Det välkända italienska garveriet Ilcea och dess ägare Gruppo Vecchia Toscana har lanserat en webbshop där man enkelt kan köpa enstaka hudar och få dem skickade över hela världen. Ett välkommet tillskott, särskilt för bespokeskomakare eller andra små verksamheter.

 

Läderindustrin är lite speciell, där den normala standarden för de flesta garverier är att kunderna beställer en hel batch av ett läder som sedan produceras och levereras. En batch motsvarar vanligen det antal hudar som infärgningsfärgtrummorna tar, sällan under 20 hudar eller så. Små makers kan naturligtvis inte köpa så mycket av en enda typ av läder på en gång. Därför köper de normalt från lädergrossister, om man har tur har du bra sådana nära där man bor eller åtminstone lätt kan resa till. Annars har tillverkarna ofta varit tvungna att ringa olika läderhandlare och försöka få tag på det de är ute efter, eller använda andra olika kreativa sätt att få tag på bra läder. Detta är också ett område där internet inte riktigt har öppnat upp det hela på samma sätt som på många andra ställen. Det finns några grossister, A&A Crack i Storbritannien är förmodligen den mest kända, och deras engelska konkurrent Euroleathers en annan. I dessa fall visar de på ett bra sätt vad som finns tillgängligt, men man måste fortfarande beställa via e-mail eller telefon och kan inte se priserna. I USA har Rocky Mountain Leather Supply har fått ett stort erkännande under de senaste åren, med att erbjuda ett brett utbud av framför allt europeiskt läder i en välgjord webbshop där man kan se exakt vad de erbjuder, vad som finns i lager och göra beställningar direkt online.

Museum calf / Radica från Ilcea med präglat hatch grain-mönster.

Det är i linje med detta som vi har den nya webbshopen för Gruppo Vecchia Toscana. De äger garveriet Vecchia Toscana, som har fokuserat på kromgarvning av kalvskinn men numera även gör en del vegetabiliskt garvat läder, plus köpte garveriet Ilcea efter att de gick i konkurs för några år sedan, Ilcea som är en av de större leverantörerna av kromgarvat kalvläder för högkvalitativa skor i Italien, och som även säljer en hel del internationellt. I nätbutiken finns ett antal av de mest populära produkterna från de två garverierna, bland annat box calf, full reverse calf suede och flera museum calf / Radica läder. Räkna med att flera läder kommer läggas till framöver. Du kan se vilka färger varje läder tillverkas i, se vilka som finns i lager, välja A- eller B-kvalitet och bara lägga den valda varan i korgen och klicka hem som i en vanlig webbutik. Priserna varierar beroende på typ av läder och kvalitet, från strax under 700 kronor upp till nästan 1 800 kronor, men de flesta ligger runt tusenlappen.

Vitt crustläder, som ska färgas individuellt, är en av de produkter som finns tillgängliga.

Full reverse calf suede i en brun nyans. Alla bilder: Gruppo Vecchia Toscana