Med en pandemi som haft världen i sitt grepp i över ett år, vilken gjort det tufft för redan väletablerade skomärken där ute, måste man beundra – och ge sitt stöd till – de som faktiskt startade ett nytt märke i det här läget. Idag lyfter jag fram tre mycket intressanta tillverkare av handgjorda skor som just startat upp: Hung Shoemaker från Taiwan, Siroeno Yosui från Japan och Mogada från Tyskland.

 

Hung Shoemaker

En vacker 3 eyelet derby, som ser mer eller mindre felfri ut.

Hung från Taiwan är en ung begåvad maker, som i det tysta introducerade sitt eget märke Hung Shoemaker på Instagram förra året, men har redan börjat skapa en del buzz på grund av den otroliga finishen du får för priset. Hung började arbeta i en taiwanesisk skofabrik 2016, en fabrik som huvudsakligen tillverkade Goodyear-randsydda skor. Han arbetade i ett antal positioner på fabriken och lärde sig mycket av grunderna, och fortsatte sedan 2018 med att lära sig lästmakeri och tillverkning av skor för hand vid Accademia Riaci i Florens under ett års tid. När han var klar där började han jobba för Yim Shoemaker i Kina, nu en väletablerad tillverkare av MTO / MTM och bespoke.
– I början stötte jag på några bakslag, det var riktigt utmanande. Men efter att jag fick mer erfarenhet och en bättre förståelse för att göra handgjorda skor, blev den här tiden av en vändpunkt i min karriär, säger Hung.

Förra året flyttade han hem till Taiwan för att starta sin egen verkstad och sitt märke. Att göra det under pandemin betyder att han har gjort de flesta interaktioner med kunder på distans via sociala medier, och en stor del är internationella kunder. Man kan se att han har blivit inspirerad av sin tid på Yim, med liknande moderna, graciösa läster och making. Vad jag och andra har tyckt varit mest imponerande är en riktigt hög nivå på finishen, vilket är sällsynt att hitta på skor som gjorts av någon så ny i matchen. Titta bara på bilderna på rand och klackar, det ser verkligen skarpt ut.

The sole stitching and welt finishing is seriously clean.

För tillfället erbjuder Hung endast Made to Order-skor (så inte bespoke än), handrandsydda, helt handsydd sulsömm med 12 spi (stygn per tum) med blind welted-midja (om inte square-midja anges). Startpriset är för närvarande bara cirka 8 000 SEK, med extra tillägg för exempelvis split toe-modell, fiddle back waist, infällda tåjärn, skoblock etc. Eftersom han precis börjat har han inte så många modeller att visa ännu, men han är redo att lösa nya mönster tillsammans med kunden.
– Kunder kan se exempel på min Instagram och vi kan diskutera vidare vilken stil de föredrar och alla detaljer, inklusive bekräfta storleken på skorna genom att använda anpassad allmän guide och välja läder och suldesign och så vidare. Jag vill se till att varje kund har sin egen unika sko gjord till sin tillfredsställelse, säger Hung.
För att vara ärlig, om du är intresserad av hans skor, skulle jag agera ganska snabbt. Han får mer och mer uppmärksamhet, och med skor till dessa specifikationer med denna rena finish tror jag inte att han kommer att hålla de låga priserna länge och förväntar mig att leveranstiderna kommer att öka en hel del. För att beställa kontakta honom via hans Instagram-konto.

Smal välvd midja.

Split toe derby på läst med klassiskt rund tå.

Klack i närbild. Alla bilder ovan: Hung Shoemaker

 

 

Siroeno Yosui

Superslickt av Siroeno Yosui.

Siroeno Yosui är en ny bespokeskofirma baserad i Tokyo, Japan, bestående av Ken Kataoka och Toshihide Takai. De träffades vid bespokeskoskolan hos Noriyuki Misawa där de studerade i samma klass och strax efter skolan ordnade de en lokal i Arakawa-distriktet i Tokyo där de inrättade en egen verkstad. De beskriver sin stil som att ha basen i den brittiska skotraditionen, men med en känsla av originalitet som kommer från japansk tradition.
– Till exempel är vår MTM-modell “Wan” en derbysko med handmålad Impala Calf-ovanläder. Det ser enkelt ut först, men om du tittar närmare så att du kan se att djupet i färgen är som japansk keramik, säger Ken Kataoka.
Att starta en ny bespokeverkstad under corona har verkligen varit speciellt. Men med tanke på omständigheterna kan de inte riktigt säga om det har gått bra eller inte.
– Jag menar, vi har inget att jämföra det med. Vi har några nya ordrar varje månad, vilket vi är mycket glada över, men vi har naturligtvis inte haft någon chans att träffa utländska kunder ännu, vilket vi verkligen ser fram emot, säger Ken.

Derby som erbjuds som MTM, här i det karakteristiska Impala calf-lädret.

Siroeno Yosui erbjuder Made to Measure och full bespoke, endast handrandsydda och med handsydda sulor. För tillfället har de en modell tillgänglig för MTM (notera, de kallar det MTO på deras hemsida), en härlig plain toe derby på en läst med mandelformad tå, som du sedan kan välja läder, sultyp etc. och också göra små designjusteringar om så önskas. En annan MTM-modell kommer snart att introduceras. Justeringar på lästen ingår och en fitting-sko kommer att göras för att bedöma passformen och eventuella nya modifieringar görs innan den slutliga skon tillverkas, leveranstid cirka tre månader. Priset för MTM är cirka 10 500 kronor, inklusive fittingsko och skoblock, verkligen ett bra pris för en helt handgjord japansk sko. För bespokeskor är priset 16 000 kr med minst en fitting och bestående sko träd ingår. De är nya i gamet, vilket är anledningen till att priserna är så låga, men att döma av foton och lite feedback jag har hört från folk som har beställt får du verkligen mycket för pengarna.

Punched cap toe oxfords i mocka.

Klack up-close.

En loafer med flair. Alla bilder ovan, även översta bilden: Siroeno Yosui

 

 

Mogada

Bespoke chelsea boot i mocka.

Mogada är ett märke startat av München-baserade bespokeskomakaren Louis Lampertsdörfer. Det är ett namn som vissa kanske känner igen. Han var lärling och arbetade så småningom som bottnare på den bespokeavdelningen för det brittiska märket Gaziano & Girling, och för att få arbeta med kundskor på G&G måste du verkligen vara skicklig. Han visade också detta när han placerade sig sexa i VM i skotillverkning 2019, i hård konkurrens. Louis bakgrund syns i hans skor, men han tittar på att utvecklas i sin egen riktning.
– Om du tittar på de samples jag har gjort kan du fortfarande tydligt känna igen det inflytande som min tid som lärling hos Gaziano & Girling under Daniel Wegans ledning hade på mig. Det är en stil jag verkligen älskar och som alltid kommer att hålla fast vid till viss del, tror jag. Men om jag tittar i min skissbok kan jag också se att jag dras mot en mer modern stil som rör sig längre bort från klassikerna, säger Louis Lampertsdörfer.

Skon som gav Louis Lampertsdörfer en sjätteplats i VM i skotillverkning för två år sedan.

Bortsett från en serie MTO-handsydda läderaccessoarer, är det full bespoke-skor som står i fokus. Priserna börjar på 35 000 kr för kalv- eller mockaskor, med en extra avgift på 5 000 kronor för lästtillverkning och fittingskor vid första beställningen. Personligen gillar jag verkligen Mogadas läster, snygga asymmetriska linjer med mycket karaktär. Ju fler kunder han får desto mer kommer vi att se stilen. På grund av pandemin har det av uppenbara skäl varit en långsam start med endast inhemska kunder.
– Att sätta upp ett märke under pandemin var dubbelt. Å ena sidan gav lock down mig tid att verkligen förbereda allt, arbeta med mina samples och prototyper. Jag hade kanske inte haft så mycket tid om det inte hade varit för lock downen så jag försökte göra det bästa av det. Å andra sidan bromsas allt mycket när man inte kunnat resa och träffa människor eller besöka fabriker och garverier. Men jag försöker få ut det mesta av situaionen och jag tycker att det är en bra lektion för framtiden att starta ett företag i ett sådant här läge, säger Louis.

Vacker loafer med mycket karaktär.

Cleant.

Klassikern. Bilder ovan: Mogada