Vi öppnar nu kvalificeringen till VM i skoputsning och VM i skopatinering 2020, båda de spektakulära tävlingarna hålls i samarbete med Saphir. Finalerna äger rum vid London Super Trunk Show den 10 oktober (OBS – NYTT DATUM! Framflyttat från 25 april på grund av situationen med coronaviruset). Patina-finalisterna kommer att måla sina skor under hela evenemanget och skoputsarna har 20 minuter att putsa en sko så vacker som möjligt.

 

Du kan läsa allt om London Super Trunk Show i det föregående inlägget. Det hålls lördagen den 10 oktober, mitt i London hos Showcase.co på 12 Regent Street, här samlar vi mer än 10 varumärken från hela världen, intressanta partners, och VM i skotillverkning kommer att ha prisceremoni och alla tävlingsskor visas. Sedan hålls då finalerna i de två tävlingarna som den här artikeln ska ägna sig åt.

 

VM i skoputsning 2020
För tredje gången är vi värd för VM i skoputsning, i samarbete med Saphir, där vinnaren får ett par skor från Loake. Tidigare vinnare är japanska Yuya Hasegawa och Yuta Sugimura från Japan, samt John Chung från Singapore, alla har använt sig av världsmästartiteln och turnerat runt olika platser i Asien, varit med i tv och tidningar, och utvecklat sina skoputsningsföretag som de driver. De har varit riktigt bra ambassadörer för skoputsningskonsten. Världsmästaren blir också kvalificerad och får betald resa till tävlingen Shoe Shining Champion of Champions som jag arrangerar ihop med Isetan Men’s i Tokyo vart tredje år.

Vid finalen klockan 15.00 den 10 oktober hålls kl 15.00 på evenemangsdagen. Under finalen ska en Loake 1880 Aldwych i mahogany putsas så vacker som möjligt. Vi tittar inte bara på högsta glansen, utan det är det vackraste putsarbetet som belönas. Finalisterna kommer att ha en burk Saphir Medaille d’Or Pate de Lux i en färg de valt själva, en burk Mirror Gloss neutral, vatten, en borste, en putsduk (som man tar med själv) och en nylontrasa, och de har 20 minuter på sig för att putsa skon. Ni som sett tidigare SM eller VM vet att det blir imponerande resultat även om tiden är kort. Vinnaren kommer att tituleras världsmästare i skoputsning 2020, och får behålla skon han eller hon har putsat och dess syskon, får ett skovårdskit från Saphir, samt en glasplakett.

För att kvalificera dig till finalen skickar du in tre bilder av ett par välputsade skor. Bilderna ska visa upp glansen på ett så bra sätt som möjligt, och minst en ska vara över hela skorna. Vad som kommer att bedömas är hur väl paret är putsat, alltså inte nödvändigtvis bara den högsta glansen utan även andra parametrar kommer att beaktas, djupet i putsningen, eventuella färgvariationer etc. Endast ett bidrag (tre bilder) per tävlande kan skickas in, och det ska endast vara ett par skor i bilden (till exempel inte en skokollektion med putsade skor). Skorna i bilden ska ha putsats av den som skickar in bidraget, och personen måste kunna delta i finalen i London den 10 oktober. Det är öppet för både professionella och amatörer, så att båda patinamålare eller professionella skoputsare samt vanliga skonördar kan delta i tävlingen. Det är tillåtet att göra mindre justeringar i bilden i till exempel Photoshop, men mer betydande förändringar eller filter etc är inte tillåtet. Vi har en professionell fotograf som kommer att granska alla bidrag, och om vi misstänker att dessa regler har brutits kommer den tävlande att diskvalificeras. Och observera, det hur bra putsjobbet är som bedöms, inte hur fin bilden är. Det är möjligt att skicka in inlägg till båda tävlingarna, om någon skulle ta sig till final i båda fungerar det, även om det blir ett ordentligt tajt schema under evenemangsdagen.

Bilden som John Chug kvalificerade sig med förra året.

Bilden som John Chug kvalificerade sig med förra året.

Juryn består av Jesper Ingevaldsson från Shoegazing, Justin FitzPatrick från The Shoe Snob, Marc Moura, VD för Saphir, och Filip Hallerfelt från Loake. Alla kommer att välja sina fem favoriter, och de tre bidrag som får flest röster kommer att kvalificera sig till finalen. Jesper Ingevaldsson kommer att vara den enda som vet vilken bild som är från vem, övriga kommer att rösta utan någon information om vem som har skickat in bidragen. Om det blir lika antal röster, kommer Justin Fitzpatricks röster vara avgörande. Juryns beslut kan inte överklagas.

Skicka in ditt bidrag till shoegazingblog@gmail.com senast söndag 23 augusti. Skriv “World Championships in Shoe Shining” i ämnesraden. Finalisterna meddelas veckan efter.

Under finalen, 20 hektiska minuter för att få till en bra glans.

Under finalen, 20 hektiska minuter för att få till en bra glans.

 

VM i skopatinering 2020

Den senaste tävlingstillskottet, som kompletterar den heliga treenigheten av skohantverk. VM i skopatinering är organiserat i samarbete med Saphir, där vinnaren får ett par skor från TLB Mallorca, ett skovårdspaket från Saphir, och en glasplakett. Skopatinering har vuxit kraftigt de senaste decennierna, särskilt i Frankrike och Italien, men på senare tid även på andra marknader som Japan och Storbritannien. Vi ser att både tillverkare erbjuder olika patina antingen som RTW eller personlig via MTO, och vi ser professionella patina-målare som målar nya och gamla skor. Många olika tekniker finns, och vi hoppas på se fler spektakulära målningar.

Skopatinering är väldigt populärt över hela världen idag.

Skopatinering är väldigt populärt över hela världen idag.

Finalen startar direkt efter öppningen av super trunken, klockan 11.15 och håller på fram till klockan 17.15, med en timmes paus mellan 14.45-15.45 (eftersom skoputsningsfinalen tar över scenområdet vid den tiden). De tre finalisterna kommer att måla en TLB Mallorca Artista crust special adelaide wingtip, crust-lädret kommer från Annonay. De kommer att få välja fem färger av narvsvärtan Saphir Teinture Francais, som de kan blanda och använda som de vill under dagen. De kommer också att få en Saphir Medaille d’Or pommadier-skokräm och en burk Pate de Luxe-vax i de färger de önskar, plus en hästhårborste och nylontrasa. Bortsett från detta tar de med sina egna borstar och utrustning för målning och putsning, och de kan måla skorna på vilket sätt som helst.
Liksom i skoputsävlingen kommer juryn att bedöma patineringens övergripande skönhet, men också titta på kvaliteten på målningen, de använda teknikerna och hur bra det utförts. Vinnaren kommer att bli världsmästare i skoputsning 2019, och får behålla de skor han eller hon har målat, får ett skovårdskit från Saphir, plus en glasplakett. De vinnande skorna kommer att åka på en världsturné till tio destinationer först, tillsammans med de tre bästa från VM i skotillverkning.

Skomodellen som ska målas från TLBs Artista-linje. Kommer då vara ofärgat crustläder.

Skomodellen som ska målas från TLBs Artista-linje. Kommer då vara ofärgat crustläder.

För att kvalificera dig till finalen skickar du in tre bilder av ett par vackert målade skor. Det ska vara på ett helt par, och det rekommenderas att man tar bilder som visar så mycket som möjligt av patineringen. Vad som kommer att bedömas är samma saker som beskrivs ovan. Endast ett bidrag (tre bilder) per tävlande kan skickas in, och det ska endast vara ett par skor i bilden. Skorna i bilden ska ha putsats av den som skickar in bidraget, och personen måste kunna delta i finalen i London den 10 oktober. Det är öppet för både professionella och amatörer, så att båda professionella patinamålare samt vanliga skonördar kan delta i tävlingen. Det är tillåtet att göra mindre justeringar i bilden i till exempel Photoshop, men mer betydande förändringar eller filter etc är inte tillåtet. Vi har en professionell fotograf som kommer att granska alla bidrag, och om vi misstänker att dessa regler har brutits kommer den tävlande att diskvalificeras. Och observera, det hur bra putsjobbet är som bedöms, inte hur fin bilden är. Det är möjligt att skicka in inlägg till båda tävlingarna, om någon skulle ta sig till final i båda fungerar det dugligt om än med tajt tidsschema.

Räkna med mycket publik, inte minst vid prisceremonin.

Räkna med mycket publik, inte minst vid prisceremonin.

Juryn består av patinamålarna P.J. Upadhyaya från The Jaunty Flaneur och Michael Håkansson alias Magic Mike Patina, bespokeskomakaren och patinamålaren Norman Vilalta, Jesper Ingevaldsson från Shoegazing, Justin FitzPatrick från The Shoe Snob, Katia Moura, Marketing Manager på Avel (ägare av Saphir) och Emil Jansson från Skolyx. Alla kommer att välja sina fem favoriter, och de tre bidrag som får flest röster kommer att kvalificera sig till finalen. Jesper Ingevaldsson kommer att vara den enda som vet vilken bild som är från vem, övriga kommer att rösta utan någon information om vem som har skickat in bidragen. Om det blir lika antal röster, kommer Justin Fitzpatricks röster vara avgörande. Juryns beslut kan inte överklagas.

Skicka in ditt bidrag till shoegazingblog@gmail.com senast söndag 23 augusti. Skriv “World Championships in Shoe Patina” i ämnesraden. Finalisterna meddelas veckan efter.

Från skoputsningsfinalen 2017. Bild: Milad Abedi

Från skoputsningsfinalen 2017. Bild: Milad Abedi