Vanligtvis när jag gör såna här bildspecial med ett nytt par jag fått är det från någon berömd bespokeskomakare, men tänkte det kunde vara kul visa upp mitt senaste TLB Mallorca Artista-par lite närmre, och få dela lite detaljbilder på de rätt speciella egenskaperna man hittar på dessa som är högst ovanliga på Goodyear-randsydda skor i mellanprissegmentet. Också kort om att Meermin åter besöker Stockholm, en hel vecka den 23-29 mars.

 

Som jag skrivit om tidigare här på Shoegazing, så var en av de första sakerna jag arbetade med efter att jag började jobba på Skolyx förra året, att tillsammans med TLB Mallorca-fabriken utveckla deras nya topplinje Artista (läs mer om utvecklingen av Artista i det här reportaget), där vi ville klämma in konstruktionsdetaljer och materialval som man normalt inte hittar i skor i den här prisklassen (de kostar 4 500 kronor). Mottagandet har varit fantastiskt, jag är glad att så många har förstått ”grejen” med skorna och vad som särskiljer Artista. Mitt senaste Artista-par är dessa penny loafers i Charles F. Stead Janus reverse calf polo suede, gjord på Goya-lästen, en modell som vi kommer att ha i lager på Skolyx senare i vår. Nedan en bildstudie av detta par och också flera av specifikationerna som sticker ut med Artista.

Goya-lästen är med en klassiskt rund tå, fortfarande nätt och elegant.

Härlig lyster i polo suede-mockan.

Härlig lyster i polo suede-mockan.

Den del som är mest uppenbart speciell med Artista är de mycket smala, välvda midjorna.

Den del som är mest uppenbart speciell med Artista är de mycket smala, välvda midjorna. Välvningen fortsätter också in under skons klack, istället för att plana ut innan klacken som annars är standard på Goodyear-randsydda skor. Det här gör midjan starkare och det ser bättre ut.

Midjekanterna är mycket tajt skurna, så att man knappt ser sulsömmen som på Artista går hela vägen tillbaka till klacken, ser man smala midjor i den här prisklassen annars är de ofta limmade, pliggade eller möjligtvis durksydda.

Midjekanterna är mycket tajt skurna, så att man knappt ser sulsömmen som på Artista går hela vägen tillbaka till klacken, ser man smala midjor i den här prisklassen annars är de ofta limmade, pliggade eller möjligtvis durksydda.

Här kanten på utsidan.

Här midjekanten på utsidan.

Klackarna är tajt skurna, vilket ger en mer enhetlig look med övriga skon. På dessa är klacken också svagt inåtlutad, en sådan tapered klack har vissa utvalda Artista-modeller.

Klackarna är tajt skurna, vilket ger en mer enhetlig look med övriga skon. På dessa är klacken också svagt inåtlutad, en sådan tapered klack har vissa utvalda Artista-modeller.

Klacken från sidan.

Klacken från sidan. Hälkappan, alltså den inre som ger stadga åt hälen, är på Artista gjord i riktigt läder som formar sig på bästa sätt efter foten. Normalt är det salpa/leather board eller plastkappor i skor i den här prisklassen.

Sulsömmen är på 8 spi (stygn per tum), standard i prisklassen brukar vara 6 spi. Dessutom är sul- och klackkanter slipade för hand med fint sandpapper, vilket ger en slätare, jämnare yta som lätt kan putsas till fin glans och som ser behåller en fin look längre.

Sulsömmen är på 8 spi (stygn per tum), standard i prisklassen brukar vara 6 spi. Dessutom är sul- och klackkanter slipade för hand med fint sandpapper, vilket ger en slätare, jämnare yta som lätt kan putsas till fin glans och som ser behåller en fin look längre.

Alla de här detaljerna i konstruktion och finish som nämns ovan bidrar till det slanka intryck som skorna får. Det är också det som folk som provar Artista första gången brukar slås av, att de ser väldigt nätta ut på foten, mer som slanka bespokeskor brukar göra än vanliga Goodyear-randsydda.

Alla de här detaljerna i konstruktion och finish som nämns ovan bidrar till det slanka intryck som skorna får. Det är också det som folk som provar Artista första gången brukar slås av, att de ser väldigt nätta ut på foten, mer som slanka bespokeskor brukar göra än vanliga Goodyear-randsydda.

Prydlig nåtling.

Prydlig nåtling.

En till sulbild.

En till sulbild.

Smäckert och läckert.

Smäckert och läckert.

 


 

 

Spansk-kinesiska budgetmärket Meermin kommer tillbaka till Sverige och Stockholm igen, denna gång för en ovanligt lång trunk show. Hela sista veckan i mars, 23-29:e, befinner de sig i en lokal på Karlavägen 38. Mer info här på Facebook.

Meermin boots. Bild: Meermin

Meermin boots. Bild: Meermin