Shell cordovan är ett älskat material av många med sina speciella egenskaper och hållbarhet. Det finns emellertid några baksidor av cordovan som vissa kanske inte känner till, vilket kan vara bra att vara medveten om i fall du är en blivande köpare av cordovanskor.
Cordovans ”fördelar” är ganska välkända för de flesta, glansen det har, den långa livslängden, hur det skapar vågiga veck (om man gillar det), och så vidare. ”Nackdelarna” är mer sällsynta att hitta information om, när något är så hypat som shell cordovan är och har varit på senare tid. Nåväl, Shoegazing är här för att hjälpa till. Speciellt om du funderar på att beställa ditt första par cordovanskor kan det vara bra att läsa igenom detta så att du inte bara har en sida av historien, så att säga (även om saker som alltid kan upplevas olika av olika människor).
Först och främst är cordovan ett ganska styvt och tjockt material, det är inte så flexibelt och smidigt som de flesta kalvläder som är vanligast att använda för kvalitetsskor. Vissa gillar den stabiliteten, medan andra inte tycker om det och har svårt att gå in cordovanskor och få dem bekväma på grund av detta, lite beroende på hur känsliga dina fötter är.
För det andra är cordovan väldigt tät, den andas klart sämre och tar inte upp fukt på samma sätt som vanligt läder. Speciellt om det är ofodrade skor kan detta märkas. Vilket gör det lite förvirrande att ofodrade cordovanloafers är ganska vanligt, en modell som flera av dess köpare inte kan bära under varmare dagar alls. Så om du vet att du har fötter som svettar ganska mycket och lätt blir varma, ha detta i åtanke, och köp kanske åtminstone inte cordovanskor du tänker bära under sommarmånaderna. Inte bara kan det bli obekvämt, jag har läst om människor som har fått sprickor i bindsulorna ganska snabbt på grund av den dåliga andningsförmågan hos cordovanskorna och rikliga svetten som bryter ned bindsulan. Cordovan håller för det, men andra delar av skon kanske inte gör det.
Slutligen är det värt att notera att cordovan skiljer sig mycket beroende på vem du köper skorna av, och naturligtvis från vilket garveri cordovan kommer från. För att inte komplicera saker för mycket talar jag nu bara om huvudproducenten Horween här. Det som är bra att veta är att cordovan som levereras från Horween med sin naturliga yta, är mycket känsligt för vatten och lätt blir fläckig och ser risig ut. Vissa tillverkare gör skorna med denna naturliga cordovan, andra gör det inte.
De som inte gör det – vilket inkluderar de flesta av de stora skomärkena när det gäller att erbjuda Horween Shell Cordovan-skor, som Alden, Allen Edmonds, Crockett & Jones, Carmina etc. – behandlar cordovanhudarna själva för att göra det mer motståndskraftigt mot fukt och smuts . Hur de gör det? Tja, med en beläggning bestående av bland annat shellack. Den exakta behandlingen skiljer sig mellan varumärkena, varför cordovan upplevs som lite annorlunda beroende på vem som har gjort skorna. Syftet med beläggningen och schellacken är dock detsamma för alla, och det varierar om folk tycker att det är problematiskt med denna behandling eller inte. Sedan får ytbehandlad cordovan också vattenfläckar och den typen av märken, men inte i samma utsträckning som naturlig cordovan, och vanligtvis lite lättare att få tillbaka till ett snyggt tillstånd. Men om du inte vill behandla dina skor efter varje regntillfälle du hamnar i, så kanske cordovan inte är för dig.
Väldigt bra att känna till. Tack!
Jag undrar om det fattas ett stycke i texten. Den första nackdelen som tas upp inleds med ”För det andra…”
Calle: Mycket riktigt, fixat till det nu! Skriver oftast engelska versionen av inläggen först nuförtiden, sedan kopierar över och översätter, där hade det blivit en miss.
Håller med, bra att veta! Jag är väldigt förvånad över det där med vattenkänsligheten, det har jag aldrig hört förut. Tänkte att fördelen med cordovan just var att det står emot väta bättre. Antar att det inte släpper igenom vatten lika lätt i och med tätheten? Men om det blir fult så fort det har regnat (i obehandlad form) känns materialet inte så lockande längre..
Jesper: Ja precis, det är mer ”vattentätt” än kalv, men får lättare märken. Sen som sagt varierar det hur lätt det blir märken, hur tydliga de blir, och hur lätta de är fixa till.