Det Hongkong-kinesiska märket Mori of Shoemakers, som på ett mycket intressant sätt kombinerar bespoke och fabrikstillverkning, kommer till Stockholm i helgen för en trunk show. Även österrikisk-rumänska Maftei kommer till Sverige igen inom kort, den

 

Mori of Shoemakers är grundat av Hongkong-bon Maslow So, en kläd- och skoentusiast som tidigare var med och startade Prologue Hong Kong, men som nu gått vidare till projektet IL Negozio med skrädderi och butik i staden, samt då Mori of Shoemakers. Tanken med Mori är att låta olika bespokeskomakare vara med och utforma modeller och läster, sedan tillverkas skorna av en fabrik i Kina med handrandsöm, handsydd mycket smal midja och riktigt tajt skurna klackar som påminner mer om hur bespoke görs, och sedan med maskinsydd sulsöm för att kunna hålla nere priset. Det innebär att man får skor med en passform som är i efter bespoketillverkares basläster med exempelvis ordentligt hålfotsstöd, och skor som till utseendet ser ut som bespoke, men till ett helt annat pris.

Vansinnigt eleganta sulor.

Vansinnigt eleganta sulor.

Första samarbetet har gjorts med Hongkong-baserade japanske bespokeskomakaren Masaru Okyama, och Mori of Shoemakers-modellerna ser onekligen väldigt lika ut dennes bespokeskor. Masaru har också varit inblandad i arbetet med fabriken, för att få till de olika detaljerna i konstruktionen. Framöver kommer man då samarbeta med andra bespokeskomakare för bygga ut kollektionen.

Plain cap toe oxford på klassiskt rund läst.

Plain cap toe oxford på klassiskt rund läst.

Med till Stockholm kommer man att ha ett antal samples samt provskor i storlekarna UK5,5-9 (dock är de små i storlekarna, så är snarare cirka UK6-9,5/10), och man kan beställa både från de stock-skor som finns och i så fall skickas direkt från Hongkong, eller göra MTO som levereras efter cirka tre månader. Ingen MTO-avgift tillkommer under eventet. Priserna börjar på strax över 6 000 kronor, vilket onekligen är riktigt bra sett till vad man får. Vissa modeller och material kostar lite mer, och tillägg gäller för exempelvis ekgarvade Baker-sulor.

I Stockholm kommer man husera på hotell Sheraton, lördag-måndag 11-13 januari. Kontakta Maslow So på maslow@hotmail.com.hk för mer info och boka tid för besök. Som sagt är man också där med skräddaren från IL Negozio, och enligt uppgift ska även det vara riktigt fina grejer, så du kan kitta upp dig totalt i helgen. Efter Stockholm åker man vidare för trunk show i London.

Klackar som man inte brukar se på RTW.

Klackar som man inte brukar se på RTW.

Enkel munksko.

Enkel munksko.

Mycket läcker loafer. Alla bilder: Mori of Shoemakers

Mycket läcker loafer. Alla bilder: Mori of Shoemakers

 


 

Två veckor framåt kommer österrikisk-ungerska bespokeskomakarna Maftei återigen till Stockholm. Som bekant var de här på de två första super trunkarna, sedan återvände man i höstas i egen regi, och nu besöker man Sverige igen och har en trunk show hos Götrich/Baron på Humlegårdsgatan den 30-31 januari. Kontakta info@maftei.at för mer info och tidsbokning.

Läckra button boots från Maftei.

Läckra button boots från Maftei från när de besökte Shoegazing Super Trunk Show för några år sedan.