Fosters vanliga tillhåll på Jermyn Street i London.

Den första stora aktören inom den klassiska skoindustrin att kanske falla på grund av corona verkar vara brittiska Foster & Son. De stängde sin fabrik i somras, nu ska de enligt uppgift stänga sin Jermyn Street-butik där de också haft sin bespoke-verkstad. Här en sammanfattning av vad vi vet och de mest trovärdiga ryktena.
OBS: NY OCH KORRIGERAD INFO HAR KOMMIT FRÅN FOSTER & SON, SE LÄNGST NED I ARTIKELN.

 

Foster & Son började sin verksamhet redan 1840, idag har företaget även inkorporerat märket Henry Maxwell, och de har haft sin butik och verkstad på den berömda skogatan Jermyn Street i London sedan 70-talet. Den ikoniska lästmakaren Terry Moore drev bespokeavdelningen i årtionden, och hans arvinge Emiko Matsuda höll saker på högsta nivå. 2006 köptes företaget av affärsmannen Richard Edgecliffe-Johnson, och tillsammans med japanska partners öppnade de sin egen Ready to Wear-fabrik i Northampton för två år sedan. De premium RTW-skor som gjordes där mottogs väl med en utmärkt kvalitet för priset, och saker såg lovande ut. Nu är historien om Foster & Son kanske över.

Bild från den nu stängda fabriken i Northampton. Bild: Foster & Son

Naturligtvis beror många av problemen på situationen med coronaviruset och hur det har påverkat försäljningen av deras skor. Men faktum är att Fosters hade problem redan innan, och de hade förlorat flera av personalen i sin bespokeverkstad, till exempel Emiko Matsuda lämnade för att starta sitt eget märke, och lästtillverkaren Jon Spencer gick till John Lobb. Plus, chefen för den nya fabriken, Matthew Allen, som var en viktig del när den byggdes upp, lämnade ganska tidigt efter öppningen. När corona vände världen upp och ner hade Fosters inte den starka grund som behövdes för att hålla sig vid liv.

Rykten om den problematiska situationen började cirkulera för några månader sedan. Sedan stängdes fabriken i somras, inte ens två år efter den stora öppningen, och de cirka 15 personerna i personalen sades upp. Två av dem gick till Gaziano & Girling, men de andra blev arbetslösa. Enligt källor i England som Shoegazing har pratat med, ska Jermyn Street-butiken stängas i slutet av denna månad. De kör en utförsäljning på allt i deras lager just nu, både gamla bespok samples, icke uthämtade par och RTW-skor. Även återförsäljare som Skoaktiebolaget säljer ut alla sina Fosters-skor i lager. Enligt den information jag har är det fortfarande osäkert vad som kommer att hända med bespoke-verksamheten, om den ska fortsätta i någon form utan den nuvarande butiken och verkstaden på Jermyn Street eller inte. Bespokedelen och fabriken har varit två separata företag. Ändå, om den bespoke-verksamheten skulle fortsätta i någon form, sägs det att ägaren Richard Edgecliffe-Johnson skulle behöva betala de japanska investerarna för att använda namnet Foster & Son.

Bespoke samples med en naturlig blekt patina från årtionden i skyltfönstret i Fosters Jermyn Street-butik. Skon i mitten är ungefär 80 år gammal.

Tiden kommer att visa hur Foster & Son-sagan slutar, eller om åtminstone bespokedelen lyckas hålla sig vid liv i någon form, exempelvis med nya ägare eller liknande. Det var en gång en av de främsta firmorna i West End, och om det skulle vara över för gott, skulle det vara riktigt sorgligt. Vad som också är skrämmande är att det finns en stor risk att vi kommer att se fler märken inom skoindustrin runtom i världen gå samma väg inom en snar framtid, om situationen med Covid-19 i världen inte tar en vändning till det bättre.

Fotnot: Shoegazing har försökt nå representanter hos Foster & Son utan resultat.


UPPDATERING: Efter att artikeln publicerades på Shoegazing har jag kontaktats av Foster & Son, där ägaren Richard Edgecliffe-Johnson delade följande för att ”korrigera bilden som artikeln ger”:

· Our Jermyn Street store has been open since early June. We are very happy indeed with our talented staff and despite these challenging times, we are continuing to serve our customers as we have for 180 years and we plan to do so for many years to come.

· The actual situation in Northampton is that our Japanese partners have decided to withdraw and the factory is closed while we make alternative arrangements.

· Your suggestion that the departure of some staff should create doubt on the health of our business is unwarranted and completely inaccurate.