Split toes, särskilt split toe derbys, har ökat i popularitet de senaste åren. Sättet att göra tåsömmen på den här modellen varierar mycket, från helt handgjorda stygn till helt maskintillverkade, versioner med olika utseende, versioner som egentligen inte är split toes utan med dekorationssömmar, och så vidare. Här visar och förklarar jag de flesta varianterna.

 

I en kommande artikel kommer jag att visa upp olika varianter av apron-sömmen, som är den söm som löper längs den övre främre delen av skon och som förbinder vampen med siddelarna. De kan vara samma eller liknande som tå-sömmen, men skiljer sig också åt i många fall. Här handlar dock allt om tå-sömmen.

Vi börjar med den mest klassiska, ”ursprungliga” versionen av split toe-sömmen, som brukar kallas för ”skin stitch”. Detta kan bara göras helt för hand.

alt

Det här fotot visar relativt väl hur det görs. Lädret måste vara av god kvalitet, med de två delarna ”butted” med sidorna mot varandra. Sedan gör man ett hål halvvägs genom lädret, sätter in trådar från varje ände vanligtvis med vildsvinsborst som nålar, och drar åt. Den här typen av sömmar är extremt starka om de är rätt utförda.

I den här versionen har delarna placerats köttsida mot köttsida och sedan sytts nära kanten. Stygnen kan göras antingen med maskin eller för hand, här av Vass tror jag att den är gjord för hand. Bild: Pictuturo

Den här versionen av spanska Yanko är lite speciell. Den är först maskinsydd med sidorna placerade med narvsida mot narvsida (utsidan av skinnet) och sedan vänds rätt, sedan görs en handgjord stygn utanför detta uppifrån, så att säga. Bild: Seamless Bespoke

En mycket vanlig variant i det lägre prissegmentet, som enbart är maskinsydd. Även här görs tåsömmen med de två delarna vid tån placerade narvsida mot narvsida, sydda med maskin och sedan vända korrekt. Bild: Sons of Henrey

En liknande version med maskinsydd tå, här också med sömmar som löper längs tådelningen, enbart för utseendet. Bild: Myrqvist

Nu går vi över till versioner som tekniskt sett inte är split toes, även om de tyvärr ofta kallas det ändå, men i dessa fall är det i grunden olika typer av dekorationssömmar. Inget fel med detta egentligen, i många fall är de relativt avancerade att göra och ofta gjorda för hand. Som här där Alden har sytt tå-sömmen (liksom apron) i ett helt stycke läder, gjort utifrån. På de flesta skor med endast apron, som många loafersmodeller etc., är detta det sätt som ofta görs. Bild: Gabucci

Denna görs på ett liknande sätt men med en maskin, och här har de skurit en liten slits i lädret för att ytterligare förstärka det så att det ser ut som om det är tillverkat av flera läderbitar, men ändå i ett enda stycke.

Den här varianten kan se väldigt lik ut som den ”skin stitch” split toe-sömmen som visas först i artikeln, men är också bara en dekorationssöm. Den är dock inte så lätt att göra, det måste också vara i bra full grain-läder, där man gör samma typ av handgjorda stygn som görs halvvägs in men då i en hel läderbit, så kallad ”reverse stitch”, som drar tillräckligt mycket i lädret för att få ett liknande utseende utifrån. Detta är dock lättare att göra än att sy ihop två stycken, eftersom man har ett helt stycke att arbeta med, och det kan göras genom att man stansar hålen med en maskin och sedan gör stygnen för hand, vilket är vanligast.

Lär dig mer om historien bakom split toe derby-modellen i den här artikeln.