mycket som möjligt av skorna och målningen, minst en bild som visar skorna i sin helhet. Det som kommer att bedömas är samma parametrar som beskrivs ovan. Endast ett bidrag (tre bilder) per tävlande kan skickas in, och det bör bara vara högst ett par skor på bilden. Skorna på bilden ska vara målade och putsade av den som skickar in bidraget, och personen måste kunna närvara vid finalen i London den 13 maj. Det är öppet för både proffs och amatörer.

Precis som i det putskvalet är det tillåtet att göra mindre justeringar av bilderna i till exempel Photoshop, men mer betydande förändringar eller filter etc. är inte tillåtet. Vi har en professionell fotograf som kommer att granska alla bidrag, och om vi misstänker att dessa regler har överträtts kommer personen att diskvalificeras. Och även här, notera att det är patineringen som bedöms, inte hur vackra bilderna är. Det är möjligt att skicka in bidrag till båda tävlingarna, om någon skulle vara finalist i båda skulle det fungera, även om den 13 maj kommer att bli en mycket hektisk dag.

Juryn (preliminärt) består av Tom Beecroft från The Valet , Neus Benavent tidigare på Corthay och Gaziano & Girling, och Alan Lee från CNES Shoemaker, Jesper Ingevaldsson från Shoegazing, Justin FitzPatrick från The Shoe Snob, Katia Moura från Saphir och Toni Llobera från TLB Mallorca. Alla kommer att välja sina fem favoriter, och de tre bidrag som får flest röster kommer att kvalificera sig till finalen. Jesper Ingevaldsson kommer att vara den enda som vet vilka bilder som kommer från vilken deltagare, de andra kommer att rösta utan någon information om vem som har skickat in bidragen. Vid lika antal röster kommer Justin FitzPatricks röster att vara avgörande. Juryns beslut kan inte överklagas.

Skicka in ditt tävlingsbidrag till shoegazingblog@gmail.com senast söndag 12 mars 2023. Ange ”World Championships of Shoe Patina” i ämnesfältet. Finalisterna kommer att tillkännages veckan därpå.

Förra årets färdiga skor.

Förra årets färdiga skor.