The Hanger Projects Youtube-kanal har släppt sitt mest ambitiösa projekt hittills, en 1 timme lång dokumentär om det legendariska bespokeskomakarhuset John Lobb Ltd. i London.

 

De besöker showroom och den stora verkstaden i stadsdelen St. James, London, där Kirby Allison från The Hanger Project möter två av tre bröder Lobb som driver verksamheten idag, Jonathan och Nicholas, samt några av företagets anställda. Det är mer producerat än de vanliga filmerna på kanalen, och som nämnts också längre, lite över en timme. En intressant inblick i bespokevärlden, särskilt för dem som inte har sett så mycket tidigare.

Lästrummet hos John Lobb, en underbar plats.

Det är också en intressant historielektion, inte bara om Lobb, utan om hur enorm skoindustrin var förr i tiden, den tredje största i England under andra halvan av 1800. Också intressant att höra om hur branschen har utvecklats från vissa av arbetarna som har varit där länge. Sedan är det lite för ”ödmjukt”, som ofta är fallet med dessa typer av filmer eller artiklar. Exempelvis hade det varit oerhört intressant att ha en fråga om problemen med kvalitetskontrollen som både tidigare anställda och nyare kunder bevittnar om, när Jonathan Lobb pratar om hur en av bröderna alltid kontrollerar varje par innan de levereras. John Lobb St. James är en institution i skovärlden, de är en väldigt stor tillverkare av bespokeskor och därmed både en viktig arbetsgivare och utbildare i branschen, helt enkelt för viktiga för att inte hålla nivån hög, vilket denna dokumentär är ett bevis på .

Se hela filmen nedan: