Catella Shoemaker svenske bespokeskomakaren Daniel Wegans nya egna märke, tidigare ansvarig för Gaziano & Girlings bespokeavdelning och världsmästare i skotillverkning 2019. Detta är mitt första par från hans egna märke, och som förväntat är det fantastiskt välgjorda. Här massvis av bilder och en film på skorna.

 

De som följt Shoegazing ett tag kanske känner igen dessa skor lite. Dessa austerity brogues var de skor jag beställde och följde produktionen av för den stora artikelserien om Gaziano & Girling bespoke (du hittar alla fem delarna här), men sedan en förändring Daniel Wegan gjorde på lästen mellan den sista fittingen och det slutgiltiga paret blev något för stor, vilket skapade ett stort veck bakom högerfotens stortåknöl, så de behövde helt enkelt pinnas om. Jag bestämde mig för att köra på ett par chukkas som nästföljande paret från G&G (de kan ses här), eftersom jag var mer i behov av den modellen, och det flyttade omarbetningen av austerity broguesen längre in i framtiden. När de sedan skulle göras hade Daniel Wegan lämnat G&G för att starta Catella Shoemaker, och Tony Gaziano och Daniel kom överens om att denna order skulle flyttas över till Catella, eftersom jag hade arbetat väldigt nära svensken med alltihop. För att läsa mer om Catella, gå hit.

Skorna är ett par austerity brogues i en mellanbrun patina (något ljusare i färgen den här vändan), på en läst med en svagt fyrkantig tå, med en enkel lädersula och en smal välvd midja, 14 spi (stygn per tum) sulsöm, etc. Som förväntat håller skorna riktigt hög nivå. Enligt min mening är ett område där Daniel lyser extra när det gäller att bygga klackar, med perfekt jämna klackdelar och mycket balanserad med raka utsidor och något inåtlutande baksida, en klassisk klackform på bespokeskor men som är väldigt svår att få perfekta i alla delar på det sätt som Daniel gör. Där han kan förbättra sig lite fortfarande är den slutliga detaljfinishen, den är ännu inte så superclean som de absolut bästa i världen här, som Eiji Murata från Main d’Or eller Yohei Fukudas främsta bottnare Akira Igarashi. Passformen är utmärkt, inte bara med lästformen och uppbyggnaden av bindsulan och hälkapporna, men med det relativt tunna italienska crust-lädret och det faktum att han också valde att hoppa över sidoförstärkningar för att ge extra flexibilitet för mina känsliga fötter, de är riktigt bekväma. Daniel följer samma procedur som han gjorde med G&G, där man rekommenderas att använda skorna en del innan de och lästerna skickas till Hervé Brunelle för tillverkning av de lästade skoblocken, därför bara generiska skoblock som används här.

Nedan en drös bilder av skönheterna, och en kort film längst ner.