Svenske bespokeskomakaren Daniel Wegan – tidigare hos Gaziano & Girling och världsmästare i skotillverkning 2019 – kommer till Sverige nästa vecka för sina första trunk shows på hemmaplan med nya egna märket Catella Shoemaker. Onsdag 21 oktober hos Rob & Co i Göteborg (där anmälan krävs, se nedan), fredag-lördag 23-24 oktober hos Skoaktiebolaget i Stockholm.

 

Daniel Wegan är ingen doldis för de flesta Shoegazingläsare, och hans tid hos Gaziano & Girling har avhandlats i olika sammanhang förut här på bloggen, senast i det här mycket uppskattade avsnittet av Shoegazing Podcast, där han pratade om den hängivenhet som krävs för att lyckas som bespokeskomakare. Sammanfattningsvis kan sägas att han tack vare oerhört hårt arbete och förmodligen en del talang på rekordtid blev en av världens högst ansedda bespokeskomakare, hos G&G var han i tio år och de sista åren ledde han bespokeavdelningen och var lästmakare där dagtid, medan han frilansade som bottnare för företaget på kvällar och helger.

Förra året lämnade han så, för att starta sitt egna märke: Catella Shoemaker. Påminner av naturliga skäl en del om G&G, men här är det exempelvis mer franska, ledigare influenser. Catellas skor är, som synes på bilderna och som förväntat, extremt välgjorda. Priserna börjar på  49 000 kronor (£4 300), plus knappt 7 000 SEK (£600) för första paret när lästerna ska göras.

Första skon för kund som lämnade Catellas workshop, en derby i grisläder för bespokeskräddaren Michael Browne.

Första skon för kund som lämnade Catellas workshop, en derby i grisläder för bespokeskräddaren Michael Browne.

Nu kommer Daniel Wegan alltså för första första gången till Sverige för regelrätta trunk shows. Det var inplanerat i våras, men så vände corona världen upp och ner. Nu är läget åtminstone i Sverige lite lugnare, och då han ändå ska hem för privata umbäranden kommer det under coronasäkrade former genomföras två trunk shows. Först på onsdag nästa vecka i Göteborg, hos herrekiperingen Rob & Co. på Grönsakstorget 1. Då det här är en mindre butikslokal, kommer det enbart vara för öppet för tidsbokade besök, i halvtimmesslottar (planerar man att beställa skor får man naturligtvis mer tid på sig), boka in dig på en tid i formuläret här eller i botten av inlägget (tider plockas bort om de blir fulla). Man är välkommen att bara spana in de fantastiska skorna, förutom samples så kommer också vinnarskon i VM i skotillverkning 2019 finnas på plats, skon som experter utnämnt till den bästa sko som tillverkats på många årtionden. Är man intresserad av att ta chansen att göra en beställning (det är mig veterligen första gången på väldigt, väldigt länge som en bespokeskomakare är i Göteborg, och då alltså en av de främsta i världen), maila daniel@catellashoemaker.com. Nu är det inte läge för en regelrätt Shoegazing After Work, men vi bjuder på lite dryck för er som besöker, och jag kommer vara på plats större delen av tiden för snacka skor och annat.

Till helgen, fredag och lördag 23-24 oktober, är han sedan i Stockholm hos Skoaktiebolaget. Då är det efter deras ordinarie öppettider och ingen tidsbokning, då de har betydligt större lokal att tillgå. I övrigt samma sak som gäller även här, att man så klart är välkommen bara för att spana in mästerverken, men vill man lägga beställning kontaktar man med fördel Daniel innan på mailen ovan.

Plain cap toe oxford gjord till perfektion.

Plain cap toe oxford gjord till perfektion.

I verkstaden.

I verkstaden.

Inte så pjåkiga sulor. Bilder: Catella Shoemaker

Inte så pjåkiga sulor. Bilder: Catella Shoemaker

Vinnarskon, gjord av svensken Daniel Wegan. Den och övriga podimplacerade skor, plus vinnaren i patina-VM, kommer till Sverige och super trunken samt Skoaktiebolaget i slutet av september/början av oktober.

Vinnarskon från VM i skotillverkning 2019 kommer man också kunna att beskåda, ett helt och hållet handgjord (även ovanlädret är sytt för hand) mästerverk.

Årets världsmästarsko av Daniel Wegan. Skor som denna, förra årets vinnarsko av Patrick Frei, och andra mästerverk från tävlingarna, hade vi förmodligen inte fått se utan VM:et som jag drog igång.

Sulan på denna.