Efter förra artikeln tänkte jag på det här fotot som på ett bra sätt visar på de olika utseendena på randfinishen mellan fabrikstillverkade skor av högsta kvalitet och fina helt handgjorda skor. Den vänstra är en Gaziano & Girling RTW-sko, den högra är från deras Optimum-sortiment som tillverkas enligt samma standard som deras bespoke-skor.

 

Båda är verkligen fina, men de ser väldigt olika ut. Gaziano & Girling RTW-skon har en maskinsöm som löper längs randen och har sedan ganska diskreta markeringar gjorda av ett maskin-fudgehjul. Optimum-skon här har en mycket markerad rand med handgjord söm som är gjord i djupa gropar från det handhållna fudgehjulet. Jag kontrollerade inte exakt när jag hade dessa hemma, men tror att RTW har en sulsöm på 8 spi (stygn per tum) eller så, vilket är vanligt för RTW i högre prisklasser, medan den handgjorda förmodligen är gjord med 10 spi, bra bespoke kör vanligtvis med 10-12 spi som standard.