Traditionellt konstruerade kvalitetsskor har en lång livslängd, vilket innebär att det är en produkt som ofta säljs second hand. Att leta efter begagnade klassiska skor kan leda till fantastiska fynd, men också dyra misstag. Här är en guide om vad du ska tänka på när du köper skor second hand, och var du hittar dem.

 

ATT TÄNKA PÅ NÄR DU KÖPER ANVÄNDA SKOR

Köp skor som inte är för slitna
Även om Goodyear-randsydda eller till och med handrandsydda skor av bra material kan hålla länge, rekommenderas det ändå att sikta på begagnade skor som inte har använts för mycket av den tidigare ägaren. Anledningen är att ju mer användning, desto mer anpassar sig skorna till bäraren, med veck, fotavtryck i bindsulan och korkbädd osv. Detta gör risken större att de inte passar dina fötter lika bra, även om du kan ha tur och få ett par från någon som har väldigt lika fötter som dig, eller att de kan förändras tillräckligt bra för att bli bekväma för dig också.

Berluti-Norwegians, uppenbarligen i utmärkt skick, sålda till en tredjedel av ordinarie pris.

Men om det är skor som till exempel bara har använts några gånger och sedan säljs på grund av att passformen inte är bra, har du större chans att de inte påverkas av den tidigare ägaren i en grad som orsakar problem för dig, och du kan i princip ha något som är mer eller mindre som ett nytt par skor bara till ett bättre pris (eftersom skor är som bilar, när de väl tas ut första gången sjunker värdet mycket omedelbart).

Om du köper skor som har använts mycket kan en omsulning där du också byter korkbädd få skorna att anpassa sig och så småningom passa dina fötter bättre, men det kostar också en, så det kan vara ett chansning. Att köpa ett par riktigt gamla vintage longwings kan verka charmigt, men slutar inte nödvändigtvis bra.

 

Sulorna säger allt

Vissa människor tar inte hand om sina skor alls, och de kan se ganska dåliga ut och som något som ska kosta mindre än vad de egentligen borde (särskilt på Ebay eller i vissa typer av second hand-butiker kan detta vara fallet). I vissa fall behöver ovanläder  och sul- och klackkanterna endast skokräm och vaxpolish och kommer att bli utmärkta efteråt. Om du tittar på sulorna, speciellt om det är lädersulor, kan du bedöma mycket om hur slitna skorna faktiskt är här.

Sulor som bevisar att dessa Vass-skor har sett en hel del användning.

Även om det är gummisulor kan du bedöma en hel del, om du tittar på baksidan av klacken och tåspetsen för att se hur mycket de slitits där. Om det är väldigt lite av kanterna slitna, har de troligen inte används särskilt mycket. Om det är ett online-köp och det inte finns bilder på detta kan du fråga säljaren om det.

 

Var beredd att sälja dem igen

När du köper skor online finns det alltid en risk att passformen inte är perfekt och du bör vara beredd att byta eller skicka tillbaka dem. När du köper begagnade skor online är risken ännu större för problem, på grund av vad jag nämner ovan. Därför bör du definitivt vara beredd att sälja dem om de inte känns alltför bra när det gäller passform. Även om du har gjort en utmärkt fynd av skor du verkligen gillar är det inte värt det om de aldrig kommer att bli bekväma, och risken är att de kommer att hamna på hyllan istället för att vara på fötterna.

Whiskey shell cordovan Crocketts. Alla bilder ovan från säljare på: Styleforum

Det är till exempel ganska vanligt när man köper begagnade skor att de klämmer ovanpå stortån, eftersom föregående ägares fötter var lite annorlunda och de böjde sig och veckade sig i ett något annat område än vad som passar dina fötter. När helt nya skor klämmer dina stortår är det vanligt att det försvinner när skorna har gåtts in och mjuknat upp. När begagnade skor klämmer stortårna kommer det troligtvis inte att förändras, och det är mycket bättre att sälja av dem igen och sikta på något annat.

 

VAR HITTAR MAN BEGAGNADE KVALITETSSKOR

Naturligtvis kan du ha tur och att hitta något bra i din lokala second hand-butik, men den chansen är sällan stor. Det finns ett antal bra ställen att hitta begagnade skor, både olika onlinemarknadsplatser och butiker som specialiserat sig på att sälja begagnade skor. Här är några exempel:

Shoegazings köp och sälj-forum

För den som lyckats missa detta så har Shoegazings forum en köp och sälj-del som är relativt aktiv, där det säljs en hel del skor. Fördelen här är att man säljer enbart till svenskar vilket gör det enkelt att ta betalt och skicka, samt att man vet att man når ett klientel som har koll på vad det handlar om, till skillnad från exempelvis på Tradera eller Blocket. Du kan också dela annonser från dessa i forumet.

 

Ebay

Den stora onlinemarknadsplatsen där flest begagnade saker i världen byter ägare, här finns också second hand-kvalitetsskor. Utbudet på Ebay är enormt, men du kan behöva arbeta lite mer för att hitta de bra grejerna. För mer ingående råd om att göra fynd på Ebay, läs den här artikeln.

 

Styleforum Buy & Sell

Styleforum är tillsammans med Goodyear-forumet på Reddit det huvudsakliga forumet för klassiska skor. Naturligtvis betyder det också att många herrkläder lägger ut sina skor till salu på forumets köp- och säljsektion. Det har förbättrats genom åren och är nu ganska lätt att använda, med ett klassificeringssystem etc. vilket gör det till en ganska säker plats att köpa igenom. Priserna på saker varierar väldigt mycket, men ofta har herrkläder med alltför många skor en massa saker till mycket låga priser bara för att få lite plats i garderoben, så det finns definitivt en bra chans för ett fynd här om du håller ögonen öppna och agera snabbt in.

 

The Shoe Snob Buy & Sell

A marketplace for second hand shoes and subs, where both private individuals and stores/brands sell stuff. The Shoe Snob Buy & Sell is a collab between Justin FitzPatrick and Gaurav Mehra of Shop Mehra, and has been around for a couple of years now. Has a fair amount of classifieds up, have great filters to enhance your search, and is very clear with pricing to ship to your country in your currency etc. Read more about the site in this article.

 

The Shoe Forum Buy Swap Sell (Facebook group)

The Shoe Forum är en av de större grupperna för kvalitetsskor på Facebook, och de har också en köp- och säljsektion som finns här, där gruppmedlemmar kan lägga upp sina annonser. Ibland är det länkar till exempelvis Ebay, ibland är det tänkt att vara direktförsäljning. Blandat med aktivitet, men dyker upp nya saker då och då från de 4 200 medlemmarna.

 

Abbot’s Shoes

En överraskande okänd aktör utanför Storbritannien, även om de har funnits i flera år. Abbot’s Shoes är en brittisk webbutik som specialiserat sig på begagnade kvalitetsskor. Utbudet av skor är ganska bra, och de har också rätt rimliga priser även om de är en specialbutik, inte nödvändigtvis så mycket högre än vad privatpersoner prisar sina grejer på Ebay. Det som är bra med att köpa från en butik är att du får skor som har vårdats innan de säljs, du kan vara säker på att du får vad som utlovats och du har också möjlighet att returnera dem. Bra studiobilder av alla sålda skor är en annat fördel. Du kan också sälja dina egna skor till Abbot’s, om du vill göra det enkelt för dig själv.

 

Leffot

New York-butiken Leffot är en pionjär bland multibrand-kvalitetsskobutiker, och de var också tidiga med att införan en egen begagnat sektion, kallad pre-owned. Här säljer de begagnade skor i företrädelsevis relativt gott skick, vanligtvis köpta från deras kunder. Priserna är ok men inte stället göra riktiga fynd kanske, men de kör rea på pre-owned-sektionen då och då. Fördelar är annars desamma som för Abbots, kan vara bra att köpa från ordentliga aktörer som dessa.