Mitt senaste tillskott är ganska annorlunda mot vad jag brukar bära, men ändå något riktigt intressant, om du frågar mig. Ett par bespoke sidsömmade Wellington-kängor i Horween Chromexcel-läder, där den svenska bespokeskomakaren Janne Melkersson från Melker Shoes & Boots har lagt en skandinavisk touch till en mycket traditionell brittisk modell och skapat ett rätt spektakulärt par. Här är massor av bilder av både av tillverkningen och det färdiga paret.

 

De som inte känner till Melker Shoes & Boots och Janne Melkersson kan läsa mer i det här reportaget, men för att sammanfatta är han en mer eller mindre legendarisk svensk bespokeskomakare som har arbetat i över fyra decennier i branschen, också högt respekterad internationellt. Idag håller han mest skotillverkningskurser med folk som reser in från hela världen för att lära sig att göra läster och skor, särskilt eftersom hans ögon och händer blivit trötta när han har kommit upp i åldern, vilket komplicerar skotillverkningen en del. Det här är mitt tredje par från honom, efter en mörkbrun plain cap toe oxford och en speciell adelaide-version där min tvillingbror handsydde dekorationssömmen. Stövlarna är gjorda på mina vanliga skoläster, vilket jag verkligen gillar. Överdelarna sys av Wales-baserade nåtlaren Gunvor Troelsen, som vet hur man gör denna typ av traditionella Wellington-stövlar. Skorna har slitsulor i gummi och är gjorda med träpliggade midjor, vilket gör att de sticker ut lite jämfört med de vanligare square-midjorna och i ett trevligt mellanbrunt Horween Chromexcel-läder. Dessa kängor kommer säkert att få mycket fin karaktär när åren går. Nedan ett gäng foton, först några som Gunvor och Janne tog av tillverkningen, sedan mina av de färdiga skorna.

Mönstertillverkning påbörjad.

Delarna skärs grovt först, innan de ordnas ordentligt.

Ovanläder och foder utskuret och redo att sättas samman.

Skräflingsmaskin som tunnar ut kanterna.

Foderdelar ihopsydda.

Syr Chromexcel-ovanlädret..

När man gör den här typen av sidsömmade stövlar, sätter man först samman främre delen och bakre delen för sig. Notera att vampen har blockats till böjd form, nödvändigt på kängor som dessa.

Sys ihop ut och in.

Kanterna trimmade på insidan.

Dags att vända ut och in på dem. Notera hur den fästande läderbiten i mitten är kvar mellan främre och bakre delen.

Här trimmas den ner, och du får den karaktäristiska råa kanten i mitten.

Ovanläder klara.

Modifieringar av lästerna behövdes, här mina fotavtryck med lästoutlines adderade.

Lägger till läder build-ups.

Mer jobb med detta.

Bindsulorna ditsatta på lästen och ritsläppen preppad.

Pinning nästan gjord.

Dags sy dit randen.

Ränderna sydda, gelänk fixad och korkplattor ditsatta i hålrummet fram.

Klackdelar.

Klacken byggd. Yttersulan redan ditsatt som synes.

Och här är de i all sin härlighet! Kanvasbitarna du ser övers viks ned när stövlarna bärs, men det skulle vara mycket svårt att ta på dem utan. Nu vidare till bildbonanzan.