Bespoke-skomakaren Akira Tani, från Japan men baserad i Italien, har många saker som pekar på att han snart kommer att bli en av de mest hypade i branschen: En lite mer avslappnad stil som passar utmärkt för hur allt fler människor klär sig i dag, en finish i världsklass och en prislapp på bara 23 000 kronor för full bespoke. Shoegazing besökte honom i Florens.
På en liten enkelriktad gata på södra sidan av floden Arno, men ändå ganska centralt i Florens, står två vackra split toe derbys i ett skyltfönster. Det är lätt att missa, eftersom det ännu inte finns någon skylt eller något utanför, men detta är showroom och verkstad för Akira Tani. Han har bara funnits här i några månader, vilket fortfarande syns i de relativt sparsamt möblerade lokalerna. Efter att han lämnade sitt arbete med att göra finishen på alla bespoke-skor hos Stefano Bemer 2019, byggde han upp sitt varumärke genom att arbeta från sin lägenhet i Florens.
Akira Tani hade i princip precis börjat och hade gjort sin första trunk show hemma i Japan innan pandemin slog till. Men tack vare att han är japansk medborgare kunde han fortsätta att resa hem för trunk shows.
– Utan dessa skulle jag inte ha klarat av de senaste två åren, eftersom Florens inte alls har varit som det brukade vara, med hårda restriktioner och ingen som reste hit. Men med dessa japanska kunder hade jag en bas, säger Akira Tani.
”Resa till Japan under Covid, det låter fortfarande bökigt”, tänker du kanske? Så var det sannerligen. Han åkte två gånger om året, och varje resa började med två veckor i karantän, innan han kunde bocka av sina trunk shows i Tokyo, Fukuoka och hemstaden Osaka. Det var där, i Osaka, som allt började för cirka 13 år sedan.
Efter att ha avslutat gymnasiet började Akira Tani arbeta i en vintageklädesbutik i Osaka. Han blev nära vän med en av sina kollegor där, Akiyoshi Nishiyama. Aki, som han kallas, hade en dröm om att bli bespokeskomakare, och efter en tid lämnade han Japan och bodde i London för att utbilda sig hos bespokeskomakaren Jason Amesbury. Han kom sedan tillbaka till Japan, gjorde en del reparationer och frilansjobb för John Lobb Ltd. och Foster & Son, och 2014 startade han sitt eget märke Ann Bespoke. Troligen känt för många läsare. Akira Tani blev mycket inspirerad av sin vän, och redan när Aki kom tillbaka från London 2010 gjorde Akira en sko tillsammans med honom och föll också för skotillverkning.
Liksom många andra japaner bestämde sig Akira Tani för att fortsätta sin resa mot att bli bespokeskomakare i Europa. År 2012 flyttade han till Florens i Italien, där han började arbeta för skotillverkaren Sak med pinning, clicking och annat. Men på helgerna träffade han den japanska kollegan Seiji Miyagawa, bottnare på Stefano Bemer, och lärde sig göra skor av honom.
– Seiji var mycket viktig för min resa som bespokeskomakare, han lärde mig grunderna och kunde sedan hjälpa mig att komma in på Stefano Bemer, säger Akira.
År 2014 började Akira Tani arbeta i Stefano Bemers bespokeverkstad. I början gjorde han en del reparationer och putsade skor, och mer grundläggande saker av det slaget. På kvällar och helger tränade han skotillverkning hemma, och med tiden fick han göra viktigare saker i verkstaden.
– Stefano Bemers verkstad är uppbyggd i mindre avdelningar, där en person är specialiserad på ett mer specifikt område och arbetar endast med detta.
Akira gjorde bindsulor, fortsatte med att pinna ovanläder, och till slut fick han göra finishen av alla bespoke-skor.
Det är här han verkligen briljerade. Under sina tre sista år på Bemer skötte han slutfinishen, vilket innebär att han tog över efter att sulans sömnad var klar och kanalen i lädersulan var stängd. Han byggde klackarna, och gjorde sedan det omfattande arbetet med att avsluta rand, sulkant och klack. Han höjde anseendet för Bemers skos finish, med sitt supervassa, rena arbete (vissa läsare kanske minns att jag hade Akira Tani på andra plats i kategorin ”Finishing” vid Shoegazing Bespoke Awards). Han hade dock fortfarande sin stora dröm framför sig: att skapa ett eget skomärke.
Så för tre år sedan, 2019, lämnade han Stefano Bemer för att börja sitt arbete med märket som är uppkallat efter honom själv.
– Jag gillar den bredare vardagen som detta innebär. Jag är en social person, jag gillar att resa, träffa kunder och dessa delar. Jag gillar arbetet med att bygga upp ett varumärke. Att göra även andra delar än bara skotillverkningen.
Den mest utmanande delen är också den där han har minst erfarenhet, nämligen lästtillverkningen. Han hade lärt sig lite av Seiji Miyagawa, läst böcker och studerat och tränat på egen hand, och nu är det en trial and error-process.
– Därför anger jag inte antalet fittings, jag gör den mängd provningsskor som krävs för att jag och kunden ska vara nöjda med passformen. Ibland räcker det med en, ibland behövs flera. Slutresultatet är det enda som räknas här.
Och då och då när han har problem ringer han upp sin vän Aki på Ann Bespoke i Japan, som kan ge råd.
När jag besökte Akira Tani hade jag ganska begränsad tid, vilket var riktigt synd, eftersom det kändes som om jag kunde spendera timmar med att titta på de samples som han hade i verkstaden. Som nämnts ovan är Akira Tani berömd för sina färdigheter i finishing, och även om jag har sett hans arbete på Bemer-skor i verkligheten blev jag ändå imponerad när jag tittade på hans arbete här. När han nu också kan göra allt enligt sina önskemål får man en helhet som är suverän. Det är inte överdrivet glänsande eller något, bara väldigt distinkt gjort med en stor skärpa, särskilt på de senare exemplaren som gjorts nyligen.
Akira älskar den gamla italienska skomakartraditionen, vilket innebär mindre utdragna läster och mindre färger än vad vi förknippar med italienska skor i dag. Känslan i skorna är mer avslappnad än hos de flesta bespokeskomakare som gör dressade skor, till exempel med huvudsakligen square waists eller midjor med square utsida och välvd insida, och de valda lädertyperna är ofta mocka, präglat grain-läder eller Shell cordovan. Det är skor som är mycket bärbara i dag, men som ändå är tillverkade med all den förfining och skicklighet som skoälskare uppskattar. Själv älskar jag fina dressade och smala, välvda midjor, men jag måste erkänna att jag verkligen blev fascinerad av Akira Tanis skor, och om jag hade haft mer tid skulle jag kanske inte ha kunnat hindra mig själv från att göra en beställning.
För det är inte bara det att stilen är vacker och tillverkningen är av högsta klass – det är en prisnivå som ligger långt under vad den borde vara. Nu vet jag att det är ett nytt märke och att han inte kan ta betalt som mer etablerade gör. Men ett utgångspris på 2 300 euro inklusive moms, alltså cirka 23 000 kronor, med lästade skoblock, för skor av den här nivån som tillverkas av en person som faktiskt redan är ganska erfaren (i de flesta delar i alla fall) är fantastiskt. Mycket pengar, förvisso, men jämfört med många andra klart prisvärt. Räkna med att dessa priser kommer att öka.
I Japan har Akira Tani alltså redan fått en viss spridning, och efter skriverier i The Rake och Men’s Ex har den vuxit. Med öppnandet av samhällena i Europa i våras, och när han har ordnat sitt nya ställe, har även verksamheten i Florens börjat ta fart.
– Jag har haft kunder från Sydkorea, Tyskland och Sverige till exempel. Jag kommer naturligtvis att fortsätta att åka till Japan, och jag skulle gärna göra fler trunk shows på andra platser.
Det är uppenbart att om allt går som han vill, vilket jag förväntar mig, kommer han snart att vara ganska upptagen. Och han har planerat för det. Redan i september kommer han att få sällskap av en lärling, som kommer att hjälpa till i verkstaden.
– Jag älskar Florens och Italien, så jag har inga planer på att flytta härifrån. Det är här jag vill fortsätta min resa som bespokeskomakare, säger Akira Tani.
Florens har blivit välsignat med ytterligare en fantastisk bespokeskomakare till den redan omfattande listan.